bilindiği gibi ebu cehil, kıyamete dek cahillerin babasıdır. bu adam da münafıkların...
medine'ye hicretten önce oranın reisiydi. islamiyet medine'de yayılmaya başlayınca çekemedi. çünkü itibarı elden gidiyordu. sonra koftiden müslüman oldu, münafıkların reisi oldu. islamın yayılmaması için elinden geleni yaptı. kureyş müşrikleriyle iş birliği yaptı.
631'de öldü. oğlu çok samimi bir müslümandı, peygamber efendimiz onu kıramadı cenaze namazını kıldırdı. bakar mısınız büyüklüğe !... hatta yine oğlunun isteği üzerine gömleğini çıkarıp verdi kefen niyetine.
Cenaze hazırlanmıştı. Peygamber Efendimiz namazı kılmaya kalkarken Hz. Ömer, arkasından ridasına yapıştı, "Yâ Resûlallah! Allah sizi münâfıklar üzerine namaz kılmaktan nehyetmedi mi?" dedi.
Peygamber Efendimiz gülümseyerek şöyle dedi:
"Ben, istiğfar etmek veya etmemekte serbest bırakılmışım. Ben de tercihimi yaptım.
Allah Taâlâ, 'Onlar adına ister af dile, ister dileme. Onlar için yetmiş kere mağfiret dilesen yine Allah onları bağışlayacak değildir...' (Tevbe Suresi, 80) buyurmuştur."5
Daha sonra Resûlallah (a.s.m.), Abdullah bin Übey'in cenaze namazını kıldı ve kabri başına kadar da gitti.
Aradan çok zaman geçmeden Peygamberimiz (s.a.v.)e münâfık ölüleri hakkında Cenâb-ı Hak tarafından şu kesin emir verildi:
"Onlardan ölen hiçbir kimsenin asla namazını kılma ve kabrinin başında durma. Onlar Allah'ı ve Resûlünü inkâr etmişler ve Allah'a itaatten çıkmış olarak ölüp gitmişlerdir."
Bundan sonra Peygamber Efendimiz, hiç bir münâfığın cenaze namazını kılmadı.
çağrı (the message) filminde ibn-i selül karakteri :