Müzikoterapide ülkenin milli, otantik ve basit müziklerinin etkili olduğu,
hastalığın çeşidine göre değişik makam ve enstrümanlardan yararlanıldığı
dikkat çekicidir. insanların ilgisini, dikkatini çekerek onları
iç dünyalarından çıkarmaya yardımcı olan müzik, aynı zamanda gevşetici ve
öfkeleri yatıştırıcı özelliği ile psikolojik ve psikomotor bozuklukların
giderilmesinde etkili olmaktadır. Müzikoterapi, günümüzde meşguliyet
terapileri içinde kabul edilmekle birlikte yeterince etkin kullanılmamaktadır.
Hangi müzik türünün hangi hastalar ya da hastalıkların tedavisi için
yararlı ya da zararlı olduğu konusu bugün üzerine dikkatle eğilinmesi
gereken konulardan biridir. Belki de yeterli çalışmaların yapılması sonucu,
klasik kitaplarda diğer tıbbi yöntemlere alternatif olarak,
olması gereken noktaya ulaşacaktır.
ilk örneklerinden birini dinlemek isteyenler bergama'daki Asklepion adlı sağlık merkezine gidip huzur bulabilir. yaşamlarının sonuna kadar orada yaşamak dileğiyle yanıp tutuşabilirler.
tarihi bilgilere dayanarak bu yontemin filozof ve bilim adami olan kindi'ye dek eristigini soyleyebiliriz. bilindigi uzere bu yolla hastalari tedavi eden ikl kisi odur. daha sonra' 1308 yilinda yapilan amasya timarhanesinde de bu yontem kullanilmistir. osmanlilar da bu yontemi devam ettirmislerdir.
bilimsel açılımını pek sallamasam da kendi içsel psikolojime inanılmaz derecede iyi gelen birşeydir.
gündüz tüm gün boyunca bankada stres içinde rakamlarla boğuşup, yapılacak ufak bir hatanın büyük sonuçlar doğuracağı bir ortamda diken üstünde durduktan sonra işten çıkıp dört kafadar kiralanan bir stüdyoya gidip iki saat fütursuzca müzik yapmak kendi adıma müzikoterapinin dik alasıdır. eve dönüldüğünde teybe takılan bir dire straits, bir pink floyd orgazm sigarası gibi gelir günün sonunda. yastığa kafanı koyduğunda hayatını idame ettirebilmek için gündüzleri boğuştuğun rakamların yarattığı minimalist yıpranmalardan eser kalmamış, porno sitelerden gelen virüs yağmurundan arınmış bir bilgisayarın format yemiş hali gibi tertemiz başlarsın yeni güne.
müziği sevmek, müzikle uğraşmak, bir enstruman çalıyor olmak gerçekten anlatılamayacak, sadece ve sadece yaşanabilecek güzellikte emsalsiz bir terapidir müziksever bünyeye.
osmanlı döneminde edirne'de bir tedavi merkezinde klasik türk müziği ile kullanılan yöntemdir. şimdilerde de sanırım ankara üniversitesi algoloji(ağrıbilim) bölümünde deneysel çalışmalar sürmektedir.