yalnızca güneş sisteminin en dış kısmının da ötelerinde, derin, dipsiz, akılalmaz ve ürkütücü boşlukta varolabileceği düşünülen dehşetengiz ısı derecesi. Üzerinde fazla düşünülmemesi, yalnızca "he, he. mutlak sıfır işte..." deyip geçiştirilmesi şiddetle önerilir...
hacı mevzu şöyle: sıfırı bulan araplar. Bu hazımsız ecnebiler diyor ki "bizim sfırımız daha bi sıfırdır, hatta mutlak sıfırdır o da -273.15 derece santigrattır, bu da size kapak olsun". Medeniyetler çatışması başka bir şey değil (bkz: bir eşbaşkan olarak başbakan).
hiçbir şeyin daha fazla soğuyamayacağı nokta olarak lord kelvin tarafından belirlenmiştir. 0 kelvindir. yani -273*c'dır. bu nokta öylesine soğuktur ki; bu düşük ısıya yaklaşan maddelerin elektrik dirençleri artar, bu noktada sıfırlanır. yani hiçbir şey hareket edemez ve metal olan tüm elementler süperiletkenlik özelliğini alır.
gerçek yokluğu,hiçliği ifade eden kavram.yani bugün 0 soru çözen öğrencinin hiç soru çözmediği,banka sıra numarası alındığında "önünüzde bekleyen kişi sayısı 0'dır."ifadesinin önünüzde bekleyen kişi olmadığını göstermesi gibi anlamlara gelir.
Mutlak sıfıra ulaşıldığına dair haberler okumuştum ama hala net bir bilgi kaynağından öğrenemedim. Zaman zaman aklımı bulandırır bilen varsa yeşillendirsin
tam olarak -273.15 santigrat dereceye tekabül eden sıcaklık. kağıt üzerinde ulaşılması mümkün olsa da deneysel olarak ulaşılması imkansız bir sıcaklıktır. eğer ulaşılsaydı hareket duracağından zaman dediğimiz şeyin donması gibi bir durum ortaya çıkardı. normalde içi bir kazan gibi kaynayan atomun içerisindeki parçacıkların hiçbiri artık hareket etmezdi ve hepsi çekirdeğe doğru çökerdi. sıfır hareket olurdu yani. mutlak donma budur. bu ise imkansızdır.
bir grup fizikçinin ulaşmayı başardığı sıcaklık değeri.
Ludwig Maximilan Üniversitesi ve Max Planck Kuantum Optiği Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, bir kuantum gazını mutlak sıfırın altında bir sıcaklığa kadar soğutmayı başardılar. ancak bunu yaptıklarında gördükleri şey, beklenenden oldukça farklı oldu.
mutlak sıfır noktasında hareketin durması bekleniyordu. o halde bu sıcaklığın altındaki değerlerde de hareketin olmaması beklenebilirdi. ancak görüldü ki, bu bölgedeki negatif sıcaklıklar, pozitif sonsuz sıcaklıklardan çok daha sıcak değerlerde. yani negatiften pozitife bir atlama söz konusu.
anlaşılması zor bir durum gibi görünebilir haklı olarak. ancak sıcak ve soğuk dediğimiz ortamların enerji akışı ile ilgili durumlar olduğunu unutmamak gerekir. cismi atomlarının eşit ihtimalle her yerde bulunabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtabilirsiniz. buna pozitif sonsuz sıcaklık diyelim. negatif sıcaklıkta ise sistemin toplam enerjisi daha yüksek olup, pozitif sıcaklıktaki benzer bir sistemle temas ettiğinde ona enerji aktarmaya başlar. bu da negatif sıcaklıkları daha sıcak kabul etmemizi gerektirir.
totalde bakıldığında, termodinamik yasalarına karşı bir durum olmamakla beraber, sonuçlar yine de şaşırtıcı.
bu arada konuya ilişkin bulguların, deney sonuçlarının yazıldığı makalenin Science dergisinde yayımlandığını da ekleyelim.