multipl skleroz

    51.
  1. Corona aşısını bulan uğur şahin ve özlem türeci'nin ms aşısı geliştirmekte olduğu haberini okudum az önce boğazımda bir düğümle.

    hayvanlar üzerinde erken dönemde yapılan ms aşısının, hastalığın seyrini yavaşlattığı ve kaybedilen fonksiyonların geri gelmesine yardımcı olduğu açıklanmış.

    Aşının insan deneyleri, gözlem gibi süreçleri için yaklaşık 4 yıla ihtiyacı olduğunu okudum...
    Babam 20 senedir ms hastası, sanırım oldukça geç oldu babam için ama umarım yeni hastalarda işe yarar.
    Babamın aşı olup ayağa kalkabildiğini düşünmek bile darmadağın etti bugün beni.
    Umarım insan deneyleri başarılı olur, çaresizce bekleyen insanlara umut olur.

    Haberin linki:
    https://www.cumhuriyet.co...arili-sonuc-verdi-1805695
    20 ...
  2. 30.
  3. tüm ms hastalarına ALLAH'dan bir mucize istiyorum..
    13 ...
  4. 49.
  5. Babam ms hastası.
    Baktım başlığa 13 sene önce yazmışım.
    13 senede ne değişti hayatımızda?

    O zaman Yürüyen babam, şu anda yatakta. Beni 22 yaşında sanıyor hala. Demansı tetikledi hastalığı, günler, mevsimler dahil pek çok şeyi farkında değil.
    Yemeğini artık destekle yiyor.
    iç sondası var, boşaltım fonksiyonları çalışmıyor.

    ilaca cevap vermediği için ilaç tedavisini de bıraktık bu yıl itibarı ile.

    Bu kadar olumsuz bir tablo çizmek istemezdim ama hayatı bırakınca, hayat da sizi bırakıyor.

    Şüphe varsa, kesinlikle erken zamanında doktora görünmek lazım.
    14 ...
  6. 39.
  7. Huzursuz bir gündü. Belki de alacak olduğum kötü havadisin buhranı çökmüştü yüreğime.
    Ansızın döküldü kelimeler ağzından "tetkikler yapılmis o ms mis" dedi. Çok ani söylemişti,hazırlıksızdım,kızdım sussun istedim. Düşünemedim oysa nasıl hazırlar ki insan böyle bir habere kendini. Dakikalarca kendime gelemedim, iki harften olusan tek kelime beni nasıl da kahretmeyi başarmıştı. Yanyana gelen bu iki ses nasıl bu güce sahip olabilirdi. Aktı zaman, gerekli gereksiz herşey gözümün önündeydi. Kaç dakika böyle kaldım,yutkunmakta zorlandım bilmiyorum. Hatırladığım en kısa zaman diliminde bilgisayarın başındaydım. Ellerim kendi kendine adresleri buluyordu, olumlu olumsuz tüm bilgiler aklıma mih gibi kazınıyordu, tahmin edemeyeceğim kadar çok insanın hikayesini okudum, bir anda hayatlarına dahil oldum. Şimdi burada bile tanımını yapmaya kaçındığım bu rahatsızlık onun düşmanıydi-bizim düşmanımızdi. Düşmanımızdan korkmamak için savaşmak için onu yakından tanımalıydım, her satırarasını bilmeliydim. Ve nitekim öyle yaptım. Bilgisayar başından kalktığımda artık tüm ayrıntıları biliyordum. Ilk duyduğum andaki kadar korkmuyordum. O'na yardım edebilirdim.
    Şimdi, günler geçmeye devam ediyor. Bununla yaşamayı öğrenmeye çalışıyor.
    Öyle genç ki, öyle pozitif enerjiyle bürülü ki, öyle şahsına münhasır biri ki, öyle güzel bir kalbi var ki.
    iyi olacak, evet hiç geçmeyecek ama iyi olacak.
    Dilerim ki bu illet kimsenin ocağına düşmez, kimsenin elini kolunu bağlamaz. Dualar onlarla,şifa arayan herkesle.
    Yine ağladım, kahretsin sözlük.
    11 ...
  8. 1.
  9. ms diye bilinen hastalıktır. düşmanımın başına vermesindir.şöyleki: beyin ve omirilikten oluşan sinir sistemindeki sinir klıflarının harabiyeti sonucu oluşur. Hastalık en sık olarak 20-40 yaşlarında başlar. Kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülür. Hastalar sıklıkla sinir sistemi ile ilgili belirtilerin başlamasından haftalar, aylar önce yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları tanımlar. Sinir sistemi ile ilgili belirtiler dakikalar, saatler, günler ya da haftalar içinde, nadiren de yıllar içinde sinsi bir biçimde gelişebilir. Hastaların yaklaşık yarısında başlangıçta kollar ve bacaklardan bir ya da daha fazlasında güçsüzlük veya uyuşukluk görülür. ilerlemesi halinde felce ordan ölüme götürür. başladığı takdirde vücuttan tamamen atılması imkansızdır, sadece ilerlemesi durdurulabilir. zaman zaman yine atak gelme ihtimali hep vardır.
    8 ...
  10. 2.
  11. sinir sistemi ile ilgili bir hastalık şöyle ki;

    Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir.

    MS belirtileri, şiddet ve seyir yönünden hastadan hastaya çok büyük değişiklikler gösterebilir. Bazı hastalarda değişik hastalık tabloları arka arkaya ortaya çıkar, daha sonra tam ya da kısmi iyileşme görülür. Belirtiler etkilenen sinir sistemi bölgesine göre farklıdır. Bunlar arasında halsizlik, karıncalanma, uyuşma, duyu eksikliği, denge bozukluğu, çift görme görme azlığı, konuşma bozukluğu, titreme, kol ve bacaklarda sertlik, güçsüzlük, idrar kaçırma veya yapamama, erkeklerde cinsel güç azlığı ... sayılabilir. Tanımlanan belirtilerin bir ya da birkaçına birlikte rastlanabilir.

    Multipl Skleroz (MS) genç insanlarda trafik kazaları dışında nörolojik nedenli özürlülüklerde birinci sırayı almaktadır. Hastalık genellikle gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülen bir hastalıktır.
    6 ...
  12. 28.
  13. Denge problemi yarattiktan sonra artik göze de vurdu dedigim hastaliktir. yapti! Cürütsün 18 yasinda yavas yavas.
    4 ...
  14. 6.
  15. gizemli bir sinir sistemi hastalığıdır. sebebi yada tedavisi henüz bilinmemekle birlikte atakları azaltacak ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır. atakları işitme, görme, konuşma gibi aktivitelerin çeşitli derecelerde kayıbı yada el, bacak gibi organların duyu kaybı olarak görülebilir. şöyle ki bu hastalığa yakalanan bir kişi hiç sebep yokken bir sabah yatağından kör yada kötürüm olarak kalkabilir. bu ataklar geçici olup hiç hasarsız kendiliğinden düzelebilir. insanlar hiç bir açıklama getiremedikleri için eskiden bu hastalığı delilik olarak yorumlamıştır. erken teşhiste ilaç tedavisi ile bu ataklar büyük ölçüde önlenebilmekte (ancak hastadan hastaya değişmekte). doktorlar stres, üzüntü ve yorgunluğun atakları tetiklediğini söylemekte. sonuçta ms hastalığı hakkında halen fazla bir şey bilinmemektedir.
    4 ...
  16. 29.
  17. sinir hücrelerini koruyan miyelin kılıfların zarar görmesiyle oluşan bir hastalıktır. kesin bir nedeni olmadığı gibi kesin bir tedavisi de yoktur. ms'in kesin tanısını koymak için beyin mr'ı, uyarılmış potansiyeller ve bos(beyin ve omurilik suyu)'a bakılır. bağışıklık sistemi hastalığı olarak da bilinen ms, kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. buna karşılık motivasyonunu hep yüksekte tutması gerekir. stresten, sinirden uzak bir yaşantıya sahip olmalıdır ms hastaları. halk arasında ruh hastalığı ya da sinir hastalığı olarak bilinir; fakat yanlıştır. halk bu konuda kesinlikle aydınlatılmalıdır.
    4 ...
  18. 7.
  19. belirtileri herkeste farklı olabilen ve yaşam boyu süren bu hastalıkta erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulamak ve farkındalığı artırmak için " bayer schering pharma " tarafından yürütülen kampanya çerçevesinde " the image of ms " ( ms'nin yüzü )fotoğraf sergisinin açılışı 15 mart 2007'de roma'da gerçekleşti.
    açılışa " ululuslararası ms federasyonu " temsilcileri ve alanında dünyanın en önemli isimlerinden milano üniversitesi nörofizyoloji bölümü direktörü prof. giancarlo comi'nin yanı sıra hastalar da katıldı. hepsinin birleştiği ortak nokta erken teşhis ve doğru tedavinin önemiyle birlikte, "hayat devam ediyor " düşüncesiydi.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük