bu kadar çok alkol alıp rakı içebilen, o masada 8-10 saatlik alkol maratonları yaşayabilen birisinin, "felsefi yönü olmama" şansı olmadığını düşünüyorum. ya sizin rakınızda sorun var ya sizin masanızda demek ki.
"Türk Milleti milli duyguyu insani duyguyla yanyana düşünmekten zevk alır.
Vicdanında milli duygunun yanında insani duygunun şerefli yerini daima muhafaza etmekle iftihar eder."
felsefi yönden ne bahsedildiğine bağlı. hayatı boyunca 4000 tane kitap okuyan bir liderden bahsettiğimizi unutmamız gerek. öyle bir lider ki; "çanakkale Savaşı sırasında, orkun Kitabeleri, osmanlı tarihi, kazak ve kırgız türkçesi, tatar türkçesi okuyordu. lenin, j.jack rousso, çalıkuşu, iktisat okuyordu" Atatürk bu kitapları en az 2 3 kez okuyordu. üstüne üstlük birde bunlarda ki hatalı bulup düzeltiyordu. bunlarla kalmayıp bir savaşı kumanda ediyordu. hiç eseri yok diyen zat-ı muhteremlere sorarım söylev kimin eseridir?
edit: eser isimleri alıntı olduğundan entry'de yaşanan sıkıntılardan dolayı özür dilerim.
kemalizmin eklektik bir felsefe olmasinin, biraz korporatizm, biraz soldirizm, hafiften fasizm kokmasinin sebebidir. Bu eksiklik, kadro hareketi gibi bir takim yapilanmalarla giredilmeye calisilmissa da, sonucta kadrocular da kemalizmi donusturmekten cok tanimlamaya ve ona eklenmeye calistiklarindan, ortaya garabet bir soylem cikarabilmislerdir.
Sadece Mustafa Kemal'e ozgu degildir aslinda bu durum, hemen butun ittihatci subaylar, rousseau okumakla yetinmis, pozitivizmi ve jakobenizmi 'gercegin mutlak tarifi' sanmislardir.
Yine "ataturk'un felsefesi yoktur" derken, ozellikle 1925 oncesi devrimci demokratik tavirlari, 1925-30 arasi ulus kurucu batici tavirlari, ve 1930 sonrasi orta-asyaci Turkcu tavirlari arasindaki gidip gelmelerini, tek bir hat uzerinden siyaset yapmayip, ozellikle de uluslararasi alanda otoriter rejimler yukseldikce onlara ozenmesi, ulkenin rejimini de o yone dogru yonlendirmesi hatirlanmali.
Son olarak, bu felsefi eksikligin bir sonucu da, ataturk'un politik mirasinin sinirlarinin muglakligidir. "Ataturk yasasa refah partisine oy verirdi" diyen Erbakan da, Kalpakli Ataturrk resmini baskoseye asan ulkucu reis de, Ataturkcu fikirlerle sosyal demokrasiyi savunan kemalist solcu da vardir bu ulkede. Neden? zira ataturk'un siyasi-dusunsel mirasi heterojendir, cesitlidir, ve kapsamli bir politika tanimlamamiza izin verecek capta bir degismez-cekirdek icermez.
atatürk düşüncesinde din ve laiklik; nutuk gibi iki büyük eser bırakmıştır bizlere.
ayrıca 400 küsür sayfalık atatürk ün bütün eserleri isimli kitabı herkesin okuması gerekir.
atatürk ün not defterleri, demeçleri ise her yerde bulunabilir. okuyun da felsefe neymiş görün.
atatürk'ün yarattığı felsefe anti emperyalizm felsefesidir. atatürk ün yarattığı felsefenin benzerini yoketmek için avrupa, amerika ve rusya ikinci dünya savaşında elele vermiştir.
dünya üzerinde direnen son kaledir atatürk'ün felsefesi. çıktığı topraklarda karşısında duran olanca kansıza rağmen.
felsefi yönünün olmamasından ziyade felsefeci olmaması dile getirilmesi gereken durumdur. mesleği askerlik olan ve pek de edebi bir yanı olmayan bir insandan felsefeci olmasını beklemek hakzıslık olur. toplulukları etkilemiştir, iyi hatiptir ama söylediği yada ona giydirilen sözler oldukça düz şeylerdir. dibe vur karma.
Atatürk,Felsefe konusunda şöyle der: Felsefe, evren karşısında insanın akılcı davranışıdır. Bu yüzden felsefe bilmeyen insan, edebiyatçı da, politikacı da olamaz. Felsefe bilmeyen bir asker, belki bir savaş kazanır, ama savaşı anlayamaz. Ben felsefeyi severim, fakat, sistemleri sevmem. Çünkü sistemler tek gerçeğe dayanırlar. *
devamlı kendisini ve ülkesini yaşadığı için. ne yapacaktı yok bilmem ne kuramı yok bilmem şu doktrini. üniversitede prof. mu olacaktı?
çok sevdiğim bir laf vardır "bana felsefe yapma" denir. bunun nedeni felsefeye karşı olan tavırdan değil aksine mangalda kül bırakmayan çok konuşup da yaptıklarıyla söyledikleri arasında hiç icraatı olmayanlara söylenir. çok da etkilidir.
şimdi bana felsefe yapma!
hayatı ve ülkesini belli bir felsefede kurana da çamur atma.
bilmeden ahkam kesmek, zanla hareket etmek her zaman yanlışa götürür insanı. be hey cahil, be hey okumuş eşşek; atatürk anadili gibi fransızca bilen jan jack rousseau, sartre, camus, nietzsche kitaplarının alayını altını çize çize okumuş, aydınlanmacı felsefeye aşık tam bir filozoftur. git anıtkabire bak senin okuyupta anlamadığın felsefe tarih edebiyat eserlerini adam nasıl altını çizerek ve notlar alarak okumuş yorumlamış. aptal adam felsefe de müzik gibi edebiyat gibi evrenseldir; kişiye özel felsefe olmaz aptal adam yunan felsefesi yunanlıların mıdır göt oğlanı demezler mi adama? bilmeden konuşmayın, okuyun anlayın yorumlayın ondan sonra bir önerme sunun kifayetsiz muhterisler diyede eklemezler mi sonra?... (bkz: ayar vermek)
felsefe nin ne olduğunu anlayamamış yazar başlığı.
felsefe bir yaşan tarzı ve yaşam şeklidir. atatürk başlı başına bir felsefe adamıdır.
neden?
dünya ya gelmiş liderlerin hangisi şans eseri bulundukları konuma gelip isim yapmışlardır? bu insanların hayattan bazı beklentileri olup belirli bir yaşam felsefesi edinmiş kişilerdir. ki kemal atatürk önderliği ve geleceği görüş şekliyle vatan uğruna savaşmış edindiği tecrübeleriyle arkasındakilere edindiği hayat felsefesini bırakmıştır.
felsefe sadece düşünüyorum o halde varım diyenin söylediği değildir.
felsefe bir yaşam tarzıysa, atatürk işte o yönü olandır.
atatürk üzerinden felsefe yapmaya kalkmış bir yazarın saçma başlığı. sanki asker arkadaşı da atatürk'e mustafa kemal diye hitap ediyor.
keşke herkes atatürk'ün felsefesini anlasa diyorum ama anlamayı bırak, adamlar yok diyor.
örümcekleşmiş beyinler sürekli atatürk'e sataşarak sanki kuyruk acıları varmış gibi, yok felsefesi, yok çok içermiş, yok sigara kulanılırmış.
sana ne yahu adamın sigarası, çorabı, rakısından adam peygambermi, şurda alkol ile ilgili bir başlık aç, herkes günde kaç kadeh içtiğini yazar. kimse yadırgamaz bir şey demez. hatta tayip bile devlet işlerinden çok yoruluyorum insanın bir kadeh atası geliyor demişti. adam ülke kurtardı, tarih okumuyormusunuz.biri şuraya neyze teyvik'in mısralarını yazsın lütfen.
Not: rte sen neden tayyip diyorsun demeyin, oda Atatürk'e mustafa kemal diye hitap ettiği için ben de ona tayyip diyorum.
iyi güzelde karşısına siayaset felsefesi yaptı diye Mao , Lenin ve Stalin gibi işgalci , emperyalist , faşist ve eli kanlı teröristleri koyarsan ben sana her tarafımla gülerim.
o değil de felsefe yapmak ne lan, rousseau fikir mi yarattı? fikirler oluşur, yaratılmaz.
napoleon bonaparte devrim sonrası imparator olmuştu, yaptıklarını halka mal edemedi, ben dedi ve sürgüne giderken arkasında kendi muharipleri bile duramadı.
atatürk ülkenin kurtuluşunda kendi yaptıklarını bile halka mal etti, ama anlayana elbette. kağıt üzerinde kalmaktansa aksiyon adamı olmaktan da geri kalmadı, hakimiyeti göklerden aldığını iddia eden meczupları yerin dibine gönderip aklı egemen kıldı.
malesef düşünemediği şey, insan aklının bilme tutkusu olan felsefeye sahip olmadığını iddia edebilecek kadar akılsız insanların da olduğuydu sanırım...
bir şeyi buldun kıllısını arama derler sokak ağzında bilirsiniz. bu girişim de biraz öyle cinsten olmuş açıkçası. atatürk'ün dehasını ortaya koyan insanlara nutuk kapsamında kötü kelimeler kullanmış ıyyy diye cevap vermek de oldukça kültür ve bilgi fışkıran bir girişim. atatürk'ün geçmişten bugüne sadece türk kültürne kattıkları düşünüldüğünde zaten dehasını ortaya koyduğu apaçık ortadadır.
madem bilmiyorsunuz atatürk dehasını o zaman biraz susacaksınız ya da açıp öğreneceksiniz.
türkiye cumhuriyet'i kurulduğu dönemde osmanlı kültürü devam ettirelemezdi. yılmış bir halkın artık yönetim düzenine inancı kalmamış bir halkın kalkıpta aynı düzen ile aynı şekilde başarılı olarak devam etmesine imkan yoktu. bunun farkına varan bir zeka yaptığı devrimler ile halka ihtiyacı olan taze kanı ve çalışma şevkini verdi.
dehasını göremediğiniz atatürk, türkçe gibi bir dilin ortaya konulmasını sağladı, dehasını göremediğiniz atatürk türkiye üzerinde daha önce hiçbir müslüman olan ülkede denenmemiş bir çağdaşlık rejimini emin adımlarla ustaca yerleştirdi. halkın okur yazarlığını arttırdı. bunun yanında atatürk, halkın sosyalleşmesi için girişimlerde bulundu.
atatürk'ün askeri dehası ile ilgili konuşacak, böyle bir şey yok diyebilecek biri varsa buyursun bilgilerini hepimiz ile paylaşsın. biz de bunları merakla bekleriz.
atatürk'ün sosyal yaşama, dansa, okumaya, baleye, operaya, katkıları bu konularda bilgi sahibi olması bu konuları türkiye'de kimse doğru dürüst bilmezken ön ayak olmaslı.
atatürk'ün geometri'deki türk halkına bırakmış olduğu bilimsel faydalar da cabası. ayrıca atatürk'ün felsefi yanı olmamasını savunan kişiler, acaba halka hitap ederken, koskoca bir halkı meydanlardan idare ederken, yazdıkları, hitap şekli ile edebi tarafını hiç mi görememişler? şiir yazan adamın felsefi tarafı var diyipte bunu görmezden gelmek art niyettir. şiir yazmayı felsefe yapmak olarak algılayanlara da selam olsun.
ayrıca nutuk'un sizin gibilere gerekli dersi vermek için yazılmasından dolayı rahatsız olmanız ve bok atmanız doğaldır.
atatürk'ün okuyup unuttukları kadar okumuşluğunuz yoktur sizin.
cumhuriyet türkiyesi iyidir kötüdür tartışmasından uzak durmakla birlikte, kimsenin aklında henüz yok iken düşünmesi bile bu konuyu felsefi birikimini ortaya koyar.