ilk iki sene dersleri sallayın. gezin, tozun. yaşadığınız şehri eğer imkanınız varsa ülkenizi öğrenin. 3, ve 4. sene derler çok zor olacak. kendinizi ders çalışmaya verin. yabancı dilinizi geliştirin. her halükarda ilk beş sene iş hayatında ucuz iş gücü olacağınızı bilin. o sıra hayatın tadını çıkarın. kızlarla flört döneminiz de bu işe başladığınız ilk 5 senede olacak. bence evlenmeyin. asla ev arkadaşınız olmasın. yalnız yaşayın. patronlar sizden teoride öğrendiklerinizi pratiğe dökmenizi isteyecek. üretimde çok bulunun. ve son olarak asla bilgisayar oyunu oynamayın.. sizin için çok büyük kayıplara yol açar..
Çevre edinmeye ve çevreyi büyütmeye çalış, nereye gidersen çevrenle git. Hastane, kongre merkezi, 5 yıldızlı otel gibi nitelikli projelerinde yer almaya çalış. Yurtdışı deneyimi edin.
Universitede okurken teorik konulara projelere vs takılacağınıza piyasada işe yarar şeyleri yaz tatillerinde piyasada öğrenin.
Gano eğer gano işinize yarayacaksa yapın. Yoksa piyasada kimse sormuyor.
Mühendislik dalınıza uygun bilgisayar programlarından yine piyasada işe yarayan birkaçını ögrenin. (Bazıları hiçbir işe yaramıyor boşa vakit harcamayın)
Network oluşturun, ancak linkedin gibi sanal hiçbir işe yaramayan network değil. Piyasadan gerçek network oluşturun linkedinden istek göndermektense gidin sanayide mehmet ustadan, şantiyede salim ustadan, ofisteki mühendisten, tedarikçi cemal abiye kadar çaylarını için tanışın. (E bunlarla nasıl tanışacam abi diyorsun yazın git az paraya veya beleşe bile çalış mühendislik firma/şirket ofis biryerlerde)
Okulda alttan ders mümkünse bırakmayın 50 ile geçmeye bakın, biriktikce okul uzama riski stresi bile adamı bitiriyor.
Hocalarla polemiğe girmeyin, takarsa geçirmez.
Notları kendiniz tutun iyi yada kötü farketmez, elalemden not dilenme derdine de düşmeyin, not isteyene verin ancak sorumsuz kekolar notlarınızı fotokopide vs kaybetmesin onada dikkat edin. Sınav dönemi kendi notunuzu ararsınız milletten.
Bitirdiğiniz gibi çalışmaya başlayın. Askerlik engeli varsa mutlaka önce onu halledin. Başarısız örnekleri dinleyip moralinizi bozmayın. Yüksek lisans doktora gibi şeyler özel sektör için hiçbir anlam ifade etmiyor, akademik kariyer düşünmüyorsanız yapmayın. Onun yerine ingilizceye yüklenin. iyi seviyede ingilizce bilginiz yoksa kurumsal firmalara alınmazsınız.
- ilk seneler sizi teori dersleri bogacaktir. bu derslerden gecmek icin bol bol soru cözmekten baska cözüm yok, ha siz bulduysaniz bana söyleyin bir bölüm daha okuyayim. daha sonra staj almaya basladiginizda daha eglenceli bir hal alacaktir. Iste o zaman teorinin neden bu kadar gerekli oldugunu anlamaya basliyorsunuz.
- hic bir zaman poponuz kalkmasin, cok hizli bir sekilde indiriliyor. (ne kadar cok bilseniz de bi bok bilmediginizi gösterebiliyorlar. bazi arkadaslar buna cok gocunmus olabilirler ama durum bu)
- okul bittikten sonra da ögrenim devam ediyor ve bu isle alakaniz kalmayana kadar da ögrenmeye devam etmek zorundasiniz. her zaman aktuel kalmaya calisin.
- kendi kendinize sorun ve sorgulayin. özellikle "nasil?" ve "neden?" sorulari bir mühendisin en önemli sorusudur. cözüm aramak icin de bu sorulara ihtiyaciniz var.
- yabanci dil mutlaka gelistirilmeli (özellikle kaynak konusunda cok faydasi görülür. ne yazik ki türkce kaynaga fazla ulasilamiyor. bilgiye bilgi katilmasi yani sira; ilerideki is hayatinda iletisim kolayligi saglar)
- egitim esnasinda tanistiginiz arkadaslarinizla iletisiminizi asla koparmayin. egitim süresi boyunca da iliskilerinize dikkat edin. (meslek hayatina atildiginiz zaman, farkli alanlardan yardim alabilirsiniz)
- hangi alanda calismak istiyorsaniz, kendinizi simdiden gelistirmeye baslayin. en azindan temel bilgiler konusunda.
- el becerilerinizi gelistirin. varsa imkaniniz kaynak yapmasini bile ögrenin.
- yagin pasin icinde calismaktan gocunmayin. gerekirse ileride bunu yapmak zorunda kalabilirsiniz. (mühendislik ofiste oturup kahve yudumlayarak olmuyor. yeri geldiginde isci ile birlikte is yapilir.)
- cok para kazanmak istiyorsaniz da endüstride kalin.
- okul bittikten sonra sizinle birlikte calisan iscileri asla hor görmeyin. yapilacak isi güzellikle anlatin, gerekirse 10 kez anlatin, 100 kez gösterin kaliteli is elde edilsin.
Makine mühendisiliği hem de %100 ingilizce bolum mezunuyum.
1. Eğer seçecekseniz net söylüyorum bu bölümü yazmayin.
2. Eger okuyorsaniz okulu bitirmek için degil gerçekten muhendis olmaya calisin.
Piyasa muhendis dolu sizin farkiniz olmali.
Peki fark derken neyi kastediyorsun derseniz
iki şey önemli: ingilizce ve program.
Bakın ingilizceyi herkes cvsine yazıyor benim cvimde de var ama adamlar yurtdisindaki baglantilariyla iletişim kurabilecek seviyede olsun istiyor.
Program konusuna gelince onlarca program öğreneceginize iki tane ogrenin ama tam öğrenin.
(SolidWorks ve AutoCAD'i tavsiye ederim)