"bozlak nedir?" sorusuna yanıtı verendir. şimdilerde önüne gelenlerin bozlak söylemeye çalıştığını görünce daha bir sarıldığım ustadır. bozlağın söylenebilme ana şartının, o kültürde yetişmek olduğunu, bozkırda yaşamak olduğunu gözler önüne seren, rahmet dilediğim büyük insandır.
aydost bozlağı dinlenilesi, baş tacı yapılasıdır. kırşehir'in abdal geleneğinden gelen eşsiz ustasıdır. hacı taşan ve çekiç ali gibi isimlere de ustalık yapan ertaş'ın kayıtları hatim edilmeli, halk müziğinde bozlak türünü anlamak için müzik okullarında ders olarak okutulmalıdır.
gönül bağını titreten kırşehirli büyük halk ozanı. zamanın birinde ''ozanlar birbirinin devamıdır. biri benim demek istediklerimi benden önce demişse bir türkü söylemişse bize ancak onun sözlerini havalandırmak kalır'' demiştir.
yaşadığı sindirmiş ve sindirttirmiş bir halk ozanıdır kendisi. kendi tohumundan olan oğlu ise * genlerine ihanet etmeyerekten ve hatta bir adım ileri giderekten babasının yerini fazlasıyla doldurmuştur.
O yörede bir hikaye vardır.
Yörenin insanlarına sormuşlar istiklal marşını kim yazdı diye,
-Valla ozamanlar neşet ağam doğmadıydı, ama yazsa yazsa muharrem ağam yazmışdır denmişdir.
Muharrem Ertaşın adı bir TV programında okuduğu sözleri Dadaloğlu
na ait ünlü
Avşar Bozlağı ile yurt genelinde duyulur. Bu öyle bir okuyuştur ki şimdiye kadar saz çalıp okuyanların hiç birine benzememektedir. Tok ve davul gibi gümbürdeyen, ama alabildiğine duygulu bir divan sazı eşliğinde ; tiz, gür, parlak ve bir o kadar da içli ve yanık bir sesin okuduğu, bir buçuk oktavı aşan ses genişliğine sahip bir Dadaloğlu gürlemesi :
Kalktı göç eyledi avşar elleri
Ağır ağır giden eller bizimdir
Arap atlar yakın eyler ırağı
Yüce dağdan aşan yollar bizimdir.
Bu dünyada 71 yıl yoksul kendi halinde ve sessizce yaşayan Muharrem Usta , 1984 yılının 3 Aralık günü yine yoksul ve sessizce öldü. Dünya durdukça sesi gökkubemiz de yankılanacak bir sanatçının garip ölümüydü bu. Son sözleri gerisini tamamlayamadığı sazımın emaneti oldu. Muharrem Usta nın adı, yaşarken kıymeti bilinmeyen sanatçıların başında anılsa yeridir. Ruhu şad olsun. http://www.turkuler.com/ozan/MUHARREM.asp
71 yıllık yoksulluk dolu yaşamın yanıklaştırdığı kavurduğu eşsiz sesiyle En kral bozlak okuyucusu ünvanını hakeden Neşet ertaş üstadın babası üstattır. Allah rahmet eylesindir.
son türküm adlı türküsü
Son Türküm
işte geldim, işte gittim
Yazçiçeği gibi bittim
Yalan dünyada ne tuttum
Toprak attılar serime
Gözlerimi açamadım
Hayalini seçemedim
Çeşitlerden geçemedim
Dalga boydan aştı gitti
El ettiler gabirime
Sığındık garip kerime
Günüm geldi, geçti gitti
Gözüm yaşlı taştı gitti
Sorgucu melekler geldiler
Solumdan defter verdiler
Komşu hakkını sordular
Teptilceğim şaştı gitti.
Yöre: Kırşehir
Kaynak: Muharrem ERTAŞ
MUHARREM ERTAŞ (1913 - 3 ARALIK 1984)
Muharrem Ertaş Osmanlı;ya kafa tutan Avşar Türkmenlerinin ünlü şairi Dadaloğlu,nun ;Ferman padişahın dağlar bizimdir; Deyişini havalandırıp, Abidin ertemin deyimi ile ; bozlağı Çukurova dan Kırşehir;e indirince; ne söylediğini bilmeyecek kadar cahil değildir. Nitekim Cumhuriyetçiler, Muharrem Ertaş;ın sazında ve sözünde güzelleşen ;Avşar Bozlağını; TRT;nin repertuarına almakta hiç de tereddüt etmemişlerdir. Muharrem Ertaşın havalandırdığı ve aslı Dadaloğlu;na ait olan dörtlükler şöyledir.
Kalktı göç eyledi Avşar elleri
Ağır ağır giden eller bizimdir
Arap atlar yakın eyler ırağı
Yüce dağdan aşan yollar bizimdir
Belimizde kılıcımız kirmani
Taşı deler mızrağımın temreni
Hakkımızda devlet etmiş fermanı
Ferman padişahın dağlar bizimdir
Dadaloğlu;m yarın kavga kurulur
Öter tüfek davlumbazlar vurulur
Nice koç yiğitler yere serilir
Ölen ölür kalan sağlar bizimdir
Yanık sesi, dertli sazı ile adını Türk saz ve söz sanatının ustalar arasına yazdıran ünlü "bozlakçı" Muharrem Ertaş Kırşehir'e bağlı Yağmurlu Büyükoba'da doğdu. Okumayı kendi kendi kendine öğrendi ve saz dersleri aldı. Yağmurlu Yusuf Usta'dan aldığı derslerle yetişti. 300'ün üstünde şiir ve koşmayı bozlak haline dönüştürdü. Kendisinin de muhtelif deyişleri bulunmaktadır. Ezgileri ile Kırşehir'in adını duyuran Muharrem Ertaş'ın 8 çocuğu vardır. Oğlu Ünlü saz ve sez ustası Neşet Ertaş, babasının yolunda yürüdü ve kırşehir'in adını duyurmaya devam etti. Kırşehir Belediyesi tarafından 1990 yılında şehrin merkezine yakın Askerlik şubesi binasının karşısına anıtı dikildi.
yaşarken kıymeti bilinmeyen büyük saz üstadımızdı.