mersin'in Mut ilçesinde doğmuş ve binlerce türkünün derlemesine imza atmış bağlama virtüözüdür. magazinden uzak sanatını yapması kendisine olan hayranlığımı daha da arttırmaktadır. hele bir türküsü var ki beni başka yerlere götürür.
(bkz: felek çakmağını üstüme çaktı)
öncelikle kendileri için ne desem az. farkındayım.
kendisinin "telli turnam selam götür, sevgilimin diyarına" derken bir sevgilim deyişi vardır ki. uzaktakine sitem edişiniz gelir.
unutursun mihribanım ve telli turnam adlı iki önemli türküsü vardır.
iyi bir türkü sever olarak kendisini dinlemekten dolayı kendimi şanslı hissediyorum. allah uzun ömürler versin.
onu çocukluğumdan beri müzik programlarında görür, sık sık ismini duyar, bağlama üstadı olduğunu bilirdim; fakat bir türlü can kulağıyla dinlemişliğim yokken bir gün ansızın çalmaya başlayan "yare söyleme" isimli türküsü yediğim şeyi boğazıma dizmiş, beni olduğum yere mıhlamıştı. böyle bir ses, böyle bir tını yok. bir kez daha anladım ki böylesi gam böylesi kahır başka bir kültürün müziğinde bulunamaz efendim.
seher yeli bizim ele gidersen
nazlı yare küstüğümü söyleme
ne hallara düştüğümü sorarsa
o yar beni sorarsa
bağrıma taş bastığımı ona söyleme
yare söyleme...
ağrılar baş tutar ahuzardayım
mansur gibi çekilmişim dardayım
gezer dolaşırım da
bilmem nerdeyim
deli deli estiğimi de söyleme...
belki bir gün çıkar gelir diyorlar,
gönül muradını da alır diyorlar,
seven sevdiğini bulur diyorlar,
umudumu kestiğimi ona söyleme...
dede musa lakablı bağlamanın üstadı,türkülerin şahıdır. sesi,parçaları ve kişiliği ile tam bir halk ozanıdır. türkülerini dinlerken bir mest olursunuz sesinin tonu müthiştir.
ardıç ağaçlarının gölgesinde yediği üç beş zeytin, bir dürüm deri peynirle karnını doyuran, göksu ırmağının çağıldayışına sesini karıştıran, taş örülü toprak evlerde başını ot yastığına koyunca aklına 'nazlı elif'inin hayalini düşüren, yeşile, maviye, buğday sarısına sığmayan ruhunu alıp büyük kentlere yolcu olan, türküleriyle dinmez bir sıla hasretini dillendiren, hayatını sevgi, emek üzerine örmüş bir halk ozanı. kimilerine göre bağlamanın ustası, kimilerine göre türkülerin dingin sesi, kimileri taşranın akşamları soğan kavrulan evlerinde ağırlar; ninni eder çocuğuna, kimileri sevdanın en delikanlı çağında sarılır sesine...
mut'un dedesi, elleri öpülesi, karşında bağdaş kurulup sesinden akan tınıyı gözlere çiğ tanesi edilesi...
günümüzdeki birçok sanatçının ustası olan büyük halk ozanımızdır. evet, türküleri gözleri kapalı okur hatta bazen arif sağ gibi kafayı salladığı da olur ama bu onun türküyle ne kadar bütünleştiğini gösterir.