"Eğer devlet basiretli hareket eder, tedbirli davranır, haksızlık etmez ve doğru yoldan sapmaz ise pazarından som altın ve saf gümüş revaç bulur. Ama kin ile hareket eder, kötü amaçların peşinde koşar ve zulüm ve batılın komisyonculuğuna yönelirse o durumda pazarında sahte ve kötü şeyler revaç bulur. Araştırıp doğruyu bulmadaki ölçü, eleştirel ve basiretli olmaktır."
Şinasi'nin Tercüman-ı ahval'de (1860)yayımlanan ilk makalesinin adıdır. Türk edebiyatında ilklerden biridir. Ayrıca ilk kez noktalama-az da olsa- burada kullanılmıştır.
ünlü islam alimi ve devlet adamı ibn haldun'un 1377'de kapsamlı bir dünya tarihine giriş olarak yazdığı abidevi eseridir.mukaddime'de ibn haldun,çeşitli ilimlerde fikir ve kanaat beyan etmiş,içtimai ve medeni müesseseleri tetkik ve tahlil etmiştir.yaklaşımında akılcı,yönteminde çözümleyici,ayrıntılarında ansiklopedik bir eser olan mukaddime çağdaşları arasında eşsizdir.sözlük anlamı;giriş,başlangıç,maksada girmezden önce söylenen söz olan mukaddime girizgah olarak yazıldığı dünya tarihini tam anlamıyla gölgede bırakmıştır.
giriş, girizgah, başlangıç, önsöz gibi anlamları da vardır. yaşadığımız coğrafyanın yani orta doğu'nun da yıllar önce bilimsel anlamda kıymetli eserler verebildiğini kanıtlayan, ve akademide de sıkça atıf yapılan eserdir.
osmanlı devlet adamları tarafından kendilerine kaynak oluşturmuş olduğunu öğrendiğim kitapdır, kitapta hiçbir devletin yıkılmayacağı diye birşey yoktur sadece uzun süreli olmasını gerektirecek durumları vardır, ayrıca devletlerin kendilerini yenilemeleri geliştirmeleri esas alınmaktadır, geçmiş tarihte yapmış olunan savaşlar, mücadeleler, fetihler gelecek nesillere ne kadar iyi anlatılırsa gelecekte devletin bekası için o kadar sağlam temeller atılmış olur.