Muhendislik okumak fen edebiyat okumak iibf okumak gunumuzde issizligi on kabuldur. Hukuk tip yada ara sağlık veya ataması olan eğitim okumak gibi değildir. Hukuk okuyorum.
mühendisliği bırakıp siyaset bilimine geçmiş birisi olarak içinde bulunduğum... hiç pişman da değilim.
mühendislik ve tıp okuyan arkadaşların arasında kendini diğer bölümlerde okuyanlardan üstün tutma eğilimi oluyor zaman zaman. ne yalan söyleyeyim, üniversiteye girdiğim ilk sene bende de vardı bundan biraz. ben össde ilk bine girmişim, bu herif yüz bininci olmuş. hiç onunla ben bir olur muyum diye düşünüyordum bazen içten içe. e tabii öss gibi sikko bir sınavı hayat memat meselesi haline getirirsen, onu çok matah bir statü sembolü haline getirirsen olacağı budur. çocuk "bir buçuk milyon kişinin arasından bininci oldum, ben hakikaten de çok özel bir insanım" şeklinde bir kibire bulaşırsa, işte o zaman hem o çocuk, hem ailesi hem de toplum bundan zarar görür.
mesela en basitinden yanlış tercih mevzusu. biz çocuklara idealist olmayı öğretemiyoruz. hele ki taşrada yaşayan çocuk için iki seçenek var: ya tıp, ya mühendislik. öyle bir tablo hayal ediyorlar ki, mühendis olunca milyon dolarlar kazanacaklar, ileride kendi şirketlerini kurup paraya para demeyecekler. doktor olurlarsa falanca hastanenin baş hekimi olarak hemen işe başlayacaklar, para oluk oluk akacak. ama bunların haricindeki bölümlere giderlerse sinek avlayacaklar, diplomalı işsiz olacaklar mutlaka. öyle bir şey tabii ki de yok. mühendislik okuyanların yüzde 80i aylık 2500 lira ve altında maaşlara sikko sikko işler yapacaklar. şimdiden bunu size haber verebilirim. müneccim boku da yemedim ama durum bu. doktor olursanız biraz daha garanti ama sevmeyerek o bölümü değil 6 senede, 8 senede bitirmek bile çok çok çok zor. hadi diyelim mezun oldun, insan istemeye istemeye doktorluk yapabilir mi?
siz siz olun gençler, sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz alanlara yönelin. orta sınıf eleman olayı artık tarihe karışıyor. yani artık "en kötü mühendis bile şu kadar kazanır, en azından şu kurumda işe girer" mantığı iflas etmekte. artık piyasa, alanında en iyi elemanları arıyor. eğer o kadar "vasıflı" değilseniz, size verilen maaşa ve önünüze koyulan şartlara razı olmaktan başka bir şey yapamıyorsunuz. hele ki "ben mühendislik okuyom olm, her bi boktan anlarım ben. diğer bölümler ne ki? onların dört sene okuduğu bölümü ben iki ayda hallederim" kibirine hiç düşmeyin. sonra büyük hayal kırıklıkları yaşarsınız benden söylemesi.
tıp neyse de mühendislik ne alaka? elini kime çarpsan mühendislik okuyor. artık bir işletme bir iktisat kadardır. iyi bir üniversitede okunmayacaksa hiç okunmasın daha iyi.
arz-talep paradokslarına kapılmış, düşünmekten aciz bir neslin, yanlış yönlendirmeler sonucu inandığı önerme.
bu nesil, önüne gelen denklemi çözmekten başka bir sike yaramaz. genelde okudukları son kitap olasılıksız. ehhehehe
herkes mühendislik veya tıp okursa ülkede avukat öğretmen hemşire vs vs kim olcak diye düşünen insandır. ayrıca ülkemizde endüstri yada bilgisayar mühendisi mezunlarının çok oluşu ve 80 puanla bile zor atanmalarını hesaba katarsak mühendisleri bir eli yağda bir eli balda olarak görmeyen insandır.
maden mühendisi olup işsiz kalmaktan, tıp okuyup yanlış teşhisle insan hayatını hiçe saymaktan daha yararlı işler yapan insandır.
mühendisten mühendise fark var.
herkesin ilgi alanı farklıdır, olabileceği şey farklıdır..mühendisler napıyo bu ülkede allasen? doktorlar desen dayak yiyor..cocukları sadece bunlar meslekmiş gibi dayattıgımız için ne onlarda ne de diger dallarda gelişebiliyoruz.
diş hekimliği veya fizyoterapist lik okuyan ve geleceğe umutla bakan insan olabilir.
şahsen matematik öğretmenliğini 2 ay gibi bir süreçte bırakıp yeniden sınava girerek tercihini bunlardan yana kullanacak olan bir insanım. pişman değilim.