insanın içini bir nebze olsun rahatlatan, anlamı çok büyük söz.
rahatlatmaktadır. çünkü iyi işler yaparken çoğu zaman ya yanlış anlaşılırsınız, ya kişisel hırslarla yolunuz kesilir ya da gücünüz yeterli gelmez.
ama bunları değerlendiren yüce varlık, size hakkınızı bir şekilde teslim eder.
necm suresi 39. ayet de, doğrusu insana çalışmasından başka bir şey yoktur deniliyor(Elmalılı Hamdi Yazır'ın meali)
Hadis uzmanı değilim, hadis konusunda yanılıyor da olabilirim. Bu nedenle bağışlayın ama kafamı kurcalayan bir konu var. Peygamberimize ait olduğu düşünülen(%100 kesinlik yok) bu hadis ile necm suresi 39. ayet(%100 kesinlik var) arasında bir uyumsuzluk var. ayet çalışmayı emrediyor, hadis niyetin eylemden daha değerli olduğunu söylüyor.
ayet gerçekleri yüzümüze vururken(neden medeniyette geri kaldığımız hususunda mesela), hadis müslümanları bir nebze eylemsizliğe sürüklüyor. mesela ağaç dikmeye niyetlenmek, ağaç dikmekten daha hayırlı hadise göre.
çok güzel bir konu özellikle belirtmek isterim. şimdi biraz değinelim konuya;
şayet bir insanın niyeti güzel ameli güzel değilse, onda ya tembellik vardır ve aynı zamanda da kendi kendisine yalan söylüyordur.
bir başka hadisi şerifte allahın (c.c.) peygamberi hz muhammed (s.a.s.) '' yarın yaparım diyen aldandı '' '' deveni bağla ondan sonra tevekkül et ''
ayrıca Yine bir gün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Eshab-ı kiramdan bazıları, bunu uygun görmediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve aile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibadettir. Eğer kazanacağı para ile öğünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.) [Taberani]
“Kişinin geçimi üzerine farz olan kimseleri ihmal etmesi, günah olarak kendine yeter.” Müslim, Zekat, 40
''Allah’tan korkun, istediğiniz şeylere kavuşmak için, iyi sebeplere yapışın. Kötü sebeplere yanaşmayın! Hiç kimse, takdir edilen rızkına kavuşmadıkça ölmez.) [Hakim]
niyetinin amelinden iyi olması demek; niyeti doğru, fakat nefsine uyar amel etmez bu sebeple ameli eksiktir. yani kimi müminler tembeldir çalışmazlar maalesef demektir. e irademiz var. kullanabilecek miyiz ? deneniyoruz. imtihan ediliyoruz. iradeni kullandın o zaman niyetinde iyi amelinde. dediği bu işte.
hz peygamberin bu hadisi şerifte durum değerlendirmesi yapmış olmasını, --tembelliğe teşvik olarak anlıyorsanız-- yada öyle düşünüyorsanız, ee pes doğrusu yani. iyi anlamak lazım.