Bazıları için:
Mey biter saki kalır
Her renk solar haki kalır
ilim insanın cehlini alsa da
Hamurunda varsa eşeklik baki kalır
şeklinde açıklayabileceğim; fuzuli'nin dizelerinde saklı olan durumdur. (bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)
Asıl anlatılmak istenilen şeyin hep eşitlik ilkesinin arkasında hatta çok uzağında bırakılan bir ifade
Sorun eşitlik eşitsizlik cahillik ya da cahil olmama durumu hiç değil bence. Kısmen bi ötekileştirmede olduğunu düşünmediğimden çoban diyenlere tükakalayanların ötekileştirmenin babasını yaptığını düşünürüm hep.
Sadece talihsiz ve belkide uslanmayan millet ićin gereksiz olan bu açıklama medya malipülasyonuna kurban gitti kim bilir...
Herkes insandir ve esittir. Cinsiyetin meslegin veya yasadigi yerin onemi yoktur. Senin gorusunde olmayan da aptal degildir. Herkesin farkli hayat tecrubeleri ve dogrulari vardir.
Olması gereken olaydır.Bunun adı demokrasi sonuçta eğer oyların eşitsizliği ile ilgili bir adaletsizlik varsa bu da yaş sınırdır.18 yaşındaki insanlar oy kullanıyor daha parti kavramını yada demokrasiyi açıklayamazken ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi oluyorlar.Yine de netice itibarı ile oylarımız eşit.
Parayı basıp altında mercedes ile okuluna giden fakat 2+2 hesabını yapamayan bir kişi de bir iki seneye mühendis sıfatı ile iş hayatına atılabiliyor. Dolayısıyla hangi mühendis, hangi çoban? diye sorarım.
kibirli yavşak beyanıdır. lan oy kullanmanın temel mantığı demokrasi getirmek değil mi? eşitlik yoksa demokrasi olur mu peki bay veya bayan süperzeki? hani dediğin uygunsa bin yıl öncesine dönelim zaten. toplum sınıflaşsın. yalnız sen kendini piramitin tepesinde sanarsın şimdi. yanlış öyle değil o. o köylü dediğin, dağdaki çoban dediğin adam o piramite oturtur seni. ooow my goooshh diye anırırsın sonra.
1) çobanın imkanları ile mühendisin imkanları eşit olmayabilir, eğitim noktasında çobanın geri kalmışlığını kendisine mal etmek doğru değil.
2) buna rağmen en baba fakülteden mezun mühendis işsiz gezerken millet gayet de iyi maaşa çalışacak çoban bulamamaktadır. hem de sezonluk işe mühendislerin en azından başlangıç düzeylerinde alamayacakları parayı vermeye hazır insanlar ülkemizde var.
3) işte bu çelişkiyi niye yaşıyoruz, çünkü mühendis ayrı dünyada, çoban ayrı. mühendis şehirde herkesten izole hayat yaşadığını sanırken işini iyi yapan çoban birçok yönden daha kaliteli bir yaşam sürüyor da olabilir.
4) bu diyalog gerçekleşmediğinden, mühendise doğabilecek iş fırsatlarını kaçırmak bir tarafa, çobanın da siyaseten ve sosyal olarak aydınlanmasına da mani olunmaktadır.
5) son olarak, büyük şehirlerde milletvekili başına düşen oy adedi ile çobanların yaşadığı şehirlerdeki milletvekili başına düşen oy adedini oranlayın. göreceksiniz, dağdaki çobanın oyu 5-10 mühendis kadar ediyor.
ama kusura bakmasın, mühendis dediğin, ülkenin geri kalanı ne halt ediyor haberi olmadan ortalıkta takılıyorsa, dağdakini bağdakini ikna edecek, razı edecek, ona derdini anlatacak iletişim kanallarını geliştirmemişse dövünmeyecek. belli ki böyle olmadı, olmuyor, olmayacak da. hadi bakiim.