türkülerle aramda her zaman mesafe olmuştur...
çok güzel türkülerimiz olduğu gibi çok ilginç, uyduruk türkülerimiz de vardır.
musa eroğlu'nun ismini hep duysam da, kimdir, nedir diye araştırma gereği duymamıştım...
biraz incelediğimde müthiş bir sanatçı olduğunu anlamış oldum...
güzel bestelere imza atmış çok özel bir sanatçı.. ayrıca adam gibi adammış...
böyle büyüklerimiz hak ettikleri ilgiyi yaşarlarken görüyorlar mı acaba?
Yatağımda yatarken Candan ileri parçasını açtım o çalsın ben uykuya dalayım diye düşündüm ama kalktım şimdi balkonda sigara içiyorum. Zor uyurum bu adamın sesi dokunuyor insana.
Sanatçıdır. Salt müzik olarak değil, edebiyat, şiir, tarih, sosyoloji, halk bilimi gibi alanlarla da yakından yoğun bir şekilde ilgilidir. Röportajlarında anlattıkları, buram buram kalite kokar. Günümüzde yoğun yaşanan bir problemi anlatır, üstüne patlatır bir karacaoğlan dörtlüğü, oradan edebiyatın, bilimin, bilginin önemine her daim vurgu yapar. Sesi muhteşemdir, zaten öyle her eseri de okumaz, seçicidir. Bağlamada attığı karakteristik mızrap, daha ilk notasından "aha işte musa hoca" dedirttirir.
Yakın zamanda turnaların göçü şarkısını ve şarkının ismini verdiği albümü çıkarttı. Her anlamda pürüzsüz kalite. Son zamanların kirli soundlarına, yapay keyboard müziklerine artık zor tahammül eden biri olarak koydum duble rakımı, gökyüzünü izleye izleye dinledim. Hâlâ da dinliyorum, müziklerin tatlılığı ve basitliği(basitlikten kasıt enstürman kirliliği olmaması, 1 bağlama 1 ritim 1 renk sazla bütün parçanın yalın bir şekilde sürmesi) Musa Hoca şuan 72 yaşında ve bu yaşında hâlâ sesi, sazı, yorumu aynı. Aa değinmeden edemeyeceğim, albümün yanılmıyorsam firarî adlı 2.şarkısında nakaratta çift kanal kaydında arka planda kafa sesiyle söylediği kısım da yaşına rağmen sesinin kuvvetini adeta belgeler nitelikte..
Gelelim biraz da populizmin getirilerine. Çukur muydu neydi o dizide işte mihriban çalındı, herkes bir anda karacaoğlan kesildi. 2 gün önce musa eroğlu'na, neşet ertaş'a, arif sağ'a bıyık altından bakan tipler, aşk kağıda yazılmıyorrr mihriban diye gezinir oldu. Ben şunu anlamıyorum arkadaş, daha kaç şarkısı o sikik sokuk dizilerde çalacak ki bu insanlar aleyna tilki-serdar ortaç-edis ve türevlerini sallayıp bu gerçek sanatçıları dinleyecekler ve bir kalite standartları olacak? En azından musa dede üzerinden gideyim, tabii ki allah uzun ömür versin ancak yaşı dayandı 72'ye, 10 15 yıl sonra öldüğünde herkes bir anda anaaa bu adam da güzel işler yapmış la diyecek ve değer verip dinleyecek. Bizim olayımız bu çünkü, yaşarken suratına bakmayız müziğe lanet ettiririz, öldükten sonra yerlere göklere sığdıramayız. (bkz: neşet ertaş) (bkz: aşık mahzuni şerif) (bkz: müslüm gürses)
yaşıyorken değeri bilinmesi gereken büyük üstad, sanatçı. büyük sanatçıların değeri bu dünyadan göçüp gittikten sonra anlaşılıyor maalesef.
allah uzun, sağlıklı, mutlu ömür nasip etsin kendisine inşallah. değerini bilelim efendim.
Özellikle köye gidince bağdayken dinlediğim sanatçıdır. Tarlaların arasında tek başına dolaşırkene. Arada açar yutuba yazarım musa baba diye. Ne gelirse dinlerim diye düşünürüm. Karşıma manuş baba çıkar. Alçaksın yutup.
Yare Söyleme ve Mihriban türkülerini ilmek ilmek insanın kalbine işliyor; sesiyle, sanatıyla, sazıyla bugünlere gelmiş nadide bir sanatçıdır. Ömrü çok, türküsü bol olsun.
ses , türküler hepsi on numara, ama sadece ve sadece, telli turnam türküsü için kendisine teşekkür edilmesi gereken büyük üstad. o türkü bambaşka ve bambaşka söylüyor bu adam.
sazı konuşturan adamdır candan ileri yare söyeleme mihriban en sevdigim şarkılarıdır 3000 den fazla şarkıya beşte yapmış unutulmaya yüz tutmuş parçaları gün yüzüne çıkarmıştır.
Halk müziği duayeni. Ozan, şair, yorumcu...
Duygulara can veren yorumu, şahlandıran sesiyle her daim dinlenebilecek kalitede, popüler kültürü, elinin tersiyle itmiş, duruşuyla gönüllerde taht kurmuş adam.
Mihriban gibi bir şahanenin yaratıcısı...