mühendisliğin kökeninden başlamak isterim neyzen. köke inelim ki dallardan daha gür baş gösterelim. mühendis, geometri bilmek anlamına gelir terim olarak. yani ölçmeyi bilen ve çözüm üreten.
daha sonra bazı ufak örneklerle dünyadaki başyapıtlara gönderme yapalım ki beyine giden oksijen taşıyan damarlar açıla görsün.
medya denen sosyalleşmemizi sağlayan tv benzeri ürünlerin sinyalleri alması için yapılan uydular (elektronik, elektrik, makine, telekomünikasyon mühendislikleri),
liseliler gibi dakikada on mesaj atıp almamızı sağlayan güzide cep telefonları (bilgisayar, elektronik, makine müh.),
ulaşımımızı sağlayan köprüler, yollar, metrolar (inşaat, jeoloji, jeofizik, makine müh.),
kıtalar arası ticareti hızlandırmak veya maliyetini azaltmak için yapılan büyük kanallar (bkz: süveyş kanalı) (inşaat, endüstri, jeoloji, jeofizik, makine müh.),
çevremizin daha temiz olması adına yapılan birçok çalışma (yazar burada orman ve çevre mühendislerine atıfta bulunma çabasında aslen)
hastalandığımızda vs. doktorun reçeteye yazdığı ilaçların kimyasallarını analizi veya medikal ürünlerin üretilmesi, genetik vs. çalışmaları (kimya, biyomedikalgenetik müh.)
iş analizi, üretim planlama ve kalite çalışmaları sonucu birim maliyeti azaltılmış ve dolayısıyla gelmiş, ergonomik özellikler kazanmış ürünler (endüstri müh.),
örneğin; konteyner liman terminallerinde yani uluslararası ticaretin kalbinin attığı noktalarda yapılan optimizasyon çalışmalarıyla (ki bu çalışmalar konteynerlerin gemilere taşınması, gemilerden depolama sahalarına taşınması esnasında geliştirilen yeni optimizasyon yöntemleriyle) boğazından geçen ithal ürünün daha hızlı sofrana ulaşmasını sağlayan çalışmalar vs. (endüstri müh.) -kendi alanıma torpil geçtim biraz, olur o kadar)
yukarıda gerçekten özetlediğim için bile mühendislik mesleğine saygısızlık ettiğimi düşünmekteyim. maruz görülsün lütfen. iş dolayısıyla fazla zaman ayıramıyorum. umarım. anlaşılmakta güçlük çekilmez ki olursa lütfen mesaj kutumda olabildiğince boş yer var.
mühendislik bir işi daha hızlı ve optimal çözen demektir. analitik düşünen, çözen demektir. bilgisayarların dahi en yüksek cpu oranında yıllarca çalışarak çözebildiği problemleri geliştirilen sezgisel yöntemlerle (heuristic) (bkz: metaheuristic) saniyeler içinde çözen algoritmalar geliştiren alan demektir.
türkiye nin önde gelen başarılı üniverstilerinden mezun olunmadıysa doğru bir önermedir. Mühendislik okuyanlar kendilerini geliştirmediği sürece boş beleş adamlardır. Bu mesleğin artık bir çekiciliği de kalmamıştır. Önceden mühendis denilince ooooo diye tepki verilirdi. Şimdi kime sorsan mühendisim ben demektedir. Boş beleş bir mühendisin yaptığı işi teknik lise mezunu bir eleman da yapabilir. Hatta daha fazlasını yapar. Firmalar için de mühendis yerine lise mezunu teknik elemanın maliyeti daha az olduğundan mühendisler pek tercih edilmez. Bu yüzden torpili olmayan mühendisler işsiz kalırlar.
Hepsi icin gecerli olmayan bir durum. Adam bir gazi veya odtu bogazici makine, ucak, elektrik muhendisi cikip sayili bas ceo sahibi firmalara kapak atinca iste o an bosta olmaz beleste... Gida muhendisi ya da tekstil muhendisleri dusunsun gerisini. Hava da bulut sen parayi unut kardesim.
dört yıl iibf, iki yıl yüksek lisans ve sekiz yıllık kamu tecrübesi olan, mühendislerle içli dışlı çalışan ve onları kapısında sürüm sürüm süründüren yazarın mühendisler hakkındaki tarafsız tespitidir.
boş beleş bir önermedir. mühendislerin dünyayı sayılarla, hesaplamalarla gördükleri falan yalandır. evet, belki biraz fazla rasyoneldirler ama beyinlerinin her iki tarafını zorladıkları için dünyanın sadece sayılardan ibaret olmadığını anlayabilirler.
mühendisler bir ülkenin ya da bir bölgenin kalkınmasında en önemli faktördür. mühendisler olmadan hiç bir proje çizilemez, binalar yapılamaz, otoyollar yapılamaz, demir yolları, metro ağları döşenemez. bu binalarda yaşayacak, yollarda gidecek otomobiller, trenler, gemiler dizayn edilemez. işte bu yüzden mühendisler boş beleş adamlar değillerdir. yaptıkları katkı büyüktür.
kimseyi yaptığı meslekten dolayı küçümsemeyin, insanlık olarak tüm mesleklere ihtiyacımız var.
fikir muhendisi fikriyi baz alıp da böyle bir genellemeye varıldıysa eğer, doğru olan önermedir.* ha bir de nick the chopper var mühendis, yakınen tanıdığım. ama o boş beleş değil.
kısmen doğru bir önermedir. adamlar sanatı, duyguyu bile formülle ifade ediyor. adamlar herşeyi mantığı sığdırmaya çalışıyor. halbuki sanat mantığa uydurulamaz, duygular mantıkla açıklanamaz zira her ikisinin de başladığı nokta mantık değildir. aşktır, yalnızlıktır...
hülasa mantıkla başlamayan şeyi mantıkla idare edemezsin.
mühendisler analitik problemlerin çözümü üzerine eğitim alan bireylerdir. bu nedenle, sosyal problemler üzerinde verimli sonuçlar ortaya koymakta zorlanırlar.
ancak herkesin bir konuyu çok iyi bilmesi, diğer konularda fikir yürütebilecek seviye de olması mı tehlikeli, yoksa her konuyu bildiğini iddia etmesi mi?