mustafa kemal atatürk kapitalist miydi

entry15 galeri0
    15.
  1. Makyavalisttir (pragmatist de diyebilirsiniz) arkadaşım!! Yani amacı için hangi politika uygunsa onu uygulamıştır bu kimi zaman liberal çizgiye iter onu kimi zaman kapitalist kimi zaman sosyalist, o dar kalıplara sıkışıp kalmamış milletinin refahı için neyi uygun görmüşse onu uygulamıştır. 3 madde için de argüman ve karşı argümanlar mevcuttur onlara da bi zahmet inkılap tarihi okuyup ulaşabilirsiniz.
    2 ...
  2. 14.
  3. Hitler amcamız gibi ulu önderimiz de korporatist idi.
    0 ...
  4. 13.
  5. Entryleri okurken ibret alarak okudum. Üst sınıf oluşturmayı kapitalizm sanmak da ne oluyor beyler? Tamam tabi ki komünizm değil ama..

    Bence kavramları daha iyi öğrenip bu tartışmalara girseniz daha sağlıklı olacak.
    1 ...
  6. 12.
  7. 11.
  8. marx'ın fotoğrafını görse ''kim bu hoca bey'' diyecek kadar ekonomiden anlayan şakirtleri şaşırtmıştır bu durum.
    0 ...
  9. 10.
  10. izmir iktisat kongresi incelendiğinde, evet kapitalistti şeklince cevaplanabilecek soru.
    0 ...
  11. 9.
  12. şeker üretimindeki devlet tekeli vardır ama o şeker halka devlete yakın 3-5 komisyoncunun elinden geçip gelirdi. kısaca 18 kuruşa satıma hazır hale gelen şeker 60 kuruşa satılırdı. bu durumu ekonomi ile ilgilenen biri daha iyi açıklayabilir. adını koyması onlara kalsın.
    0 ...
  13. 8.
  14. kendi zenginliğini düşünmemiş biriydi en azından. bir insanın bir sözünden yola çıkarak kapitalist olduğunu söyleyemezsiniz. üstelik o lafı da yanlış anlayarak... burada bahsi geçen, yatırım yapacak, üretime geçecek, hammadeyi değerlendirecek insan ve kuruluş yaratma isteğidir. bilirsiniz o dönemki fabrika sayısını, gerçi onu da bilmezsiniz şimdi.

    bu sözde bahsi geçen halkın parasını vergilerle sömürüp kendi şirketlerine, yakınlarına aktarıp haksız zenginler yaratmak değildir. vehbi koç gayet hakkıyla, diplerden gelerek kazanmıştır. dinini sömürdüğü halkın parasını cebe atarak değil. önce kendi bokunuza bakın.
    1 ...
  15. 7.
  16. bir devleti sıfırdan inşa etmek için tabi ki de az biraz kapitalistlik gerekiyor. kapitalist olsa da o zamana göre doğru bir zihniyettedir. ancak sonrasında gelen milli şef döneminde kapitalizm boku çıkarılıp sosyete, burjuva denilen kavramların dibine vurulmuştur. köylünün ankara meydanlarına alınmadığı yıllarda kapitalizm tıkır tıkır işlemiştir. kast sisteminden bir farkı kalmamıştır.
    1 ...
  17. 6.
  18. mustafa kemal atatürk kapitalist değildi fakat bir üst sınıfın ekonomiyi canlandırmak amaçlı gerektiğini de biliyordu. zenginler olmasa yatırımı kim yapacaktı?
    biraz mantık biraz beyin.
    3 ...
  19. 5.
  20. Devlet yeni kurulduğu için Ìmkanlar neyi gerektiriyorsa yaşadığı dönemde ona gõre davranmıstır. Tam olaran devletçí, kapitalist ya da sosyalist demek tam olarak doğru değildir.
    3 ...
  21. 4.
  22. valla her şey atatürkten sonra oldu, abdestli kapitalistler yüzünden onlar istedi diye, gittik natoya girdik.
    -şimdi atatürk e atatürk gibi halkı için yaşamış bir lidere kapitalist diyorsunuz ya ne deyim size
    yazık!

    ha bir de , her mahalle de zengin yaratacağız diyenler de oldu.
    - ya da birbirimizden farkımızı yoktur.

    devletçi ekonomi.
    1 ...
  23. 3.
  24. 1937'de inönü'yü görevden alıp iş bankası genel müdürü celal bayar'ı göreve getirmesinden de anlaşılabilir bir husus.
    0 ...
  25. 2.
  26. yarı fransız sağı yarı rus sosyalizmi. (bkz: sosyal demokrasi)
    1 ...
  27. 1.
  28. "kaç milyonerimiz var? hiç! ne kadar zenginimiz var ? daha fazla zengin yaratmalıyız. binaenaleyh parası olanlara düşman olacak değiliz!"

    izmir iktisat kongresinde sarf ediyor bu sözleri mustafa kemal.

    beyaz türk burjuvazisi böylece temellendirilip başlatılmış oluyor.

    daha sonra bunun meyveleri koç, eczacıbaşı vs.. aileler oluyor.

    buradan yola çıkarsak mustafa kemal'in rahatlıkla kapitalist olduğunu söyleyebiliriz.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük