van iline bağlı şirin bir ilçe. bakımsızlığın ve yolsuzluğun diz boyu olduğu belediye anlayışına göre muhteşem bile denilebilir. özellikle van- doğubeyazıt karayonunun ilçe girişi sapağından yaklaşık 3 kilometre uzaklığında barındırdığı şelalesi ise gerçekten şelale görmek isteyenler için gidilmesi gereken yerdir. ayrıca yine inci kefali üreme göçü döneminde yani mayıs haziran aylarında, değirmen olarak adlandırılan ve ilçe girişine varmadan hemen önceki köprüden sola sapıp arazi yolundan giderseniz müthiş bir göç olayıyla karşılaşırsınız. ayrıca yine ilçe sınırlarındaki karahan köyünün yakınlarından van gölü'ne dökülen bendimahi akarsuyunun deltası da görülmeye değerdir. adeta bir kuş cennetidir.
ilçe merkezine sabah erken gidecekler için tavsiye edebileceğim ilk şey yöresel bir lezzet olan etli, buğdaylı bir yiyecek olan "gırar sıbe" yemeleridir. biraz keşkek biraz keledoş karışımı birşey. yine ilçe merkezindeki askeri bölgede tarihi bir yer de bulunmaktadır. komutanları anlayışlı bir insan olduğu için size gezmeniz için izin verebilir. yine ilçeden uluşar köyü'ne doğru giderken yol üstündeki "pertak" adlı tahminimce urartulardan kalma olan kalede gezilmelidir. tonlarca ağırlığındaki kayaların üst üste dizilmesiyle inşa edilmiştir. yine ilçe girişine varmadan sol tarafta dağın eteğinin yaklaşık 200 metre üstünde kutsal bir de ermeni kilisesi mevcuttur.
II.murad'ın türbesi mutlaka ziyaret edilmeli. sultan'ın vasiyetidir: kabrimin üstünü örtmeyin, üstüme yağmur yağsın. hakikaten de türbenin kubbesinde büyük bir delik vardır ve yağmur üstünde sanduka bulunmayan mezara yağar. bu tevazu beni çok etkilemişti. mekanı cennet olsun.
ruhaniyetli bir semttir. beton yığınlarının altında kalmış olsa da eskilerden bir şeyler fısıldar. külliye civarı insanı tarifsiz bir halet-i ruhiyeye sokar.
bursa' nın en eski semtlerinden biridir, kesinlikle varos degildir. hic goc almamıs nadir mahallelerdendir. icinde kulliyesi, medresesi, camisi, muzeleri (fatih sultan mehmet' in dogdugu ev, takı muzesi, husnu zuber evi) ve tarihi evleri vardır. ek olarak kel'in yeri ordadır ki bu cok onemli bir seydir. bursa' nın en iyi arnavut cigerini yapan adamın yeridir orası.
ozellikle kulliyenin ve cami avlusunun bahcesi inanılmaz derecede buyuludur. her iki yerinde efsaneleri vardır. soguk kıs gunlerinde insanın icini aydınlatır bu yerler, gidilmelidir, dinlenmeli ve nefes alınmalıdır.
aklıma tanpınar'ın bursa'da zaman şiirinden birkaç dize getiren bursa semti:
Hala bu taşlarda gülen rüyanın
Güvercin bakışlı sessizlik bile
Çınlıyor bir sonsuz devam vehmiyle
Gümüşlü bir fecrin zafer aynası
Muradiye sabrın acı meyvası
Bursa nın içinde, aynı isimde külliyesi de bulunan en eski mahallelerindendir. kesinlikle varoş değildir, halkın çok büyük çoğunluğu yerli halktır... kozmopolit varoşsal bir kültürel yapıda değil aksine çok köklü bir kültürü olan mahalledir...
bursa osmangazi merkez ilcesi sinirlari icerinde bulunan tophane'nin arka taraflarindan uludag'in eteklerine uzanan.. bursa devlet hastanesi'nin icerisinde bulundugu bursa'nin en eski yerlesim yerlerindendir.