babasının rızası alınan bakire kızlarımız da faydalanabilirler. geçici evlilik sırasında kızımızın hamile kalması durumunda doğacak çocuğun bakım ve masrafları annenin ailesi tarafından karşılanır.
Bir ücret karşılığında belirli bir müddet bir kadınla nikahlanmaya denir. Bir kısım şiî**fakihin dışında bütün islâm bilginleri muta nikahının haram olduğu konusunda birleşmişlerdir. Muta nikahı ve belirli bir süre için kıyılmış nikah batıldır. Müminun suresinde şöyle buyrulmuştur:
(Esirgeyen ve bağışlayan allah'ın* adıyla)
5) ve onlar ki ırzlarını korurlar. 6) ancak zevcelerine ve kendilerinin mülkü olan (kendilerine ait) cariyelerine karşı müstesna; çünkü bunlar yüzünden kınanmazlar. 7) kim de bundan ötesini ararsa işte artık onlar haddi aşanlardır.
(allah doğru söyledi)
ibn abbas şöyle anlatmaktadır: islâm'ın evvelinde muta vardı. Kişi tanımadığı bir beldeye gelince, oradan yerli bir kadınlar, kalacağını tahmin ettiği müddet miktarınca nikah yapardı. Kadın böylece onun eşyasını muhafaza eder, gerekli işlerini görürdü. Bu hâl "onlar namuslarını korurlar; ancak hanımlarına ve cariyelerine karşı müstesna, bunlarla olan yakınlıklarından dolayı kınanmazlar." Meâlindeki ayet nazil oluncaya kadar devam etti (tirmizî*, nikâh, 27).
Ayrıca hazret-i ali, "rasulullah aleyhisselâtu vesselâm hayber gazvesi günü kadınlarla mutayı, ehlî eşek etlerinin yenmesini haram kıldı." Demiştir(buharî*, megazî*, 38; *, nikah 29; nesai, nikah, 71).
Hazret-i ömer de hilafeti döneminde muta nikahını zina gibi kabul ederek yasaklamıştır.
Kaynak: dinî kavramlar sözlüğü, diyanet işleri başkanlığı yayınları
süre şartı konularak kıyılan dini nikah. şer'en caiz olmamakla birlikte, islam dini kolaylık dini diyen sözde müslümanların allah'ı kandırdığını sanarak sex yapabilmek amaçlı kullandıkları yöntem.
hz. muhammed ilk dönemler bu nikaha cevaz vermiş ancak sonradan bu uygulamayı kaldırmıştır. işin ilginç tarafı hz. ömer dönemine kadar bu uygulama devam etmiş ancak hz. ömer " kim üç şahit getirip bu uygulamanın hz. peygamber tarafından kaldırıldığını kanıtlayamazsa mut'a yapanları cezalandıracam " dedikten sonra kaldırılmıştır.
konuyla ilgili hadisler genelde abdullah ibn-i abbas tarafından rivayet edilmiştir. ancak bu rivayetler de sahih kaynaklarda birbirleriyle çelişmektedir. şia mezhebinde ( günümüzde iran kalesidir) hz. ömer döneminde tamamen yasaklandığı için ve şii'ler de hz. ömer'i muteber sahabeler arasında görmediği için hz. ömer'in keyfi bir uygulaması olarak görmektedirler.
şii'ler tarafından da mut'a nikahı seferde olmak ya da eşinden uzun süre uzakta olmak gibi şartlara bağlanmıştır ama günümüzde tamamen bu şartlar ılımanlaştırılmıştır.
cariyelik gibi paran kadar sevişebileceğin ya da diğer işlerinde kullanabileceğin kadınlar satın alabildiğin halde , tarihsel süreç içerisinde cariyelik kurumu kalktığı için günümüz islam hukuku kitaplarında bahsedilememektedir bile.
islamın en yumuşak karnı olan kadın sorunsalı, üzerindeki tozların kaldırılmasını beklemektedir.
Cahiliyet devrinden kalan bir nikah şeklidir. islam'ın ilk yıllarında, özellikle harp zamanlarında, uzun zaman kadınlardan uzak kalan askerler için mut'a nikahına izin verilmiş, Hayber savaşına kadar mübah olan bu nikah Peygamberimizin sünnetiyle yasaklanıp haram kılınmıştır.
Mut'a nikahı ücret karşılığında belli bir vakit için kadınla evlenmektir. Muta'nın en az müddeti bir cinsel ilişki geçecek zaman parçasıdır. En çok ise 99 senedir.