yaptığı şeyler çarpıtılmadan,yalan yanlış anlatılmadan ve hakarete varmamak kaydıyla mümkün olacak eylemdir...zira kendiside bu sebepten medeni bir devlet kurmuş ve fikir özgürlüğü getirmiştir*
gazi tabiki bir insandır ve eleştirilmesi normaldir. ancak onu eleştircem diye de türkiye içinden birilerine "küçük de olsa(!)" yer vermek en hafif tabirle bölücülüktür
Dünyanın gelmiş geçmiş en mükemmel insanı bile eleştirilebilmelidir. Hatta eleştiren dünyanın en bilgisiz insanı bile olsa eleştirebilmelidir. Eleştiri gelişimin, ilerlemenin anahtarıdır. Bu durumda, "Atatürk'ün eleştirilemez olduğunu" söylemek, aslında zamanının en önemli devrimlerinden birini gerçekleştirmiş birinin devrimci yönünü yok sayıp, dogmatizme batmaktan başka bir şey değildir.
atatürk hep bizim düşünmemizi isterdi. kul köle olmamamız, ilerlememiz gerektiğini söyler dururdu. bunları boşuna demiş olamaz değil mi?
heralde her dediğine itaat eden, her dediğine şak şaklarla destek veren bir toplum olduğumuzu görse hiddetleniverirdi.
düşünmemiz içinde elinden geleni yapardı, o ülkesi için kendinden daha büyük bir dehaya bile seve seve koltuğunu verebilecek karakterde biriydi. çünkü o sıradan bir insan olduğunun farkındaydı...
'inanın mustafa kemaller tükenmez' diyen adamda bizden bunu düşünmemizi istiyordu. atatürk ülkenin zor bir anında halkın arasından sivrilmiş bir askerdi, askeri dehası ve ekonomi, siyasi, felsefi birikimleri sayesinde büyük atılımlar yaptı.
ancak bir ülkenin iç ve dış durumlarını sekteye uğratabilecek her türlü ihtimali düşünecek bir yapay zeka ve aşmış yarmış, eleğini aşmış biri değildi. bu yüzden devlet diye bir şey var. bu yüzden herşeyi cumhurbaşkanı yönetmiyor. bu yüzden alanında uzmanlaşmış kişileri devlet kadrosuna alıyor.
yani atatürk'ün de danışacağı kişiler olabilir, ki olmaması saçmadır.
dikdatörlükle yönetilen kaç ülke kaldı? hala sizin bizim gibi bir insanı, bir ilah gibi gören düşünce sistemine bakıyorum, birde herkesin ayrı ayrı başlar, enler olabilecek kadar kendini geliştirmiş insanlar topluluğuna bakıyorum.
atatürk' te senin gibi c,h,o atomlarından oluşmuş bir metabolizma. onun yaptıklarını neden yapamayasın diye düşünmek yerine, o ne derse o olsun deyip kenara çekilmeni sence atatürk ister miydi?
eleştirecek mantıklı elle tutulur gözle görülür bir sebeb bulabilecek insanların seve seve yapabileceği. fakat incir çekirdeğinden çerez olmayacağını bilmeleri gerektiğini düşündüğüm durumdur.
ben kurulmuş laik düzenden, hazır verilmiş ama savunulması biraz eksik kalan bir sürü haktan ve daha nice yenilikten son derece memnun olduğumu belirterek bu olayın gereksiz ayrıntılarla uğraşmaktan başka bir anlama gelmedini düşünüyorum.
eleştirmeden eleştirmeyi öğrenmenin, eleştirmeden kendini ve ne istediğini bilmenin esas sorun olması da atatürk'ü tartışmada ayrı bir boyuttur. eleştriyi kişiyi eleştirmekte tutmak da ayrı önem teşkil etmektedir. atatürk'ü eleştir ama laikliği eleştirecek sen değilsin, atatürk'ü eleştir ama cumhuriyeti ve demokratik yapıyı kişi eleştirir gibi eleştirebilecek sen değilsindir (atatürk adı altında demek istedim,yanlış anlayıp sazan olmayalım). o gibi büyük çaplı eleştiriler devletin yasama ve yürütme organları tarafından şukela bir halde yapılırken sen laiklik boktan demişsen gidip taaa bunu atatürk'e bağlamak zalaklıktır.
yoksa, mustafa kemal atatürk'ü eleştirebilmek her birimiz için doğal bir haktır. örnek verebilirim, bence mustafa kemal atatürk ülke kurtarma yolunda cepheden cepheye o hasta hallerinde koşarak, bile bile rakısını yudumlayarak ülkeye erken veda etmiştir, iyi etmemiştir. ve diğer bir eleştirim atatürk'e, onun yobazlardan ülkeyi kurtarayım derken sanki halka çoğu aklarını bedavan dağıtıp şu hakkı da siz alın dememiş olmasıdır, böylelikle halk hazıra alışmış şimdilerde rahat batmaktadır (bu eleştiri bile durum ve koşullara göre siliniverir!)
şimdi bu bir kaç eleştiri yasa mı çiğnedi. hayır! neden çünkü sadece eleştirildi! bok atılmadı!
kemalistleri eleştirmekten farklı olan şeydir. kaldı ki dünyada kimse eleştirilmez değildir, hele de "ben ardımda hiçbir dogma bırakmıyorum" diyen bir insanın eleştirilmesini ayıplamak en başta o insana karşı saygısızlık etmektir.
Yersiz ve saçma bir harekettir. Atatürk hatasız olduğu için değil tabiki ancak Eleştiriyi tanım olarak ele alırsak bir insanın doğrularını veya yanlışlarını belirtip davranışlarını düzenlemesi için yapılan bir uyarıdır. Atatürk bir devrin insanıdır herşeyden önce bizim atamızdır bu saatten sonra onu eleştirmek ne ona ne emanetine bir fayda sağlamayacaktır. Artık insanların rahat bırakması gerekir atatürk'ü. onu bir değer olarak algılasak ve vazgeçsek ya onun arkasına saklanmaktan ya da ona küfür etmekten.