işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerinde değişme yaratan, parayla ifade edilen, mali nitelikli işlemleri kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek, analiz ve yorumlama suretiyle ilgili kişiye ya da kuruluşlara raporlar halinde sunan bilgi sistemi.
evet klasik bir muhasebe tanımı. meslek olarak bilmem lakin ders olarak iğrenç, berbat, felaket ötesi, sıkıcı bir derstir.
temel kavramları vardır. bunlardan biri "tam açıklama" kavramıdır. sözde açık, net ve anlaşılır olurmuş. ben böyle yalan görmedim.. neresi anlaşılır arkadaş? altı ayda ömrümün 3 yılını yedi bu lanet ders.
bir de şu yalan vardır. yıllardır muhasebenin içinde olan insanlar geçer karşınıza, "hiç kasma matematiğin iyiyse hiç zorlanmaz çabuk öğrenirsin" der. siz de sevinirsiniz haliyle. bunun neresi matematik arkadaş?
"giriş varsa borçlandır, çıkış varsa alacaklandır" gibi bir mantığı olan şeyi bana kimse sevdiremez..
muhasebe öğrenmek zorunda bırakanlara içten sevgilerimi! iletiyorum.
insanları sevmeyenlerin uğraşmaması gereken meslek. ne alaka deme, git bir devlet dairasinede, halk otobüsü misali nasıl sarmaş dolaş oluyorsun o kalabalıkla. hele ki bazı memurları katletmemen için kesinlikle içinde biraz insan sevgisi olması lazım. yoksa dexter olur çıkarsın başımıza.
bataklık gibi bir şey. Bi kaptırdın mı kendini daha pis içeri çeker. Kurtulmak isteyip çabaladıkça daha pis boğulursun kanunlardan, beyannamelerden, işkurlardan, ssk kanunlarından. mesleği seçmek isteyenlere 10 seneden fazla bir süredir bu işle çalışmaya çalışmakla uğraşan biri olarak naçizane tavsiyem iyisimi yol yakınken bu yoldan vazgeçip hayatın anlamını muhasebe dışında bir yerde aramalarıdır.
işkur'la, vergi dairesiyle, sigortayla, bağkur'la zırt pırt muhatap olmak zorunda kalınan nefret edilesi meslek. allah düşürmesin, düşeni de kurtarsın.
Herhangi bir işletmede bulunan kıymetlerin miktarının istenilen zamanda bilinmesini sağlamak, bu kıymetlerde meydana gelen değişmeleri takip etmek, bunlardan elde edilen sonuçları en doğru bir şekilde bulabilmek için yapılan işlemlere verilen ad. Bu duruma göre muhasebe, bir servet ve sonuç hesabıdır.
Bu hesapların tutulabilmesi, değişik usuller içinde yapılmaktadır. Bu usuller yapılan işlerin durumu ile ilgilidir. Muhasebe usulleri, çok değişiktir. Fakat hepsinde de, değişik işlemler yapılmasına rağmen çıkan sonuç değişmez. Bu sonuç da o kişinin ya da o işletmenin belli süreler içindeki gelir ve giderinin durumunu, servetinin değişimini en doğru bir şekilde verir.
varsayımlar (sosyal sorumluluk varsayımı, kişilik varsayımı, işletmenin sürekliliği varsayımı, parayla ölçülme varsayımı, dönemsellik varsayımı) üzerine oturtulmuş sistemdir. iki adet esasa göre çalışma mekanizması düzenlenmiştir. bunlar nakit ve tahakkuk esaslarıdır. nakit esası, tahsilat yapıldığı anda muhasebe kayıtlarına işlemlerin geçmesi anlamında; tahakkuk esası ise malın/hizmetin satış/alıştan hemen sonra tahsilat yapılsın yapılmasın kayıtlara geçmesini belirtir.
muhasebe sisteminin içerdiği kavramlar ise tarafsızlık ve belgelendirme, maliyet esası, ihtiyatlılık, tutarlılık, tam açıklama, önemlilik ve özün önceliği kavramlarıdır. muhasebe kayıtları tutulurken bu kavramlar göz önüne alınır.
zor ve stres dolu bir meslektir. her şeyin sistemli ve programlı olması şarttır. aksi taktirde yapılan iş muhasebe olmaktan çıkar bakkal defterine döner. eleman hasta olur sen vizite kağıdı yazarsın, eleman almanyaya iş seyahatine gider yer içer sıçar evraklarını muhasebeleştirmek sana düşer, patron gider evine bir yığın şey alır şirketle alakası olmadığı halde yine sen muhasebeleştirirsin. şirketin her derdi tasası senden sorulur; maaşlar neden yatmadı léon, bu ay zam olacaktı neden eksik léon, şu faturanın ödemesini acele yapar mısın léon, bugün raporu yetiştirmemiz gerek mesai var léon, şu ogs ödemesini yapıver léon, irsaliyesiz mal gönderdik kurtar bizi léon, kargo ile yurtdışından mal aldık yaptığımız doğru mu léon ** şu ssk girişlerini yapıver léon...
bu işe soyunacak yiğit kişi mesleğin ilk adımında bir odaya mahsup fişleri ile tıkılacağını ve monotonluğun had safhada olacağını bilmelidir. ancak biraz kompleks işlerle uğraşıldığı an çok şeyin öğrenileceği kesindir.
finansal karakterli, para ile ifade edilebilen işlem ve olayların kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenerek raporlar halinde sunulması ve yorumlanması ile ilgili bir sanat olarak tanımlanmaktadır...
diğer departmanlarla ve firmalarla sağlıklı ilişki yürütmede zorlanan, insani canından bezdiren, çoğunlukla tek yönlü bakan çalışanları barındıran kaçınılası departman. insan ilişkileri açısından degişimin en son yaşandığı birim.
bu gözlem sırf çalışılan firmadaki muhasebe departmanında değil, diğer firmaların muhasebe departmanlarında da hissedilir. en iyisi karşılıklı iki muhasebe departmanını başbaşa bırakmaktır ancak iletişim pek gelişmiş olmadığından olay döner dolaşır sizi bulur. kurumsallık falan lafta kalır.
kısacası müşteri ilişkileri neymiş, bir konu nasıl çözümlenirmiş, ifade ederken nelere dikkat edilirmiş gibi şeylerin boş olduğu bana paradan haber ver departmanı. **
kurumun mevcutlarını ve kaynakları üzerinde değişme sağlayan ve nakit ile gösterilen mali özellikli işlemlere ait bilgileri; kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek, analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve kurumlara raporlar halinde sunan bir bilgi sistemidir. daha net bir ifade ile 100 ile 900 arasında koşturup çıkan sonucu defterlere döşemektir.
ustat necip fazıl kısaküreğin yazmış olduğu ikili beyitlerden oluşan gençliğin içinde bulunduğu buhranı anlatırken kudreti imanıyla alabileceklerini anlatıp yol gösterici olmuş bir şiirdir.