Elbette insanların inandığı şeylere saygı duymak zorundayım ve insanların değerleriyle dalga geçmemek gerekir. Fakat inanmadığım birine hazreti demek zorunda hissetmiyorum kendimi. Hazretinin anlamı 'Yüce kabul edilen kimselerin adlarının başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan' ve ben yüce olarak görmediğim kişiye hazreti demek zorunda değilim. Fakat Türkiye'de bu sanki zorunlulukmuş gibi gözüküyor, tepki gösterilip, tuhaf karşılanıyor. Bunun bireysel özgürlüğe karşı bir şey olduğunu düşünüyorum. Tabi, başta dediğim gibi insanların inandığı ve saygı duydukları şeye ben de saygı duyuyorum. insanların da benim görüşüme saygı duyması gerekir. Ateist değilim, deistim bu arada.
Müslümansak eğer demek zorundayız.hem Müslüman kişi hazret kelimesinden rahatsızlık duymaz.Eğer müslüman değilsen küfür hakaret küçümseme olmadığı ve saygı çerçevesinde olduğu sürece sana kalmış.
efendimiz döneminde de müşrikler kendisine bu şekilde seslenmiş. neden sen seslenmeyesin ? sadece ben kendi şahsım adına söylüyorum biraz üzülüyorum. bir ateistin değilde müslümanın bu şekilde seslenmesine.
Hazreti, hazretleri saygi anlami tasir. Demek zorunda degilsiniz netice de farz degil. Sahabiler "ya muhammed' diye de seslenebiliyordu. Yani ey muhammed. Ama bizler kutsala her zaman deger verdigimizden o sekilde aniyoruz. Zaten bir musluman da hazreti demekten pek de gocunmaz. Gerisi allaha havale.
demek ya da dememek inanmak ya da inanmamak gibi zaten insanın kendi tercihidir. yüceliğini sadece islam'a yüklerseniz deme zorunluluğu hissetmeyebilirsiniz. ancak örnek davranışları, hadis veya özlü sözleri üzerine düşünürseniz kişiliğinin ve davranışlarının saygı değer olduğunu fark edebilirsiniz.
bunun yanı sıra demezseniz bulunduğunuz ortamdaki insanların vereceği tepkiye de hazır olun. inanan birileri saygı görmeyi isteyebilir. nasıl ki yüksek makamlarda bulunan birisinden sıfatıyla ya da ünvanıyla bahsediliyorsa, peygamber gibi bir inanç noktasında insanlar saygı bekler. başkalarını kırmamak için bile kullanabilirsiniz bence. ayrıca her insanın kafa yapısı aynı değil maalesef. sağa sola saldırmaya hazır insanları da unutmamak lazım.
Değilsiniz güzel insanlar. Hazret huzurda huzurunda gibi anlamı olan bir kelime. Ama biz sayın anlamında kullanıyoruz. iki durumda da demek zorunda değilsiniz.
cevabı hayır olan sorudur.
tüm peygamberler gibi muhammed de kula kulluk eden bir düzenin hakim olduğu topluma hak olanı öğretmek için gönderlerilmiştir. peygamberliği süresince kendisini asla "hazretleri" gibi hitaplarla yücelttirmemiş, aksine bunu yapanları ikaz etmiştir. zira muhammed allah'ın elçisi olmakla beraber, ancak bir kuludur.
(bkz: kehf suresi 110)
De ki: “Ben ancak sizin gibi bir insanım; şu farkla ki bana ilâhınızın, bir tek ilâh olduğu vahyediliyor."
islam muhammed e mi indi, islam ı muhammed mi icad etti veya o mu buldu da bu yüce dini onun etrafında şekillendiriyorsunuz.
(bkz: kelime i tevhid e muhammed lafzını iliştirmek)
not: atayızım
birine adıyla hitap etmek hakaret değildir. muhammed müslüman için çok şey ifade edebilir ama müslüman olmayan için kötü veya değersiz de olabilir. sen sevdiğini yüceltip ona istediğin sıfatı yakıştırabilirsin ama bu senin değerin ve senin kutsalın. senin değer verdiğin veya sevdiğin kişiyi kimse sevmek veya değer vermek zorunda değildir.
o yüzden gayet muhammed denebilir. bu zorbacı kafa da dinin beyni bitirdiğine bir örnek zaten. neymiş muhammed e muhammed diyemezmişiz. niye?
asker arkadaşımız değil. iyi o zaman tayyip e de tayyip demeyelim o da asker arkadaşımız değil, şu an cumhurbaşkanı kendisi.
Allaha inanmayan adam hz dese ne demese ne. Bırak elçisini adam direkt en yukardakine inanmıyor.
Fakat ben diğerlerine isimleriyle hitap ederken peygamber diyerek sonuncuya hitap ediyorum. Karşımdaki insana olan nezaketten. Sonuçta inançlara saygı duymak gerekir. Hinduyla konuşsam da kutsal inek derim davar demem. Azıcık incelik ister insan gibi yaşamak.