Asıl soyadı Çobanlar olan Murat Çobanoğlu 1940'ta Kars'ın istasyon mahallesinde doğdu. Annesi Lala (La'li) hanımdır. Babası, Aşık Şenlik'in çıraklarından Aşık Gülistan'dır; Arpaçay'ın Kıraç köyünden olup 1920'de Kars'a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. ilkokul öğrenimi gören Murat Çobanoğlu çocukluğunda babasının saz çalışını dinledi, ama ona özenmedi. Ancak 1951 'de gördüğü bir düş üzerine tutumu değişti. olayı şöyle anlatıyor:
"Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım. Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim. Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı. Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım. işte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi. Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya. Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi. Saz aldı. Saz tutmasını öğretti. O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım."
Murat Çobanoğlu Artvin, Konya, Erzurum ve Mut'ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Kars'ta "Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi"ni açıp işletti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.
1965'e kadar Devrani, 1967'ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı.26 Mart 2005 tarihinde Ankara'da vefat etti...
~http://www.turkuler.com ~
karslı olan aşıktır. aşıklar listesine giren bu işe gönüş vermiş nadir üstadlardanır.lise edebiyat kitabında aşık veysel karacoğlan gibi devlerle yanyana yazılma şerefine ermiş aşıktır.
1940 yılında kars'ta doğdu,1965'e kadar devrani, 1967'ye kadar yanani, ondan sonra da çobanoğlu takma adını kullandı. 1968-1987 yılları arasında çıkardığı yirmiye yakın plak ve kaseti vardır. 2 tane de altın plağı bulunmaktadır. kiziroğlu türküsünü tüm türkiye'ye tanıtmıştır.
dünyanın gelmiş geçmiş en iyi atışmacısı olarak söyler bazıları, en önemli eseri herkesçe bilinen kiziroğlu türküsüdür. asrın en önemli ozanlarındandır.
son dönem aşıkları arasında bence en iyisidir. sadece sazını, sesini, türkülerini konuşturmamıştır üstat. yeri geldiğinde güzel esprileriyle ve güzel hikayeleriyle gönülleri de şenlendirmiştir. Allah gani gani rahmet eylesin.
vefat haberi gelince babamın ağladığı nadir insanlardandır. atışmalarını canlı dinleme fırsatı bulduğum için kendimi şanslı sayarım. ayrıca leb değmez atışmasını ilk defa onda dinlemiştim.
yolunuz kars'a düşerse kabrini ziyaret edip bir fatiha okuyunuz.
Binlerce şiir türkü dolu bir ruh , müthiş bir doğaçlama yeteneği.
Dede Korkut un günümüze ulaşımı.
Gerek kişiliğiyle gerek aydın karakteriyle , tok sesiyle , vatanseverliğiyle , ayrıştırıcı olmayan Kars-Ardahan bölgesinden çıkıp kültürünü edebi birikimini sanatını Londralara kadar o mükemmel saz icrasiyla ulaştırmış evrensele ulaşmış gerçek bir sanatci.
Allah rahmet eylesin , güzel insan nur içinde yat.