cumhuriyetin ilk dönemindeki türk müziği yasağına gönderme yapan filmidir. atatürk hatasız bir tanrı olduğu için kimileri hemen işin altında hükümete yaranma iddiasıyla başlayıp, vatana ihanet iddiasıyla sonuçlanacak gerekçeleri aramaya başlayabilir, türkiye şartlarında normaldir.
kaldı ki sinan çetin bunu hükümete yaranmak için yapmış bile olsa, filmde bahsedilen müzik yasağı da, bu yasağın saçma ve hatalı olduğu da sonuna kadar gerçektir.
filmdeki askerin "gustav mahler" ismini telaffuz ederken nazi subaylarını hatırlatır gibi sesler çıkarması da ayrıca manalı ve güzel olmuş.
sinan çetin tarafından Türkiye'nin hatıra defteri isimli belgesel çalışması için çekilen ve modernleşme adı altında halka uygulanan baskının müzik alanındaki yansımalarını abartılı ve komik bir dille ifade eden kısa filmdir.
ulusalcı-kemalist-jakoben bünyeleri delirten bir çalışmadır. Türkiye'de demokrasi ve özgürlük anlayışı olgunlaştıkça geçmişiyle yüzleşen çalışmaların sayısı artacaktır.
- tuncay darbesever abi.
* buyur çağdaşcan.
- abi sinan çetin bir kısa film çekmiş. bu ülkede bir dönem türk müziği yasaklandı demiş.
* bu milletin modernleştirilmesini yasakçılık olarak sunuyor bu mendeburlar. millet dediğin aptaldır, koyun gibi güdülmelidir. sürüden ayrılanı kurt kapar. chp'nin çobanlık yapmadığı zaman millet irticacı kurtların tuzağına düşer. bunu sakın unutma çağdaşcan.
- ama sinan çetin bu abi. hani sen türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir derdin hep.
* o eskidendi. sinan çetin son seçimde hangi partiye oy vermişti çağdaşcan?
- aykepe'ye tuncay darbesever abi.
* bak gördün mü o da kemalist sürüden ayrılmış, kurtlar onu da kapmış. o artık örümcek kafalı bir yobaz çağdaşcan. hiçbir filmi güzel olamaz. dvd arşivinde ne kadar filmi varsa kır. hatta sadece kırmakla kalma kırık parçalarını da yak hemen. dikkat et dumanını da içine çekme. sonra sen de onlardan olursun.
- peki abi.
izlerken gülmekten kırıldığım, sinan çetin'in yapmış olmasına şaşırdığım kısa filmdir. tarihi arka planını bilmem, varsayalım halk müziği değil sanat müziği yasaklanmış olsun, bu filmden bir şey götürmez. en nihayetinde film jakobenciliği, tepeden inmeciliğin, zorlamacılığın nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalışmış ve anlatmış da.
bu arada o dönem bırak başka dilleri, türkçe olsa bile bazı tür müziklerin yasaklanmış olduğunu öğrenmemle birlikte nutkum tutuldu. ne demokrasiymiş be.
Yasaklananın Türk sanat müziği olmadığını dahi bilmeyen bir yönetmenin eleştirisi öncelikle gerçek ile tartışmada kalee alınmamalıdır.
Önce neyi eleştireceğini bilmesi gerekir.
Halk müziği, batı armonisi ile birleştirilmesi düşünüldüğü için, halk müziğini yasaklamak düşünülmemiştir. Türk sanat müziğ, Osmanlı ile eşleştirildiği için 9 ay gibi bir süre yasaklanmıştır.
Saçma bir şekilde müzik yasaklamayı eleştirmek doğru br tavırdır. Ama önce gerçekte neyin yasaklandığını bilmek kaydı ile.
inkilap devrimlerine acıkca karsı gelemeyenlerin tarihi gercekliklerden cok uzak olan seyleri işine geldigi gibi kabul edip, bunların propagandasını yapmasının en iyi ornegidir. ayrıca türküleri cok seven zeybek oynayan bir liderin, anadolu muziklerini yasaklanmasını dusunmek sadece (bkz: kotu niyet) ile acıklanabilir.
hödösünü satan hede adlı kişisel gelişim kitabının sonlara doğru vermek istediği mesajlar arasında yer alması muhtemel tümce. koyu yazılıp, sonunda ünlem işareti olanı makbuldür.