anarsizmi ansiklopedi kalibindan alip, alabildigine sig bir sekilde isleyip birakan, bilimkurgu kitaplarinin genelinde oldugu gibi insanlarin once kapitalizmi benimsediginden pek de radikal olmayan romantik roman.
ursula k. leguin'in anarşist bir düzeni anlatan ütopyası.hem edebi olarak iyi,hem de yazar fikirlerini hikaye içinde eriterek vermiş,gözümüze gözümüze sokmamış.aynı zamanda anarşist bir sistem uygulandığında oluşabilecek sorunları da bir nebze de olsa görebiliyorsunuz.
Bir ütopya olarak kısıtlı zeka açılımı ile, anarşizmin dayanıklarının zayıf olduğunu düşündürmüştür.Yasa olmazsa suç olmaz demek, suç olmazsa yasada olmaz demektir örnek olarak, ama ikiside hayatın ilk gününden beri vardır, önemli olan kontrol etmektir en basit ifadeyle.
orjinal adı the dispossessed olan bu yıkıcı eser anarşizmin de aksiliklerinin olabileceğini ama gene de sosyalizm ve kapitalizm e kıyasla daha insana yakın olduğunu gözlerimize sokmuştur.kahramanımız shevek in anarres den urras a gidişi ve tekrar anerres e dönüşü çerçevesinde insan ilişkileri,sistem baskıları,ideal düzen ve yer yer birleşik alanlar kuramı gibi düşünceleride okuyucuya düşündürmektedir.ayrıca dostoyevski nin ecinniler kitabını olumsuzlayan adıyla da tarihe selamını çakmıştır.le guin in ellerinden öpülesidir.
zamanin dongusel ve dogrusal islevlerini irdeleyen ve bundan yola cikarak okuyucuya toplumsal icerikli ve hayatin ozunu anlamaya yonelik mesajlar veren saheser.
doyum, zamanin bir islevidir. zevk arayisi donguseldir, yinelenir, zamandisidir. izleyicini, heyecan arayanin cesitlilik anlayisi hep ayni yerde son bulur. bir sonu vardir, sona erer ve yeniden baslamak zorunda kalir. kapali bir cevrimdir, kilitli bir odadir, bir hapishanedir.
--spoiler--
Bütün duvarlar gibi iki anlamlı, iki yüzlüydü. Neyin içeride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıydı.
--spoiler--
bilim kurgu tarzında iyi eserler verebilen le guin'in anarşizme ve toplum hayatına bakış kazandıran başyapıtı..
kitapta kapitalizm ve sosyalizm kurbanı olan bir gencin, kendi gibi düşünenleri de alıp serbest bir hayat sürebildikleri uyduya gidip yaşadıktan sonraki hayat anlatılıyor..
romanda iki dünya vardır. biri kapitalist sistemle yönetilen dünya**, diğeri ise bu dünyaya ve oluşturulan sisteme karşı çıkıp bu dünyadan ayrılmış olan odo ve yandaşlarının dünyası**... yazarımız taraflı bir tarafsızlıkla olanları anlatmaya çalışır...
bir bilimkurgu romanı olsa da aslen ursula k le guin'in anarşizm ile ilgili ütopyasıdır mülksüzler...
anarsik bir toplumla gunumuz toplumunun, dunya uzerinde iki farkli kutup olarak ayni anda yasadigini varsayan ve ikisi arasinda karsilastirmalar yapan, ancak bunu yaparken ara ara kendisiyle celisen utopik bir kitaptir. ornegin anarsik topluma dahil olanlar kendilerini "odocular" olarak isimlendirir, "odo" yu sahiplenir ve satir aralarindan cikarilabilecegi uzre zaman zaman lider pozisyonuna sokar. oysa anarsizmde boyle bir anlayis olmasi mumkun degildir.