tanrı mısır'da firavun zindanlarında esirdi ve musa ile karşılaştı bir gün. ona bir yerler vaadetti. sonra musa isyan çıkartıp kaçtı tanrıyla birlikte. ama ne vaat gerçekleşti ne de tanrı yanındaydı artık musanın. tanrı sattı onu. musa da biçare dolandı durdu çölde, stepte.
tanrı hz.adem i yarattığından beri vardı. ve kendini peygamberleri aracılığıyla duyuruyordu. hz.musa dan önce de sayfalarla biçok peygambere vahiy gelmiştir. fakat bir kitap olmamıştır. bu saydığın dinlerin hepsi de ,zamanla inananların yoldan çıkıp sapıtmasıyla ortaya çıkmıştır.
öncelikle musa peygamberden önce ibrahim peygamber vardı. ve tarihte tek tanrılı dinlerin doğuşu olarak ibrahim peygamber gösterilir.
ve tanrı neredeydi sorusu için ise iki cevap vardır:
1. inananlara her yerdeydi.
2. inanmayanlara yine yoktu.
taa orta okuldayken din kültürü hocama sorduğum ve karşılığında " bizleri gözetliyordu evladım. insanlığın bazı şeyleri kendiliğinden anlamasını bekledi. e baktı olmuyor, el atiyim bari şu işe de tanısınlar bilsinler beni" şeklinde cevap verdiği soru.
Bunlar evrime mi inanır be arkadaş, onlar için adem havva var.
ilk insanlar şimdiki kadar sosyal varlıklar yani,
bütün türlerde nuhun gemisine sığdı zaten.
o değil de, madem insanların kurana göre adil olduğunu iddia ettiğin bir düzene göre yaşamasını istiyorsun, ne diye ilk insanları yaratıyorsun ki? NE manası var anlayamadım. şimdi onlar nereye gidecek? cehenneme mi cennete mi?
musa peygamberden önce bilinen yaklaşık 15000 peygamber vardı. fakat peygamber oldukları yerlerde ya yanlış anlaşıldılar ya da anlaşılmadılar bu yüzden çeşitli dinler oluştu. mesela şamanizm ve budizm dinleri araştırıldığında görülür ki kutsal dinlerle bazı konularda büyük yakınlık sağlar. yasak olan konular, ölümden sonraki hayat inancı bunlardan bazılarıdır. konuyla tam ilişkili değil ama bu da o bölgelere de belki bir peygamber gönderildiği kuvvetle muhtemeldir.