Önemli temsilcileri David Hume, Edmund Burke ve Joseph de Maistre olan ideoloji. Tutuculuk yani gelenekselcilik ile muhafazakarlık birbirinden oldukça farklıdır. ilki değişimi tümüyle kabul etmez. Her şeyi gelenekte bulduğunu iddia eder. Yeni olan her şeye karşı çıkar. (Selefilik gibi) Muhafazakarlık ise radikal değişim karşıtıdır. Değişim olacaksa tedrici şekilde yavaş yavaş olmalıdır. geçmişten gelen değerlerin muhafaza edilmesinden yanadır ama bazı kültür ögelerini kabul edip benimser. Bunun yanında her fikrin muhafazakar yanı olabilir. Ümit Özdağ'ın söylediğine göre Avrupa, kemalizmi de muhafazakar bir ideoloji görmektedir. Banu Dalaman ve Alev Alatlı'ya göre CHP muhafazakar bir partidir. Altı ok ile Atatürk'ün getirmiş olduğu düzeni aynen muhafaza etmekten yanadır (Kılıçdaroğlu chp'si pek bu kalıba girmiyor artık. Baykal chp'si için demiş olabilirler), evet.
Yanlış anlaşılan bir ideoloji değildir direkt olarak saçma ve gerici ideolojidir. Günümüzde eğitimin önündeki en büyük engeldir. Türkiye'deki muhafazakarlık, şeriatçılık ve şark kurnazlığının karışımıdır.
akp tarafından tam manasıyla temsil edilemeyen ideoloji. almanya cdu, britanya conservative, abd gop partilerini biraz inceleyen her zat muhafazakarlığın akp'nin ideolojisi olmadığını görürüler.
Muhafazakarlık, eski tarihi, olumlu birikimleri, icatları, kurumları, mimarisi, sanat tarihi, kültürü olan ülkelerde önemli bir siyasi akımdır. Geçmişi koruyarak dikkatli ilerlemeyi savunur. Ortadoğu'da ise muhafazakarlık fecidir. Çünkü geçmiş barbar ve aydınlık geleceğe takozdur!
Aşırı bir ideoloji. Dış dünyaya, farklı düşüncelere ve gelişime oldukça kapalı. içinde kendi felsefesini muhafaza ederken, dışında diğer felsefelere müdahale edici bir yapısı var.
muhafazakarlık geniş bir konu, tek bir alanla sınırlandırılamaz,
türkiye'de genellikle dindarlıkla bir tutulur, halbuki ilk olarak ortaya çıktığı yer olan ingiltere'ye ve o dönemdeki koşullara bakmak gerekir.
genel anlamda yeni şeylere kuşkuyla bakan, eski adet ve görenekleri savunan, dini önemseyen, bireyin değil toplumun yararını düşünen, genel olarak aşkın devlet anlayışına sahip ideolojidir.
ekonomi konusunda genellikle devletin pek müdahil olmamasını, serbest piyasayı savunurlar.
Gelenek, görenek ve maneviyatı esas alarak yaşama, uygarlık, batılılaşma gibi kavramlara mesafeli durma, ilerleyen, yenilikçi ve çağa ayak uyduran birçok unsurdan haz etmeme gibi özellikleri kapsar.
Skolastik düşünce yapısına benzer bir yapıdır.
Huzuru, kendi inançlarında, ritüellerinde ve sıkı sıkıya bağlı oldukları kendi doğrularında bulurlar.
Gerisi fasaryadır, tukakadır onlar için.
bu kavram üzerine çok düşündüm. siyasi / politik bir söylem olarak muhafazakarlık uzun süredir ilgimi çekiyor. türkiye tecrübesinden bağımsız olarak -aslında pratikten de bağımsız şekilde- teorisini düşündüğümde kendimi nerede konumlandıracağımı bilemedim.
liberalizm, sosyalizm, muhafazakarlık gibi düşünceleri ilkeleriyle açıklamak, anlamaya çalışmak daha doğru bir metod. muhafazakarları kısaca nasıl anlatabiliriz?
• aileyi, kurumları, geleneği önemserler. ananeye saygılıdırlar.
• değişime tümden karşı olmasalar da evrimsel&tedrici bir değişimi devrimlere&ihtilallere tercih ederler. (bkz: fransız devrimi)
• toplumu dünüyle, bugünüyle ve yarınıyla birlikte düşünürler. bir zincirin halkaları olarak bakarlar.
• din olmazsa olmazlarından olmasa bile çoğunluk inançlıdır, bir dine ve onun kurallarına bağlıdırlar. en azından böyle olması gerektiğine inanır ve 17-18. YY aydınlanmasıyla dinin yerine getirilmeye çalışılan sınırsız akla karşıdırlar.
• toplum mühendisliğine sıcak bakmazlar, tek tipleştirici jakoben tavrın karşısındadırlar. doğal bir sonucu olarak devletin de sınırlandırılmasını isterler, yaşam tarzlarına müdahale eden bir devlet kabul edilemez. liberallerle ortak noktalarından biri.
• bir üstteki maddeyle ilişkili olarak özel mülkiyeti kabul ederler.
maddeler uzayabilir, konuyla ilgili türkçe kaynak maalesef pek yok. liberte yayınlarından bekir berat özipek’in Muhafazakarlık kitabını tavsiye edebilirim.
tanım: muhafazakar oteller seviyesine indirlemeyecek kadar geniş ve anlaşılmaya muhtaç bir dünya görüşü.
ÖN EDiT: Yukarıda saçma salak tanımları görünce bir üzüldüm. Adam resmen islama atmış muhafazakarlığı onun üstünden nefret kusuyor.
Kültürel ve Toplumsal değerlerin değişmesine karşı gösterilen her direnç hareketi muhafazakarlıktır. Sağ bir görüştür. Anlayacağınız ateist de deist de hristiyan da yahudi de kadın da erkek de çocukta muhafazakar olabilir. bu yobazca bir şey değil bir ideolojidir. radikallik ile karıştırmaması lazım.
doğan görünümlü şahin hesabı takılan grubun kendilerine verdikleri isimdir. aralarında 5 vakit namaz kılan hacca giden zekatını veren ve peygamberimizin sünnetini yaşamaya çalışanların sayısı belki yüzde 10-15 kadarıdır. kalanı her türlü olayın içerisindedir ama geldiğinde hükümlerine uy(a)mayacakları şeriat gelsin isterler.
Muhafazakarlık dindarlık değildir. Mevcut iktidar ilişkilerinin korunmasıdır. Muhafazakarlığın dindarlık ile karıştırılması dinin egemen olmasındandır.