mühendislik, eser üretiminde matematik, fizik ve birikimleri kullanan tek bir meslektir.
şimdi bölünmüş, parçalanmış memleketler gibidir.
bir otomobil yapmaya kalkıldığı zamanda, bir sürü insan biraya gelip bu parçalanmış adamı oluşturmaya çalışır.
(bkz: madem birleştirecektin neden parçaladın)
aslında tıp gibi tek bir kontenjan ayrılıp ilk 1 bucuk 2 sene ortak dersler gösterilip, bu esnada alt branşlar tanıtılabilir. sonrasında başarı sırasına göre uzmanlaşmaya gidildiği takdirde daha başarılı olunabilir. kontenjanların azaltılması, dandik üniversitelerdeki bölümlerin kapatılması da gereklidir.
kimileri tarafından; ok, mızrak, kalkan, kılıç gibi ilkel savaş aletleri, tekerleğin icadına bağlı olarak geliştirilen yolcu ve yük arabaları, sapan ve mancınık gibi ciddi mekanik bilgisi gerektiren icatlar da birer bireysel mühendislik eseri olarak kabul edilseler de mühendislik mesleğinin öncüleri yalnız inşaat çalışmalarını yönetirlerdi. M.Ö. 2500 yıllarında, 'Uni' adlı mühendisin, Nil nehrinde gemiler için bir geçit açtığı tarihi belgelerden öğrenilmektedir. Bilinen ilk mühendisler arasında, 'Saggarah piramidi'nin ve çevresindeki tesislerin yapımını yöneten, Firavun Zoser'in sağ kolu 'imhotep de sayılabilir kuşkusuz.
Askeri mühendisliğin doğuşu ise M.Ö. 1000 yıllarında Asur medeniyeti'ne dayanır. Kale duvarlarının tahkim edilmesi için yeni tekniklerin geliştirilmesi ve bilinen ilk savaş makinesi olan 'koçbaşı' Asurlular'ın mühendislik çalışmalarına önemli örneklerdir.
antik yunan'da fizik biliminin ilerlemesi ve matematik bilimi ile koordineli olarak teknik alanlara uygulanması, mühendisliğin gelişmesine büyük katkılar sağladı. Yunanlılar'ın 'arkhitekton'ları, günümüzün proje çizen ve inşaatları yönetip-yönlendiren mühendis tipine oldukça yaklaşırlar. Arkhitektonlar; fizik ve matematiğin yanısıra arazi ölçümü, mekanik ve inşaat bilgilerine ve tasarım becerisine de sahiptiler. Yunanistan'ın ünlü arkhitekton'ları arasında,' Mnesikles' ve 'iktinos' örnek verilebilirler. dünyanın bilinen ilk taş köprüsü ise 'Miletoslu Hippodamos' tarafından samos'ta yapılmıştır. sokakları birbirine diklemesine kesecek biçimde planlayan ve yapı bloklarını birbirine benzer biçimde düzenleyen miletoslu hippodamos, aynı zamanda modern anlamda şehirciliğin babası olarak da kabul edilir.
m.ö. 500 yıllarında akdeniz üzerinden gerçekleştirilen deniz ticaretinde kullanılan kadırga kaptanlarının rota belirlemede el yapımı haritalardan faydalandıkları bilinmektedir.
tüm bu verilerin ışığında mühendisliğin; fizik, matematik bilgisi ve tasarım becerisine bağlı olarak, inşaat, mekanik, harita mühendisliği ile mimarlığın bir karışımı olarak başlayıp geliştiği söylenebilir.
makine mühendisliğidir. makine mühendisliği bölüm başkanı hocamın zamanında demiş olduğu şeyi aynen yazıyorum: "her bir ders için size en az 4 sene eğitim vermemiz gerekirken tüm dersleri 4 senelik bir zamanda veriyoruz. sonra mühendislerimiz fikir üretmeyi beceremeyip seri üretim mühendisi oluyor. eleştirileri ise bize yapılıyor. bölün makine mühendisliğini 5 ayrı mühendisliğe o zaman mühendis işinin uzmanı olur."