Ingilizceyi ogrenin, stajinizi adam gibi bir yerde yapin. Mezun olduktan hemen sonra asgari ucrete yakin bir paraya calismayi goze alin. Keske eczaci olsaydiniz amk, bok mu var muhendis oldunuz?
Mühendislikte tecrübe herseydir mühendis olunca direk 5000tl maaş ile başlamıyorsunuz 1500tl sizi kullanıyorlar işin inceliklerini öğrenince yükseliyorsunuz her yönden.
mühendis olucam diye sikko sikko yerlerde mühendislik okumayın.
okul sırasında ingilizceyi kesin ama kesin öğrenin. inşaat mühendisliği okuyacaklar olanlar arapçayı öğrenebilir ek olarak, ama ingilizce şart bir mühendis için.
diyeceklerim bu kadar, saygılar.
edit: dokuz eylül üniversitesi için kafasında soru işaretleri olan yazarlara bir tık kadar uzağım.
elektrik ve elektronik mühendisliğinde ayrılacak olan öğrenciler için kesinlikle ve kesinlikle düşünmeden elektroniği seçin. elektroniği seçtikten ve mezun olduktan sonra fişe bune hmıınaanaaa diye bakarsanız mesleği bırakıp camcılık yapın. yapabiliyorsanız teknik uni de yapın. en olmadı illa yuksek lisansı teknik ünide yapın. teorik dersleri küçümsemeyin patlarsınız. mikrodenetleyici nedir deyince insanların yüzüne mal mal bakmayın. matematik derslerini görünce kaçmayın analatik düşünmeye çalışın derslerde. programlama dillini çok iyi öğrenir.
eğer öyle '' hekır olcam , robot yapacam , tony stark gibi olacam , dünyanın amına koycam , microsoftta çalışcam ''
gibi hayalleriniz varsa '' yarak yaparsınız '' diyorum susuyorum.
Burası türkiye dostum , burada değil robot yapmak hayatın boyunca kod bile yazmıcaksın belki ,
satış departmanında danışman müdür yaparlar o mühendisi gıkı çıkamaz.
günlük hayatınızda da bazı şeyleri bir mühendisin kafasıyla yaşamaya çalışın. mesela şu an denizdeyim ve gelen şu dalgalar benim teknemi devirir mi diye düşünün ve devirip devirmeyeceğini anlayın. üstümdeki giysinin fermuarını kapatıyorum ama bu nasıl işliyor diye düşünün. eline bir taş alıp kuyuya attığında kuyunun derinliğini hesaplayabileceğini bilmelisin. yani bu ve benzeri şeyleri veanalitik düşünceyi rutine oturtmaya çalışın size çok faydası olacak.
fabrika gezilerine katılın. örneğin bir kimya mühendisi olacaksanız bira, çimento, ilaç, petrol ile ilgili prosesleri öğrenmeye çalışın. gittiğiniz fabrikalarda ve stajlarda olabildiğince meraklı olun ve sorular sorun. özellikle stajlarda çalışanları size gerekli bilgileri vermesi için gerekiyorsa zorlayın. bunların da faydası olacak.
son olarak matematiği sevin. sevmiyorsanız çok zorlanacaksınız bunu unutmayın.