hazreti ne demek? önce bunu araştırmak gerekir.
tahmini konuşmak gerekirse ;
hazretleri takısından gelmekte ,
yavuz sultan selim hazretleri mesela.
bu takı genellikle padişahlara imparatorlara takılmış tarih boyunca, sanırım saygı ile ilgili bir kavram saygısı olan bu takıyı kullanabilir.
bu tıpkı osman'a '' osman abi '' veya '' osman bey '' demek gibi.
sen '' osman bey '' dersin yada '' osman abi '' saygının karşında ki kişi ile direk ilgisi var.
şimdi siz izmir 6. sanayide ki tamirci osman'a '' osman bey '' derseniz adam sizi nonoş sanır sittir len der, ancak '' osman abi '' derseniz adam karşısında kendisine saygı duyan biri olduğunu düşünür.
herhangibi bir bankanın müdürü osman'a '' osman abi '' derseniz adam sizin için laubali herifin teki der '' osman bey '' derseniz şahıs karşısındaki kişinin kendi seviyesinde olduğunu düşünür.
herkes kendi bulunduğu ortam, sosyal yaşam veyahut ticari duruma göre hitaba sahiptir bu iş makama göre değişir. o yüzden de en uygun olan şey sayın peygamber'in sahip olduğu makama göre anılmasıdır.kendisi hazreti muhammed'tir.
hazreti sözcüğü saygıdğer anlamının yanı sıra islam'a hizmet etmiş kişilere verilen bir ünvandır. insanları başka insanlardan ayırt etmek için verilmez.
doğrudan 'muhammed' bile demek günah değilken hz.muhammed denmesi nasıl olur da günah olabiliyor merak konusu. ona inamayanların ona yakıştırılan bir sıfata bile tahammül edememesini komik buluyorum doğrusu. isteyen der, istemeyen demez. tıpkı hz. muhammed'in izah ettiği gibi; 'senin dinin sana, benim dinim bana.'*
sen ateist olbilirsin veya hristiyanda olabilirsin veya müslümanken bu şekilde hitap edebilirsin ama bunu burda ifşa edip bide "en iyisi budur dersen" bu yanlış olur.
var sözlükte ateist olmuş ergenleri harici "yaa o da bir kul işte muhammed derim" diyen ipsiz sapsız tipler . sözüm ona herkes yanlış biliyor yüzlerce yıllık saygı ve hürmet için edilen lafı saymayarak. allah affetsin. günah değil belki ama peygamberine saygı göstermeyen birinin de dini sorgulanır hani.