sloganı: "Düzgün bir şekilde yapalım"
Arzusu: Düzgün yapmak.
Duygusal ihtiyaçları:Denge duygusu,sessizlik,duyarlılık,destek.
Belirgin özellikleri:
-Ciddiyet,
-Duyarlılık,
-Terbiyeli tutumlar,
-Titiz ve bakımlı görünüş,
-Düzenlilik,
-Mükemmellik,
-Dik yürüyüş,
-Adil olma,
-Analiz yapabilme,
-Güzellik aşkı,
-Tek başına çalışabilme yeteneği.
En güçlü yönleri: Planlama yeteneği vardır. Uzun vadeli hedefler belirler. Yüksek standart ve ideallere sahiptir. iyi analiz yapar.
En zayıf yönleri: Kolaylıkla bunalıma girer. Hazırlanmak için çok zaman harcar. Ayrıntılara odaklanır. Olumsuzlukları hatırlar. Şüphecilikle yaklaşır. Aşırı uçlara kaçar. Çok zamana ihtiyaç duyar.
Giyim tarzı:
-Kıyafetleri daima düzenli,temiz ve ütülüdür.
-Klasik kıyafetleri tercih ederler.
-Giysi seçimlerinde şık ve kusursuz bir moda takip ederler.
Sevdiği renkler: Lacivert,siyah,gri ve klasik renkler.
Bunalıma girdiği zaman:Yaşam düzensizdir. Standartlarını tutturamaz. Hiç kimse ona aldırış etmiyordur.
Korktuğu şeyler: Gerçek duygusunun kimse tarafından algılanmamasından çok korkarlar. Hata yapmak ve ödün vermek zorunda kalmak onlar için kabustur.
Hoşlandığı insan tipi: Ciddi,entelektüel,derin ve akıllıca sohbet edebilenler.
Hoşlanmadığı insan tipi:Zekası düşük,unutkan,geciken,düzensiz,yapay,kaçamak yanıt veren ve ne yapacağı sezilemeyen insanlardan uzak durur.
Nasıl gelişir?: Hayatı çok fazla ciddiye almaz ve herkesin mükemmel olması için ısrar etmezse daha başarılı olabilir.
Eş tercihi:Sosyal becerileri oldukça fazla olan popüler optimistlere yakındırlar. Yaptığı planlara uymayan insanlarla beraber olamaz.
Strese tepkileri:Kabuğuna çekilir. Sürekli kitap okur. Bunalıma girer. Vazgeçer ve sorunlarını herkese anlatır. *
''Melankolik kişi yüreğini yiyip bitiren bir şeylerin varlığını hisseder. içini kemiren bu şeye teslim olmak istemez ancak çaresizlik içinde onunla mücadele etme gücünü yitirir. “Uyum sağlamayı, boyun eğmeyi beceremez. Sürekli arayış içindedir. Tüm şeylerin hiçliğini keşfeder. içinde kıpraşıp durduğu olumsuzlama boşluğunda güvensizliği tek olumluluk olarak kalır. Ama güvensizlik verimsizdir, tüm içsel kuvveti tüketir.
Arayışı olanaksız bir dünyaya doğrudur. Bu dünyada olmayan başkalıkların özlemi içindedir. Uyumsuzluğu ve kabullenemeyişi bundandır. Dünyanın zevklerini hor görür. Nietzsche’nin dediği gibi ‘sürülere özgü zevkler herkes için değildir’. Uyumsuzluk acı verse de, acıdan kıvransalar da kendilerini bir yere, bir tanıma yerleştirmek istemezler ve herkes gibi yaşamak onlara korkunç görünür.
Aristotales ‘Sorunlar’ adlı kitabında melankoliye yer vermiş ve ‘Neden ister felsefede ya da politikada ister şiir ya da sanatta olsun olağanüstü kişilerin hepsi melankoliktir’ diye yazmıştır. “Sıradan insanlarda melankoli hastalığı görülürken doğaları gereği melankolik olanlar hasta değillerdir. Sırdan hastalardan farklıdırlar. Bu farklılık ve olağanüstülük olumlu anlamdadır. Melankolik mizaçlarda normal koşullarda baskı altında tutulan yetenekler ve yaratıcı güçler özgün koşullarda serbest kalır” . Hipokrat’ a göre korku ve hüzün uzun sürerse melankolik durumdan söz edilebilir. Hipokrat melankoli üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Melankoliyi çökkün, umutsuz, tüm cesaretini yitirmiş bir durum, acı içinde kıvranma, ışıktan insandan kaçma, karanlığı sevme ve konuşmaktan kaçma olarak tanımlamıştır. Melankolikler de uykusuzluk, dalgınlık, korku, öfke, hüzün gibi durumlar görüldüğünü belirtmiştir.''
- Melankoli, hüzünlü olma mutluluğudur.
Victor Hugo