(d. 14 Ocak 1921 – ö. 30 Temmuz 2006), özgürlükçü sosyalist, siyaset felsefecisi, hatip ve yazar. Özgürlükçü sosyalist ve ekolojik düşünsel çizgide bulunan toplumsal ekoloji hareketinin kurucusu Bookchin anarşist gelenek ile çağdaş ekolojik bilincin sentezini kurması ile dikkatleri üzerine çekti. Bookchin siyaset, felsefe, tarih ve kentsel sorunlar üzerine iki düzine kitabın yazarıdır.
Bookchin radikal anti-kapitalist ve toplumsal özyönetimin sözünü esirgemez savunucusu idi. Yaşam alanlarının özgürlükçü özyönetimi üzerine yazıları ile Yeşil Hareket ve Reclaim the Streets gibi anti-kapitalist doğrudan eylem grupları üzerinde büyük etkisi oldu. "Derin ekoloji" ve "Sosyobiyoloji"nin biyolojik gerekirci düşünceleri gibi, yaşam merkezli felsefelerin sağlam eleştirilerini yaptı, ve Charlene Spretnak gibi "New Age" Yeşilleri üzerine eleştirisi 1990'larda Amerikan Yeşil hareketini etkileyen bölünmelere neden oldu.
--spoiler--
Her şeyden önce, üyeleri veya delegeleri köylerdeki, kasabalardaki hatta büyük kentlerin mahallelerindeki yüz-yüze demokratik halk meclislerinde seçilen bir idari meclisler ağıdır. ... Dolayısıyla konfederasyon ademi merkeziyetçilik, yerelcilik, özyeterlilik ve karşılıklı bağımlılıktır ve ötesidir. Ötesi de, bugün var olan pasif seçmen ve tüketicilere benzemeyen, katılımcı bir demokraside akılcı aktif vatandaşlık için Yunanlıların paideia dedikleri vazgeçilmez ahlaki eğitim ve karakter şekillenmesidir. ... Bir bütün olarak Konfederalizmi açıklamada bir ademi merkeziyetçilik, katılımcı demokrasi ve yerelcilik kompozisyonu olarak, ve yeni gelişme kanalları eşliğinde büyüyegelmekte olan farklılaşmalar için bir potansiyellik olarak vurgulamak isterim ki, yerleşimler arası karşılıklı bağımlılığa uyan bu aynı bütünsellik kavramı yerleşimlerin kendisine de uygulanabilirdir.
--spoiler--
anarko-ekolojinin babası. "özgürlüğün ekolojisi" (ayrıntı yayınları artık basmıyor. bulmak için bayağı bir enerji sarfetmek gerekiyor maalesef), "toplumu yeniden kurmak", "kentsiz kentleşme" gibi toplumsal ekoloji hakkında yazılmış önemli eserlerin de sahibidir aynı zamanda. ne yazık ki yakın zamanda yaşamını yitirmiştir. aklımda kaldığı kadarıyla ünlü "taraf olmayan bertaraf olur" cümlesi de bookchin'e aittir.