1899 yılında sivas ta doğan ünlü derleme üstadı. pek çok türkü derlemiştir. rahmat olsun kendisine.
(bkz: http://www.turkuler.com/tgv/muzaffer.asp). detaylı hayat hikayesi bu link te mevcuttur.
bağlama çalmak için uğraştığım zamanlar türkü nota kağıtlarının hemen hemen hepsinin üstünde derleyen olarak yazılan isim. o zamanlar türküler tek elde derleniyo zannediyodum meğerse ustaymış adam.
bursa yöresine ait çok ünlü bir türkü olan dağlar meşeli'yi yani en bilin adıyla bursa'nın ufak tefek taşları'nı da derlemiş ve kültürümüze kazandırmış olan müsikinin yüz akı insan.
nakşibendi bir ailenin çocuğu olan muzaffer, daha o zamanlarda sivas'taki evlerinin çatı katına kütüphane yaptırıp gizli bölmeler ekleyerek bağlamasını, tamburunu saklar, gözden uzakta müzik icra edermiş.
aşık veysel'in ortaya çıkmasına vesile olan halk şairlerini koruma derneğini ahmet kutsi tecer'le birlikte kuran sarısözen, yurttan sesler korosu nu da bize kazandırmıştır.
halk müziğinin yanında, folklöre de büyük katkı sağlayan sarısözen hakkında şöyle bir ilginç ayrıntı mevcuttur:
''1950 yılında italya ve ispanya'daki Avrupa Ulslararası Raks Müsabakalarına, Erzurum bar ekibi ve davulcu Kara Yılan, zurnacı Mümtaz Ardıç ile katılır. Madrid'te 68.000 kişinin önünde, Biariz ve San Sebastian'da yapılan 5 yarışmada ekip birinciliği aldı.''
"Aziz dinleyicilerimiz. Bugünkü programımıza ayırdığımız eğlenceli parçalarla hem birkaç dakikanızın hoş geçmesine hem de halk musikisinin henüz bilinmeyen çeşitlerinden bazı örnekler vermeye çalışacağız."
Radyoya böyle başlardı hocamız.. O türk halk müziğinin hocası, derleyeni, toplayanı ve bir resmiyete oturtanı. 1937-1953 yılları arasında derlediği, kayıt altına aldığı 10.000'den fazla eserle bugünkü halk müziğimizin temel taşı. Halk sanatçılarının sığındığı tek liman oldu zamanında, sazını alan yanına koştu 'halkın hocası'nın.
Türküye adanmış bir ömür..
1898 sivas doğumlu olan sarısözen birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşını daha teri kurumadan atlattı.
Cepheden sonra eğitime vakit ayıran sarısözen, sivas'ta müzik ve türkçe öğretmenliği yaptı. istanbul üniversitesinde keman dersi verdi.
1940'ta yurttan sesler korosunu kurarak ülkede halk müziğine olan ilgiyi sevgiyi artırdı. Onun sayesinde evindeki radyodan başka bir ağızla duyabildi köylüler kendi yaktıkları türkülerini..
3 ocak 1963'te vefat etti.
Sanat adına yaptıklarınla ölümsüzlüğü kazandın bile çoktan, ışıklar içinde uyu hocam..
trt'nin sahip olduğu türk halk müziği arşivi'nin babasıdır.
memleketi 1937 yılından başlayarak ölümüne kadar (1963) binek hayvanı sırtında köy köy kasaba kasaba gezerek 10 bin civarı türkü derlemiş ve türk müzik kültürüne kazandırmıştır.
ortaya çıkardığı hazine halefi olan nida tüfekçi tarafından ne yazık ki art niyetli şekilde tasarruf edilmiştir.
bayram aracı, refik başaran, muzaffer sarısözen gibi türkü üstadları sayesinde şu an elimizde engin bir müzik kültürü hazinesi mevcut. parlatmak için bol bol dinlemek iktiza ediyor.