edit: sanırım aslını inkar eden mühendis ve tıpçı arkadaşlar var aramızda. sayısal bölümlerin müfredatında fizik görmeyen bir bölüm var mıdır? kaldı ki bu bahsi edilen mühendislik olsun. ve neredeyse fizikle eş giden tıpçı arkadaşlar, sizinde bildiğiniz üzere tıp bilimi sadece insan anatomisi, fizyolojisi demek değil. bu insan anotomisini iyileştirmede kullanılan araç, gereç ve bilumum cihazı unutmayın ki fiziksel testler sonucu kullanıma başlarsınız ve fiziksel nicelikler sayesinde o cihaz vardır. *****
yetkin muhendislik ve tam gun yasasi uygulamalariyla ne okudugunun da onemi kalmamistir. okumus olmanin verdigi bir diplomasi, dokulmus saclari, elinde meslegi, bi' iki guzel ask hikayesi, arkadasinin ya da kendisinin zil zurna sarhos olmuslugu, 20'li yaslarinin heyecani vardir. belki gozaltisi, fislenmesi, ders notlari yuzunden ifade vermisligi de olacaktir; belli mi olur. muhendislik ve tip fakultelerinden arkadaslariyla konustugu harc zamlari olabilir bir de...
mantıklı bir cümledir ancak akla şu gelmektedir. bir çok kişi mühendis ya da doktor olsaydı, herkes kendi evini yapar ya da kendini tedavi ederdi. o yüzden herkese ihtiyaç vardır gibime geliyor
mühendislik okuyanlar hep bir fabrikada ya da inşaatta çalışacaklarının hayalini kurarken okul bitiminde iş bulamayınca satış mühendisi olup kendini inşaat ya da elektrik malzemesi pazarlarken bulan insanlardır.
doktorları ve mühendisleri yöneten, onlara maaş veren insandır.
sonradan fark etme editi: mühendislik ve tıp diye üniversite mi olur yahu, fakülte onlar. demek neymiş her şey denklem * organ falan değilmiş.
bu kadar düz mantıklı olan insan görmedim. bunu görünce iyi ki mühendislik veya tıp okumuyotum diyen insandır. ayrıca bu ülkenin istihdam alanı sadece tıp veya mühendislik alanından mezun olanlarla sınırlı değildir. senin o mühendisliği okuman için en basidinden bi ilköğretim öğretmenin elinden geçmen gerekir. mühendislik veya tıpı okuyunca insan öğrenci olduğunu anlamaz, hebele hübele ders çalışın siz. kafa yormayın bu tür şeylere.
vali olur, avukat, hakim olur mesela. ya da tıp okuyanların kullandığı alet edavatın, analiz yaptıkları yöntemlerin, hastalıkların etki mekanizmasını çözen temel bilimciler olurlar. sanatçı olurlar, gözü gönlü okşarlar. tıp okuyabilmek için gerekli olan okuma yazmayı öğreten öğretmen olurlar. ilaç satan eczacı olurlar, vs, vs...
asıl olan insan olmak ve bunu anlayacak bir kafaya sahip olmak özetle. okuma yazma bilmeyen o insanlar bile olmasa, herhalde kendilerini kesip biçecek sayın doktorlar, ya da mühendisler her ne işe yarıyorsa. allah akıldan etmesin diyesi geliyor insanın.
ne yer ne içerler, kim eker kim biçer, düşünmeden kendini nerde görmektir bu.
doktor sadece yaşam kalitesini yükseltir, o da işin ehliyse, ömür uzatmaz. ücreti mukabilinde bize hizmet eder sonuç da.
mühendisliğe gelince, kafa buysa olsada hoş olmasa da.
dünyadaki gelişmiş ülkere baktığımızda oldukça yüksek bir orana sahip
olan insanlardır. gelişmemiş ülkelerde sayısal bölümlerin, gelişmiş
ülkelerde sosyal bölümlerin revaçta olduğu gerçeğini bir kabul edersek;
gelişmemiş kafaların mühendislik ve tıp dışında üniversite okuyan insanları
aşağılamasını anlayabiliriz.
Fizik bölümünden habersiz yazar söylemdiri efendim. Muhattab olmaya gerek yoktur. Ama bir iki laf edicek olursak, hayatın her alanında karşımıza çıkan, hatta hayatın kendisi olan fizik bilimi olmasaydı, hiç bir teknoloji gelişemezdi. Her şey para demek değildir, fizikçiler gönlü tok insanlardır. internet'i keşfeden de bir fizikçidir ve internet'i dünyaya bağışlıyorum diyerek dünyanın en zengin insanı olma şansını kendi isteği ile reddetmiştir. Matematiği de unutmayalım, her ne kadar bir bilim olmasada, fiziğin dilidir. Yine medeniyetimizin kaderide bu fiziksel keşiflere bağlıdır. Zamanda yolculuk, ışınlanma, elektiriğin kablosuz iletimi, plutonyum'un fizyonu vs..
şimdi 1000 liraya adeta amelelik yapan mühendisleri bir kenara koyalım.
bir de tripleks villada oturup, lincoln marka jeep' e binen ergoterapistleri * alıp başka bir kenara koyalım.
şimdi söz konusu önermeye kafamızı ve bacağımızı sokabililiriz.