Türkiye'de ki mühendislik-mimarlık fakültelerine eğitim reformu getirilmelidir.
Bu yazdıklarım sadece Türkiye içerisinde geçerlidir.
Çünkü ülkede ki teknoloji fakülteleri,bir kaç vakıf üniversiteleri hariç tüm mühendislik-mimarlık fakültelerinde inanılmaz derecede bir teorik eğitim veriliyor.Derslerin içerikleri saçma derecesine gelecek kadar ağır ve önemsiz.Kimse kusura bakmasın ama ülkede boeing gibi bir uçak firması olmadığına göre 3mm vidanın akma burulma mukavvemetleri üzerinde haftalarca durmaya gerek yok. Çünkü mezun olan adam o kadar ince ayrıntılar isteyen bir firmada Türkiye şartlarında çalışmayacak.Aynı şartlar termodinamik dersi içinde geçerli ve niceleri için. Bu dersleri bu kadar komplike anlatacağınıza ders saatleri azaltıp öğrencilere dönem içi staj imkanı koyun,atölyelerde teorisini anlatın.Mesela benim okulum günlerim müsait olsa bile dönem içinde staja izin vermiyor.
öğrenci yaz okulana kalmaktan stajını yapamıyor yada istediği sürede yapamıyor.Sonrada yeni mezun,tecrübesiz konumuna düşüyor.
Piyasa ise tecrübe istiyor. Okul ile iş dünyası çelişiyor. Ama bu çelişmede piyasa haklı okul suçlu durumda.
öğrenciye kumpası,mikrometreyi slayttan fotokobiden anlatma ver eline kumpası parça ölçtür.
mesela kimse akışkanlar mekaniğinde sifon borusundan geçen suyun debisini merak etmiyor. Çapı 0.1 mm azalınca debi ne kadar değişir merak etmiyor.
Zaten bu tip lisans üstü bilgi isteyen işlere firmalar abd,avrupadan,japonyadan getiriyor ona yaptırıyor.
4. ve 3. sınıfta ders yükünü hafiflet dönem için 5-6 ay staj koy.
gerekirse tıp fakültesi gibi okulu uzat bir yılı komple staj koy intörn-mühendis olsun.
Bak doktorlara hiç yeni mezun doktor,tecrübesiz doktor duydunuz mu duyamazsınız çünkü adam 5. sınıfın yarınını 6. sınıfın tamamını hastanede geçiriyor.bıçaklanma vakasıda görüyor,kanser vakasıda görüyor her şeyi görüp tecrübe ediniyor.
Adamların ders içeriklerinde kansere çare bulma yada ne bileyim öleni diriltme gibi dersler yok çünkü neden türkiye şartlarında lazım değil.
Ama mühendislik fakültelerinde bir termodinamik var sanırsın adam jet uçak motoru yapacak. zaten türkiye şartlarında böyle bi imkanın yok.Eee o zaman neden dersin içinde var sınavda soruyosun!!
mühendis dediğin adam eline torç alıp kaynak yapmaz, vida sıkmaz, prosesin genelinden sorumlu olur, prosesi tasarlar, işletir ve yönetir. bu da teorik bilgi ve detay literatür bilgisi gerektirir. başlıkta bahsedilen kafada mühendis yetiştirirsen boeing benzerini türkiye'de asla kuramaz ancak oraya ustabaşı yetiştirirsin.
staj dediğin hadise türkiye'de belli başlı birkaç kurum hariç fotokopi çekme, evrak istfleme kursudur.
geçerken gördüm şu salağa üçüncü ayarımı vereyim dedim.
bakalım ne demiş;
''ama ülkede boeing gibi bir uçak firması olmadığına göre 3mm vidanın akma burulma mukavvemetleri üzerinde haftalarca durmaya gerek yok. çünkü mezun olan adam o kadar ince ayrıntılar isteyen bir firmada türkiye şartlarında çalışmayacak.aynı şartlar termodinamik dersi içinde geçerli ve niceleri için. ''
senin gibi fakülte bahçesinde am kovalayanlar bilmez ama türkiye, polonyanın ardından avrupanın en büyük 2. yan sanayi pazarıdır, küçük çindir burası. o 3mm vidanın akma çekme dayanımlarını geç anam sen, bu ülkede devasa barajlar, eşanjörler, otomotiv parçaları, savunma sanayi parçaları üretiliyor. türkiyenin sanayi ihracatının %70 i avrupaya.
2000 liraya çalışan senin gibi çapsız, basit bi proje mühendisinin eline verilen o teknik şartnameleri görsen 6 ay bulanık sıçarsın...
10^-5 hassasiyette lazer kesim yüzey bozunumunda, 0,01mm kaynak nüfuziyet hatası için, mikron seviyesinde stres çatlağı için adamın evveliyatını sikerler aslanım...
otur ders çalış da hasbelkader alacağın mühendis dplomasını birazcık hakederek al... sonra sanayide ilkokul 3 terk ustalar maymun ediyor senin gibi mühendisleri.