bugün

liseden süre gelen matematik bilgisinin üzerine limit , integral ve diferansiyel denklemler konuları içeren derslerdir. matematik 1 , matematik 2 ve bazı üniversitelerde ve bazı bölümlere özgü olarak matematik 3 ve diferansiyel denklemler dersleri içerir.

matematik 1 - tek veya çok değişkenli fonksiyonların sonsuz uzaydaki limitleri ve türevlerinin hesabını konu alır.

metamatik 2 - tek veya çok değişkenli fonksiyonların sonsuz uzaydaki integral hesabını konu alır.

matematik 3 -çoklu düzlemde matematik teorileri uygulanarak limit ve integralin bir arada uygulanmasıdır.

diferansiyel denklemler - fonksiyonun türev ve integralinin aynı fonksiyon içinde türevleri ile bulunması durumudur.
uludağ üniversitesi, müh.-mim. fakültesinde aynı adlı ders prof. dr. erdoğan dilaveroğlu tarafından derste ingilizce notların simultane tercümesi şeklinde işlenmektedir. öyle ki yapılan bir tanımın çevirisi alsa bir daha aynen yapılamamaktadır. ama alındığında zorlanmadan geçilesi bir derstir.
(bkz: calculus)
dişi fırlayarak ders anlatan hocanın dersi olup zor olmayan bir dersdir.
(bkz: matematik mühendisliği)
bu konuda bilgi eksikliği olduğunu görerek yazayım dedim, malum final döneminde bu dersten sınava giren arkadaşlarımız da var.

birincisi, dersin adı "Engineering Mathematics" dir. math of engineering falan yazıyor bazıları beni utandırıyorlar. (yok öyle bir şey tabi, utanmıyorum)

ikincisi, bu dersin içeriği "değişebilir".

mühendislik bölümlerinde, özellikle de doğadaki değişimsel değerlerin matematiğe aktarıldığı, matematiğe gerçekten ağırlık verilen bölümlerde (bu kadar tanımı endüstri gibi mühendislik dallarını bu aralıktan kurtarmak için yaptığımı bilseniz ne derdiniz acaba?) matematik dersleri en az dört yarıyıl baba kredili derslerle edâ edilir.

bu dersler temel ve doğal olarak her yarıyılda,

matematik i
matematik ii
matematik iii
matematik iv şeklinde resimlenirler. (ders sayısı daha fazla da olabilir, ancak ilk iki sene, dört yarıyıl'la bu dersler sınırlıdır)

burda düşmek istediğim not şu: her dönem verilen matematik dersi, o dönem işlenecek konulara göre özel isimler alabilirler. örneğin, uludağ üniversitesi elektronik mühendisliği bölümü bu 4 yarıyıl boyunca 5 tane matematik dersi verir, bunlar;

diferensiyel integral hesap 1 - mat i
diferensiyel integral hesap 2 - mat ii
lineer cebir - mat iii
diferensiyel denklemler - mat iii
mühendislik matematiği - mat iv (as known as "komplex analiz")

şeklindedir. başka okullarda ise, örneğin hacettepe elektrik elektronik mühendisliği bölümünde mat iii ve mat iv ana başlığındaki dersler "engineering maths 1 - engineering maths 2" şeklinde ayrılmaktadır. yani ne yaparsanız yapın, komplex analiz öğreneceksiniz. s transferlerini gerçekleştireceksiniz.

not: uludağ üniversitesi elektronik mühendisliğindeki olası değişimi takip etmek için, bkz: uludağ üniversitesi elektronik mühendisliği
matematik bolumunde verilen derslerin dortte biridir. e o zaman ben muhendis mi oluyorum şimdi sorusunu kendime sordurtturmuştur ayrıca.
mühendislerin ihtiyaç duydukları matematiği, daha ziyade uygulamaya yatkın işleyen ders.
muhendis olmak icin muhendis gibi gerektiginden is hayatinda pek yaramayan denklemlerdir. muhendislerin cok azi is hayatinda bu matematigi kullanir, bilgisayar programlari bircok seyi halletmekte artik. ayrica matematik demisken;

bana diferansiyel deme john, bana diferansiyel deme.
benim gibi bir tembel tenekeyi bu saate kadar ders çalışmaya zorlamış lanet bir ders.