ne yazık ki bir çoklarının farkında olmadığı durumdur. ben hiç atatürk'ün etikle alakalı ya da siyaset felsefsiyle alakalı bir kitabını okumadım. oysaki bir lenin'e bakalım, bir stalin'e bakalım, bir mao'ya bakalım. hepsi felsefe'nin siyasi kolundan bir yerden tutunmuş onlarca kitap yazmışlar. marcos şiir kitabı yazmış. hatta alparslan türkeş bile dokuz doktrin'i yazmş etmiş eylemiş. muhsin reis'in de onlarca şiiri var. fethullah hoca desen dünyayı anlamakla yetinmemiş değiştirmeye de el atmış.
tabi diğer açıdan bakarsak bu saydığım liderlerin hiç birinin bir geometri kitabı yok. dolmuşlarla ilgili, vergilerle ilgili, izmir, antalya, manisa, ankara vs.. illerle alakalı güzel sözleri yok. bir vecize ustası atatürk bu açıdan filozofi kulvarındaki açığını kapatıyor.
az laf çok iş prensibini edinmiştir kendisine.
felsefesini kitleleri etkilemek için değil, bağımsız bir ülke için kullanmıştır.
atatürk ten amcasının oğlu gibi bahsetmek, yerli yersiz eleştirmek de yeni modadır. felsefe bu olmalı.
lenin'in, stalin'in, mao'nun aksine atatürk asker kökenlidir. gençliği üniversite kürsüsünde değil savaş meydanında geçmiştir. bu açıdan onu napoleon veya bolivar gibilerle bir arada değerlendirmek daha doğrudur. ve asker-siyasetçilerin en entelektüellerinden biridir.
- abi ben mustafa kemal in felsefi yönünün olmaması diye bir başlık açmak/sıçmak/bulamak istiyorum.
- eee bak bak bak
- açtım bile abi
- yitzhak!
- efendim abi
- sana filozofik bir öneride bulunayım ister misin?
- isterüh ağiibüüüeee
- milyonlarca kere siktir git!
Bir adam kitap yazmıyor diye o yönün olmaması su götürmez bir saçmalıktır, Atatürk önderlik ile ilgili bir kitapta yazmadı ama bu ülkenin önderi oldu veyahut demokrasi ile ilgili kitapta yazmadı ama ülkeye demokrasi getirdi... daha nice örnek sayabiliriz.
evet..yıkılmakta olan koca bir imparatorluktan, tüm dünya ile savaşıp, cumhuriyet ülkesi yaratmaktan zamanı kalmamıştır dediğim başlıktır. ayrıca nutuk vardır nutuk..daha ne felsefesi? sinirlendim yav...
vatanı kurtarmaktan modern türkiye'yi yeniden inşaa etmekten felsefe yapmaya pek vakti kalmamıştır. bırak da felsefeyi feylesoflar yapsın denilesi hede höde.
tabi canım ne olucak bi yanda itilaf devletleri gelmiş boğazda girmek için uğraşıyorlar bir yandan şehirlerde çatışmalar çıkıyor kafkaslardan bahsetmiyorum bile böyle bir durumda felsefi yönü olmaması çok kötü * resim de yapsaydı di mi ? sanat yönü gelişirdi hem.
Bir ülke düşünün. Cahillik, hainlik, şerefsizlik gırla.
bunları yok eden birisi var.
Hiççilik.
Bir ülke düşünün. Dogmatik inançları savunan din adamları dinine egemen olmuş...
Bunları kaldıran yerine tertemiz bir inanç bırakan bir adam var. Demiş ki, Tanrı varsa eğer bırakın Kuluyla arasındaki ilişkiyi...
Bilinmezcilik...
Bir ülke düşünün. Bilgisi yalancı imamların, paralı dinadamlarının elinde olan.
Bir adam düşünün bunu yokeden, Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir diyen.
Akılcılık...
Mustafa Kemal Atatürk felsefi yöne sahip değildi. Hiç bir felsefe anlayamadı kendisini, felsefiliği marksçılıktan başka olmayanlar hiç anlayamadı onu... Felsefe ile birlikte, siyaset, din, bilim, aklına gelen beşeri tüm ilimler hepsi hepsi ancak tamamlar Mustafa Kemal'i...
Bunlar en basit örneklerim. Peki ya sen sir isaac?
Atatürk 'beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi , benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir' diyerek felsefi yönünü ortaya koymuştur.
hadi diyelim felsefi yanı olmasın. ülkemizi kurtarması, cumhuriyeti getirmesi, ve en önemlisi babalarımızın kim olduğunu bilmemizi sağlaması bile bize yeter.
şiddetle karşı çıktığım yoksayım. "ne mutlu türküm diyene" demiş kişinin felsefi boyutu illa ki vardır. "olana" dememiş, "diyene" demiş... sizce sıradan kahvehanede oturan biri bunu diyebilir mi? sığ bi insan "ben türküm" diyenin mutlu olabileceğini kavrayabilir mi? rica ediyorum, atamıza yüklenirken hakaret etmeyin. şu sancılı günlerde bir de siz üzmeyin.
Mustafa Kemal Atatürk ismini böyle bir tartışma konusunda görmenin ne kadar can yakıcı olduğunu şiddetle savunacak bir başlıktır.
Bir insandı neticede; tüm gücüyle milli birlik ve beraberlik için savaştı onlarca yenilik kanun nizam çıkardı. Devleti yeni baştan inşa etti kaldı ki nutuk adlı eseri hiçe saymanın anlamı ne?
Böyle bir başlıkla bu mükemmel insanı provake etmenin kime ne faydası olabilir ki...
En azından teşekkür etmeyi bilseniz.
felsefi yanı o kadar düşükmüş ki cevabını ben değil o veriyor.
beni anlamak demek mutlaka yuzumu gormek demek degildir. benim fikirlerimi, benim duygularimi anliyorsaniz ve hissediyorsanız, bu kafidir