bozulmaması için ilaçlanarak saklanan ölü. ölüm ötesinde de yaşamın sürdüğü inancına dayanır. özellikle eski mısır inançlarında kullanılmıştır. türklerin şaman dininde, amerika yerlilerinde ve afrika ilkellerinde vardır.
--spoiler--
imotep in canlı canlı mumyalandığı, içini dışını böcekler kemirdiği halde beş yüz yıldır aşkından vazgeçmediği sevgilisi tarafından ölüme terk edilmesiyle son bulan serinin ilk filmi. okanır filan hiç. imotep i tutuyorum. iiii mooo tep.
allahın kitabın yok mu lan anaksu namun ?
--spoiler--
sinemada izlendiginde daha guzel olan film. biz de ailecek gitmistik ilk ciktiginda. babam sesini cok aciyorlar diye kizmisti calisanlara. evet uyumus adamcagiz. fantastik filmleri bi sevdiremedik gitti zaten.
edit: kendisi dondurmaya da cok soguk yapiyorlar bunu diye kizan bir insan. o yuzden problem yok.
Discovery belgesellerinde mumya hakkında şu tespit yer almaktadır:
Mumyanın uzun süre çürümeden kaldığına şahit olan bir çok insan mumyaları mısır dışına kaçırmıştır.
Kaçırılan mumyanın, et, kemik ve sargı bezleri öğütülüp un haline getirilmiş ve "büyülü toz" ismi altında eczanelerde satılmıştır.
Dert, mumya tozu bile aldırtıyor insana,
Para kazanma hırsı, mumyayı bile pazarda un halinde sattırıyor.
Farsça bir kelime olup (mumiya), anlamı ise: bitüm, zift, veya bu maddeler ile tahnit edilmiş cesettir. yine farsça olan mum (bildiğimiz mum) kelimesinden de köken alır. Farsçadan, Arapça ve Yunancaya geçmiştir. Fransızca momie, ing mummy biçimleri ise Arapçadan alınmıştır.
eski mısırda öldükten sonra dirilme inancı ile birlikte çıkmıştır. sebebi ise öldükten sonra yeniden bir gün dirilecek ruhun eğer vucudu çürümüşse bir görünüm kazanamayacak ortalıkta mal gibi kalacak olması inancındandır. bu sebeple yeniden dirilen ruhun yeniden eski şeklini kazanması ve vucut bulması amacıyla karmaşık bir mumyalama işlemine tabi tutulur. işte bu işlem sonucunda ortaya çıkan ucubeye mumya denir.
çekilen iki filmde oded fehr'in canlandırdığı medjai adlı halk kahramanlarını * tanımamızı sağlamıştır. bu yönden müteşekkiriz filmi çekenlere. bu medjailer kötülüğe karşı savaşan suikast timleridir. tarikatvari bir oluşumları vardır. yıldız savaşlarında ki jedi'ların karşılığı olmakla beraber filmde ki medjai çok karizma bir heriftir. kanımca başrol oyuncusunu da geçmiştir namı.
Kokmaktan ve çürümekten koruyabilmek, bozulmaksızın yüzyıllarca saklayabilmek için özel eczalarla muamele edilen ve özel yerlerde (lâhid) saklanan cesetlere verilen ad. Bu usulü eski Mısırlılar icat etmişler ve onlar uygulamışlardır. Mısırlılar, insan öldükten sonra ruhunun yaşadığına ve o ruhun kendi vücudunu aradığına inandıklarından, mumya yapımına önem vermişlerdir. Bu sebeple, eski Mısır Firavunlarının üç bin yıllık mumyaları, daha yeni mezara konmuş gibi bulunmuştur.
bozulmadan korunabilmesi için çeşitli teknikler uygulanan ceset.
kendisi doğal olarak hiçbir sanatsal değer taşımayan mumya, çeşitli sanat ürünlerinin taşıyıcısı haline gelmiştir.
şaşırtıcı bir biçimde cesetlerin bozulmadan kalmasını sağlayan sarıp sarmalama sistemi. bu da milattan önce mısırlıların tıpta geldikleri noktayı göstermektedir.
2 tane filmi çıkan ilki ciddi geren ikincisi de gülmekten kırıp geçiren film.geyik anlamı haricinde özellikle Mısırlılarda ölülerin toprağa gömülmek yerine organlarının ayrı bir yere konulduktan sonra sargı bezine benzer bir bezle iyice sarılarak lahite konma işlemine mumyalamak denir.Lahite konan cesedin o haline de mumya denir.