seni öldürmeyen şey seni güçlendirir sözünün tabiri caizse cuk oturduğu durumdur. insan bir aralar mutlaka mutsuz olmuştur hayatında ve geriye dönüp baktığında bu mutsuzluğun kendisine birşeyler kattığını görmüştür.
ama şöyle de bir şey var ki mutsuzluk var mutsuzluk var. tırnağın kırılır mutsuz olursun uzar mutsuzluğun geçer. çok istediğin bir şey vardır elde edemezsin mutsuz olursun, bir süre sonra unutursun mutsuzluğun geçer. çok sevdiğin birini kaybedersin mutsuz olursun zamanla geçer.(?) işte bunun gibi mutsuzluğun çeşitleri var kimi ders çıkarmanı sağlar kimi derin izler psikolojik çöküntüler bırakır. ama mutlaka daha da güçlenirsin ya da büyürsün. işte adına ne deniyorsa artık.
zihni berraklaştırır,şaka yapmıyorum gerçekten.mutsuzken yanlız olmak ister insan ve başınıza gelenleri düşündüğünüzde o an sizi mutsuz eden her neyse enine boyuna düşündürür.kararlar aldırır,ama çoğu mutluluk kapıyı çalınca unutulur.
(bkz: mutsuzken karar vermek)
mutsuz olduğun anlarda dostlarının * seni mutlu edebilmek için binbir şekle girmesine şahit olursun. sevildiğini, bazıları için hala değerli olduğunu anlarsın. sonra belki mutlu bile olursun.
insanın, hayatın rüzgarında olmayıp, kulakları sağır eden dingin bir sukunetin fon müziği eşliğinde yolunda gidebilmesini mümkün kılar. ve o durki ilkay akkayayı böyle yaratıcı kılmıştır...
değişik bir olgunluk içine girmeye başlar mutsuz insan zaman içinde. her şey değerini yitirir ve itibar etmemeye başlar, bu da onu başkaa başka düşüncelere sevkeder, büyütür..
hayattan beklentinin en aza indirgenmesi ki, bu da şu demektir; umut etmekten vaz geçmek. umut kötülüklerin en kötüsüdür çünkü işkenceyi başlatır dan haraketle düşünürsek umut ettiğin her an beklenen şeyin iki karşılığı vardır; ya olur ya da olmaz. hiçbir zaman net değildir, tam değildir, belirgin değildir. belirgin olmayan her şey, bilinmeyen her şey korku yaratır. mutsuzsan umut etmezsin, umut etmezsen işkence çekmezsin.
anlanlatmakla bitirilemeyen yararlardır. ama önce mutsuz yaşamayı benimsemek lazım.
kimseye eyvallah demezsin,
gereksiz korkuların azalır,
sosyal beğenilme kompleksinden kurtulursun,
hayatın başka bir alanını keşfedersin,
.
.
vs,
unutma ki aşırı mutluluk bile mutsuzluğu doğurur o yüzden hiç bir zaman yalnız değilsindir.
bir insanın mutsuzluğunun kendisine yararları olmaz. şöyle bir durum düşünülebilir mi? mutsuz adam diyor ki ulan iyi ki mutsuzum. amma da faydasını gördüm mutsuzluğumun. adam mutsuzluk içerisindeyken mutluluk duyacak, o halde mutsuz olmayacak. böyle bir olay yok.
esasında başlıkta kastedilen halin, mutsuzluk halinden ziyade duygusuzluk olduğunu düşünüyorum.
o halde, duygusuzluğun getirdiği (x ekseni zaman, y ekseni duygusal hal ise ve y=3 mallık hali ise) y=3 grafiği tipli, dikey eksende bir hareket olmayan o hayat, asla dikey eksende hareket olan hayata değişilemez. kimileri vardır, duygusuzluğu isterler. bununla mutlu olacaklarını sanırlar. halbuki duygusuzluktur bu. üzerinde 10 kere düşünmek gerek. duygusuz ama mutlu biri olabilir mi?
özellikle ergenlerin akli rahatsızlıklara olan ah bende de olsa veya bende de var havası, bu gibi dileklerde bulunanların başına geldiğinde ne boktan birşey olduğunu görecekler; mutsuzluğun da, duygusuzluğun da, depresyonun ve
diğer hastalıkların da aslında hiç güzel olmadığını anlayacaklardır.
insanoğlunun hiç tatmak istemediği ama hayatın çocuğuna öksürük şurubu içiren bir anne gibi zorla ağzımıza tıktığı mutsuzluk dediğimiz duygunun yararları. kardeşim mutsuzluğun ne yararı olur deme, var ki aklımızda bir şeyler klavye yıpratıyoruz burada.
efendim mutsuzluk insanoğlu için bir kalkan vazifesi görür. mutsuz ama gerçekten mutsuz olan insanın dış dünya ile ilişkisi kesilmiştir. orada olan hiç bir şey artık onu etkilemez. tabi burada manevi şeylerden bahsediyoruz. sen durup dururken bir duvara kafa atarsan etkilenirsin, balkabağı gibi yarılır o kafa, canın da çok yanar söyleyeyim. ya da bu havada don gömlek dışarı çıkarsan kıçın donar allah korusun.
burada bahsettiğim manevi şeyler, duygular sevinçler. mesela mutsuz insan artık ne takımının galibiyetinden ne de mağlubiyetinden etkilenir, ekonomik kriz gerçek anlamda onu teğet geçer, içinde ki rekabet duygusu, tüketim ihtiyacı ortadan kalktığından vahşi kapitalizm kılına bile zarar veremez, melih gökçek bir daha seçilse zerre sikinde olmaz, tırnağı kırılsa ruhu duymaz, berberi maymuna çevirse aynaya dönüp bakmaz, hele ki bir sözlük yazarı ise seoviye bile gülümseyebilir.
işte bu ve benzeri durumlar sayesinde görüyoruz ki mutsuzluk aslında o kadar kötü bir şey değil. tabi siz bana bakmayın, hazır yeni bir yıla girerken noel baba'dan bol bol mutluluklar dileyin.