22 temmuz secimlerinden önce iç ve dış mihrakların çoğunun istediği ve olması için çeşitli provakatif eylemlerin dahi yapıldığı ama chp nin yanlış politikasından dolayı * gerçekleşememiş koalisyondur vesselam.
genel olarak olası akp-dp koalisyonuna benzer bir durumdur,bunlar için önemli olan daha çok para nasıl kazanırım,nasıl avrupalı kapitalistlere arkadaşlık ederimdir.*,bunun için de her yol,her girişim mübahtır,bu din ve milli duygu sömürüsü olsa bile*
cem vakfı genel başkanının yaptığı açıklamaya göre alevilerin oyları ilk olarak CHP ye * o olmazsa da MHP ye verilmeliymiş. Dolayısıyla böyle bir koalisyon imkansız değil tabii lamba sönerse.
akp nin 2007 seçimlerinde deniz baykal üzerinden chp oylarını, sol düşmanlığı ilede mhp oylarını almayı planladığı seçim propagandasıdır. mhp tabanı chp ile koalisyona gidecek liderini alaşağı edeceği gün gibi aşikardır zira dsp koalisyonu zorunluluklar karşısında kurulmuştur. ama bu seçim propagandası pek tutmamıştır zira akp dtp ortaklığı veyahut geminin gemicik oluşu ile alaklı tutarsız tavırlarını henüz açıklayabilmiş değildir.
iktidar mücadelesi kapsamında ikisi de mevcut iktidarın terör konusundaki pasifliği üzerinden sert çıkışlar yapıyor... elbette akp'nin en eksik olduğu yerden vuracaklar.. bunu sadece bu iki parti lideri yapmıyor.. mehmet ağar da yapıyor cem uzan da.. işin ucunda sulta var.. vuracaksın rakibine.. rakibine açık vermeyeceksin.. akp verdi mi bu milliyetçilik açığını? verdi.. ne yaptı yaptığı hatayı farkettikten sonra? panolara bayrak astı, milliyetçisin ama sen hiç moğalistana gittin mi? gibi üçüncü sınıf filmlerde bile kullanılmayacak cümleler sarfetti.. dışişleri bakanı sayın abdullah gül peki neden şu sıralar habire çıkışlar yapıyor? geç kaldı.. bu milliyetçilik retoriğini geliştirmekte çok geç kaldılar..
chp ve mhp'nin malum olunduğu üzere kuruluş maksatları birbirinden epey farklı.. biri türkiye'deki sağ partilere göre -alakası olmamasına rağmen- sol zannedilen bir sistem partisi * ; mhp ise komunizmin ülke içinde yeşermemesi misyonuyla kurulmuş bir parti..
chp her zaman olduğu gibi sisteme karşı yapılacak her türlü zorlamayı tehdit olarak algılayıp ona göre tepki verecek.. bu kah yobazlaşmanın siyasallaşması olsun kah kürt-türk ırkçı yaklaşımının sistemi zorlaması olsun.. f.gülen boşuna dememiştir :" kaymakam olun, vali olun vs.." chp bürokrasiyi kaybediyor.. şu an hala atamaması yapılmamış binlerce vekaleten müdür ve vs.. adam var.. * chp için bu bir sistem mücadelesi.. bu iktidarı kıstırabileceği en yumuşak karın ise şu an için "milliyetçilik"..
mhp'nin ise zaten nefes alma sebebi milliyetçilik.. en büyük oylanması da yıllar önceki sağ-sol çatışmalarından kalma kemik oyları ile * yakın geçmişten itibaren üzerinden politika güttüğü terör.. bu bağlamda zaten mhp kendisini doğruluyor meydandaki söylemiyle..
chp'nin derdi başka mhp'nin başka politik temellenmelerinde.. iki partinin aynı algılanması gibi bir yanılsamaya düşmeyelim.. birisi armut diğeri elma..
muhtemel chp ve mhp koalisyonu ise bedellerini sonraları ödeyeceğimiz akp hükümeti'nin özelleştirme politikalarından, abd ilişkilerindeki tam teslimiyetçilik ve teröre karşı etkin olamama gibi ilk akla gelen yanlışlarından daha iyi gözükmekte..
sosyalist enternasyonal denilen oluşum bünyesindeki üyeliği zaten sallantıda olan chp nin yüksek ihtimalle bu oluşumdan ihraç edilmesine sebebiyet verecek durum.
medcezire taş çıkaran çizgileriyle bizleri çıldırtan siyasetçilerimiz sayesinde sonuçlarını tahmin edemediğim koalisyon. çok seslilik her zaman iyidir, en azından şimdiki halet-i ruhiyemizden. geleceğimizin tek bir bünyenin imzasına bağlı olması, saltanat misali, çökertmedi mi bizi?
çeşit çeşit olsun ki fikirler, oylama yapılabilsin hakkıyla. demokratikçe.
ayrıca deniz baykal mhp ile koalisyon konusunda kesinlikle düşünmediklerini belirtti, şahittir kulaklarım efendim.
ben atatürkçü bir genç olarak sol görüş yanlısı olmama rağmen demokratik olmak adına kabullenmekteyimdir sağ görüşle gerçekleşebilecek bir koalisyonu. karşıt görüş de olsa, tartışılıp uzlaşılan sonuçlar tek tarafın aldığı kararlardan çok daha sağlamdır.
milli cepe koalisyonu denir buna ve turkiye icin (bence) gercekten iyi olur. cunku mhp eski "sabıkalı" kadrosundan kurtuluyor. chp ise bu secimde gercekten uyandı. turkiye cumhuriyeti cıkarlarını kollayan, aydın ve milli bir koalisyon olabilir.
tabiki bu bir olasılık ve kesinlik icermiyor. altına sacma entry girip ortamı germeyelim.
her halukarda oyumuzun boşa gideceği seçim tablosu. sağ sol herşey birbirine girmiş durumda. herşey birbirine benziyo. tektip oluyo dünya ve son yaklaşıyo.
yeniden yapılanma süreci içine giren mhp'nin başkanı devlet bahçeli'nin istemediği koalisyondur.
geçmişte yaptığı koalisyonda dsp'nin liderliğine rağmen, nedense yine kabağın mhp'nin başına patlaması ile ittifak formüllerinden uzak durmuş, bbp'ye bile soğuk bakmıştır. sağda solda defansta forvette iktidar için çıkarcı birleşmelerin olduğu bir dönemde bile mhp "sadece milletimle ittifak yaparım" diye bas bas bağırabilen tek partidir.
zaten chp de, solda birlik tantanası üzerinde o kadar çok durmuştur ki, ideolojisi benzemese de diğer partilere nazaran daha yakın olduğu ve merkez sağ olan bir partiyle koalisyon yapması, chp için de olağan değildir.
mhp'nin milletvekili adaylarının hayatları,bilhassa kariyerleri incelendiğinde mecliste chpli millet vekillerinin dövüleceğini iddia edenler ne denli desteksiz üfürdüklerini anlayacaklardır. Ki kutsal değerlerimizi siyaset malzemesi yapan chp gibi bir parti ile koalisyon yapılmaması mhp kanadından beklenen bir davranıştır.