Gano önemsiz. Önce bunu unutmayın. Hazırlık okuyacaksınız büyük ihtimal. Bol bol gezin 1 yıl sonra wellcome to cehennem moduna giriceksiniz. Derslere düzenli gidin derslerden sonra düzenli tekrar yapın. Büyük ihtimal tavsiyelere kimse kulak asmaz fakülteye geçtiğinizde ilk vizelerden sonra anlarsınız.
bir mühendis olarak, öncelikle geçmiş olsun dileklerini iletmek daha sonra tavsiyeler vermek isterim. öncelikle sizi hayal kırıklığına uğratmak gibi olmasın ama o filmlerde izlediğimiz ya da hayalini kurduğumuz mühendislik gibi olmuyor türkiyedeki mühendislik. ben daha 2.ayımı anca dolduruyorum bu meslekte ama şunu çok net anladım. biz ne kadar mühendislik yaparsak yapalım (ya da buna inandıralım), insanların (patronların) bizden beklediği tek şey daha çok para olacak her zaman. o yüzden öyle ben dünyayı kurtarıcam da yeni icatlar yaparım vs. hayallerine kapılmayın. eğer mühendislik okuyacaksanız, dil öğrenmeye bakın derim. öğrenebildiğiniz kadar. mezun olduktan sonra her dil maaşa +200-300 arası rakam koyar.
üniversite ya da şirket farketmeksizin umduğunuzu bulamayabileceğinizi göze alın arkadaşlar. itü'de haberleşme mühendisliği okuyorum ve son sınıfım. telekomünikasyon şirketinde 5 gün çalışıyorum aldığım para 1600 lira. ekürim bir operatörde haftada 5 gün çalışıyor. aldığı para 1400 lira. mezun olduktan sonra alacağımız para ne kadar olur bilemiyorum ama şu söylediğim paraların öyle 3-5 katı olmayacağı da aşikar.
kesinlikle itü, Boğaziçi, odtü diye kendinizi yırtmayın. hangi üniversiteden mezun olduğunuzdan çok, aldığınız sertifikalar, katıldığınız etkinlikler, kurslar önemli. okula başlar başlamaz mühendislikleri ilgilendiren tüm kurslara katılın. ayrıca konuşmasını, iletişime geçmesini bilin. her şey mülakata bakıyor. yüksek de düşünüyorsanız iş de mülakatta kendinizi pazarlamayı iyi bilmeniz lazım. ukalalık olmayacak, ama konuşmasını bileceksiniz.
Makina mühendisliği yazın mezun olunca diğer mühendislerin yaptığı işleri çok rahatyapabilirsiniz. Üniversite olarak boğaziçi öncelik sonra tobb öneririm.
Meslek lisesi çıkışlı iseniz m.t.o.k mühendislik alanları sayesinde gayet kolay yerleşirsiniz sakarya üniversitesi orta gelirliler için yazılabilir egitimi kalitelidir.
- Hatun, para hesabi yaparak bolum secmeyin. 15 dakikalik zevk icin 40 senelik meslek belirleme angutluguna dusmege degmez.
- Muhendislik nedir sorusunun cevabini arayin. Basit ama zor bir sorudur bu.
- Surekli kendinizi gelistirmeye, insanlarin robot gibi dusunuyorsun, hic duygusal degilsin tepkileri vermesine hazir olun.
- Daha iyi yaptiginizi dusundugunuz meslegi secin.
- Bilgisayar oyunlari seviyorsunuz diye bilgisayar muhendisligi okumayin.
aman kardeşim bilgisayar mühendisliği olmasındır. toplumda "bilgisayarcı" olarak algılanmanıza sebebiyet verecektir. "hayır ben mühendisim!" deseniz de fayda sağlamayacaktır. üstüne üstlük, bir de "kendini beğenmiş" gibi sözler duymanızı sağlayacaktır.
"hayır ben illa olmak istiyorum" diyenler var ise, bilgisayar mühendisi olduktan sonra arkadaşlarınız ve hatta tanımadığınız diğer kişiler, alnınızda "iyiyim" gözlerinizde "nasıl yardımcı olabilirim?" dercesine bir anlam keşfedecekler ve halt hatır sormaktan uzak yaşamaya başlayarak, direkt "ya benim şöyle bir sorunum var..." diyerek konuya giriş yapacaklardır.
Bütün bunların yanında, iyi bir maaş, güzel bir hayat, kaliteli bir çevre elde ederim düşüncelerinizi de saygı ile karşılıyorum. fakat bu mertebelere erişene kadar bir hayli ciddi çalışma aşamasında bulunmanız gerekecektir. algoritmasına sokup, görsel programlamalarından çıkaracağınız, mikro işlemcilerine koyacağınız bir yaşama başlayacağınızı unutmayınız.
Hala "yok kardeşim bilgisayar mühendisi olacağım sana ne?" diyenler varsa, onlara da allah başka dert vermesin diyor ve yazımı sonlandırıyorum. Son projem sayesinde aldığım üstü açık arabama atlayıp, kızların yanına gidiyorum. Olmayın la mühendis.
cinsiyetiniz önemlidir. kız iseniz; makina, bilgisayar ve elektrik mühendisliğinde yoğun bir mühendis arayışı var. oraya yönelebilirsiniz. erkek iseniz; bence mühendislik okumayın.