murat çobanoğlu

entry31 galeri0 video9
    6.
  1. göçüp gittiğinde bizden birçok şey götüren ozan.

    Biri durur biri kalkar
    Kirpik kaştan ne götürür
    Birisi bağrına basar
    Toprak taştan ne götürür.

    Kimi doldurur kimi içer
    Kimi eker kimi biçer
    Biri yürür biri uçar
    Yılan kuştan ne götürür

    Çobanoğlu olsan Kâmil
    Biri dağdır biri sahil
    Biri kamil biri cahil
    Dolu boştan ne götürür.
    2 ...
  2. 5.
  3. sevdiği dostu aşık reyhaniyle atışmaları meşhurdur.
    3 ...
  4. 4.
  5. 1940 yılında kars'ta doğdu,1965'e kadar devrani, 1967'ye kadar yanani, ondan sonra da çobanoğlu takma adını kullandı. 1968-1987 yılları arasında çıkardığı yirmiye yakın plak ve kaseti vardır. 2 tane de altın plağı bulunmaktadır. kiziroğlu türküsünü tüm türkiye'ye tanıtmıştır.
    3 ...
  6. 3.
  7. karslı olan aşıktır. aşıklar listesine giren bu işe gönüş vermiş nadir üstadlardanır.lise edebiyat kitabında aşık veysel karacoğlan gibi devlerle yanyana yazılma şerefine ermiş aşıktır.
    3 ...
  8. 2.
  9. 1.
  10. Asıl soyadı Çobanlar olan Murat Çobanoğlu 1940'ta Kars'ın istasyon mahallesinde doğdu. Annesi Lala (La'li) hanımdır. Babası, Aşık Şenlik'in çıraklarından Aşık Gülistan'dır; Arpaçay'ın Kıraç köyünden olup 1920'de Kars'a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. ilkokul öğrenimi gören Murat Çobanoğlu çocukluğunda babasının saz çalışını dinledi, ama ona özenmedi. Ancak 1951 'de gördüğü bir düş üzerine tutumu değişti. olayı şöyle anlatıyor:

    "Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım. Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim. Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı. Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım. işte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi. Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya. Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi. Saz aldı. Saz tutmasını öğretti. O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım."

    Murat Çobanoğlu Artvin, Konya, Erzurum ve Mut'ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Kars'ta "Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi"ni açıp işletti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.

    1965'e kadar Devrani, 1967'ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı.26 Mart 2005 tarihinde Ankara'da vefat etti...
    ~http://www.turkuler.com ~
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük