eline diplomayı alıp çok şey bildiğini zannederek ağzını açınca 3000tl maaş isteyen, babayı alınca da işsisz kalan mühendisler yüzüne edinilmiş yargı.
önce işi,mesleği,çakallığı öğrenene kadar 1000tl ile idare edip, para isteyebilecek bilgi birikimine sahip olduktan sonra pazarlık masasına oturacaksın.
nerdeyse her ilde bir veya daha fazla üniversite ve bu üniversitelerin hemen hepsinde onlarca mühendislik, bu mühendisliklerin binlerce öğrencisi olduğunu düşünürsek eğer, gayet olağan bir durumdur. hele ki daha gelişmeyi başaramamış hatta gelişmeye çalışmayan* bir ülkede olduğumuzu düşünürsek bu kadar mühendise iş olanağı sağlanamaması doğaldır. he birde niteliksiz eğitim muhabbeti var ki ne sen sor ne ben söyliyeyim.
eğer işsiz mühendis olmak istemiyorsan, üniversiteden sonra bir çok program * ve birden fazla yabancı dil öğren, ingilizceyi ana dilin gibi bil ve kendini piskolojik olarak herşeye hazırla, bilmelisin ki hayatına, ailene çalıştığın iş yeri yön vericektir.
üretmeyen ülkenin meendiz neyine hafız? al sat, al sat tek yaptığı bu ülkenin. taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmak. bakalım nereye kadar gidecek...
durmadan üniversite açmak yerine az ve öz açmak gerekirken bol bol mühendis yetiştiren bir ülkede çok normaldir.
hayır gerçekten yetişseler ona da amenna. bu üniversite hocaları ile muhtemelen en iyi başaracakları şey torpil nasıl geçilir adam nasıl kayırılır olur. o iş de para kazandırmıyor.
uzaktan ahkam kesmek olacak ama kendi işinizi kurun. üretin, çamaşır mandalı yapın, leğen yapın, uçak yapın. korkmayın atlayın şu denize hele. okuldaki bilgileriniz yeterlidir. müşterinizi kırmadan paraya odaklanın. katı olmayın.
firmaların hem mühendis hem tecrübeli eleman istemesi neticesinde yaşanan handikaptır.
yeni mezun olmuş bir mühendis de, kimse kusura bakmasın ama bu ülke de pek siklenmez. bunun sebebide ülke'deki ezbere dayalı eğitim sisteminden kaynaklanıyor. vize haftası çalış, final haftası çalış... bütün olay bundan ibaret. mezun oluncada batıdaki (avrupa-amerika) üniversitelerin teknik bölümlerinden mezun olan mühendisler ya da teknik eğitim almış şahıslar kadar donanımlı olamamak.
zaten işletmelerde bilmem kaç senedir çalışan ustanın karşısına geçince bu eğitim sisteminin dandikliği anlaşılır. teorik eğitimden ziyada pratik eğitime daha ağırlık verilmedikçe bu da böyle gidecek gibi görünüyor.
ama mühendislik hala en geçerli ve iş imkanı en çok işlerdendir. sadece kendini geliştirebilenler alır yürür. mühendis arkadaşlar ümitsizliğe kapılmamalı!