mühürleme

entry5 galeri0
    1.
  1. elektrik devrelerinde butona basıldığı anda röle/kontaktörün kendi kendini kitleme durumu. bu sayede buton eski konumuna döndüğünde röle/kontaktör enerjisi kesilmez ve kontak mevcut durumunu korur.
    0 ...
  2. 2.
  3. etin suyunu salmadan pişirilme şekli. kızgın tavaya etin birkaç dakika arayla ters-düz pişirilmesiyle yapılır.
    2 ...
  4. 3.
  5. döküm tava yada ızgarada yapılabilen bir tür et pişirme şekli. en sulu biftekler böyle yapılır.
    2 ...
  6. 4.
  7. bugün iftar için deneyeceğim et pişirme yöntemi. hadi hayırlısı.

    yöntem:

    - zeytinyağı dışında bir bitkisel yağ ile etin etrafı yağlanır ve tuzlanır( zeytinyağı ısının içlere gitmesini önlüyor muymuş neymiş). ayrıca diğer baharatlar da tercihen eklenebilir.

    - iyice kızdırılmış ve yüksek ateş konumunda tavada( dökme/ seramik tava tercih edilir) etin her bir yüzü 3 dk pişirilir. eti tavaya bıraktığınızda dumanlar çıkıyor ve cazır cuzur sesler geliyorsa doğru yoldasınız. yüksek ısı sayesinde etin yüzeyinde oluşacak tabaka etin iç suyunu salmasını engelleyecektir. mühürleme denen olay da burası. böylece lokum gibi bir biftek elde edeceğiz.

    - ardından tercihen orta ya da kısık ateşte etin iç kısımları da pişirilir. dikkat edilmesi gereken önemli konu şu, asla et pişmiş mi diye çatal yahut bıçak ile eti kesmeyin. yoksa oluşacak sızıntı etin suyunu kaybetmesine neden olacaktır.

    - pişirilme sonrası etler tahta bir zemin üstünde 5-10 dk soğumaya bırakılır.

    not: kasaptan eti alırken dövdürmeyin, yoksa etin sıvılarını zaten kasapta çıkartmış olursunuz ve kurutursunuz.

    afiyet olsun.

    edit: ilk deneyimim sonucu şunu diyebilirim: biftek ince ise mühürleme süresi azaltılmalı. ayrıca mühürleme sonrası etin her bir tarafı için kısık-orta ateş arası 3 dk yetiyor. normalde yaptığım bifteğe göre gayet suluydu ve yumuşaktı. denemelere devam.
    3 ...
  8. 5.
  9. az önce cüneyt asan'ı izlerken mühürleme hakkında yeni bir şey daha öğrendim. mühürleme için ideal yüksek ısıyı anlamak için elimizi tavanın üstüne koyuyoruz, arada 20 cm mesafe olacak. eğer elimizi max 8 sn boyunca tavanın üstünde tutabiliyorsak ideal ısıdayız. ona göre ayarlamak gerek bu ısıyı.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük