var olanı koruma taraflısı olma. ama her devirde yanlıştır. osmanlı muhafazakardı, avrupa'dan geri kaldı yıkıldı 2. dünya savaşı'nda ingiliz ve fransızlar ordu kavramında muhafazakar davrandı tank piyadenin yardımcısıdır dedi naziler tankları esas güç olarak kullandığı blitzkrieg ile dünyanın anasını ağlattı. örnekler çoğaltılabilir ancak sonuç olarak değişimcilik, yenilikçilik, devrimcilik asıl önemli olandır. muhafazakarlık tam bir cahilliktir.
mevcut duruma bağnazlık derecesinde bağlı olmadıkça da her konservatif yaklaşım kötüdür, gericiliktir de denemez. her yeni şeyin, yeniliğin iyi olduğu anlayışı ayrı bir yobazlıktır.
geçmişi ve gelenekleri koruyarak
geleceği şekillendirmeye çalışmak. yarının kökleri dünde saplıdır sözlük. irtica başka muhafazakarlık bambaşkadır.
her medeniyette muhafazakar görüş vardır
ve bu halde ilerleyen en güçlü ülkelerin başında
ingiltere ve amerika gelir.
oluşmuş geleneklerinden kopan bizim gibi ülkeler ise
halen neyin ne olduğunu tartışmakta
ve
koşu bandında ilerlediğini sanmaya devam etmektedir...
muhafazakarlık aslında çok kötü bir şey değil, hatta modern bir kavram ama modern olamadan postmodern olanlar muhafazakarlığı da derinliğine değil de, lalettayin bir kelime gibi algılamaya ve sadece sözlük anlamı ile kavramaya devam ettiklerinden, maalesef kendilerindeki algı sorunu bütün bir kitleye hastalık gibi yayılıveriliyor.
oysa muhafazakarlık, geleceği bugün ve dün üzerinden düşünmeyi salık veren derin bir zaman algısını gerektirir.
peçe, duvak, yaşmak bilmem ne gibi somut şeyler ile alakası olmayan bir derinlik.
"öte yandan türkiye'nin değişmesini, çağdaşlaşmasını isteyen, ya da bunun daha yavaş, daha kısmi olmasını, hatta ülkenin geriye gitmesini, Osmanlı'da hiç görülmemiş derecede şeriata yönelmesini isteyenler var. bunlar hep sağ akımlardır. başında islamcılık ve tutucu, sağ milliyetçilik gelir."
(sina akşin-1997-v:2018)
not: sina akşin milliyetçiliği kemalist-ilerici milliyetçilik ve tutucu sağ milliyetçilik olarak ikiye ayırırken islamcı akımları da "ilerici-tutucu" şeklinde ikiye ayırmıştır.
muhafaza etmek anlamına gelir. dini terim olarak da muhafazakarlık daha önce mevcut olan dini rietllerini yerine getirme eylemid.r ya da dini emirleri alişkanlıkları vb. Ayrıca mmuhafaza etmenin yanında koruma anlamına da gelmektedir.
muhafazakarlık ilk olarak 1789 devriminden sonraki, aşırı radikalizm ve geçmişi reddetme politikalarına tepki olarak ingilterede doğdu.
asıl anlamı, yeniliğe açık olmakla beraber, radikal değişiklikler ve geleneklerin tümüyle reddedilmesine karşı olmaktır. muhafazakar düşüncede geçmiş düşünceler ve kültür önemlidir.
türkiyedeki muhafazakarlık ise kemalist ideolojinin geçmiş mirası reddetmesine tepki olarak doğmuştur. türkiye üzerinden düşünürsek dinin muhafazakarlığa etkisi sınırlıdır. sadece kültür islamı benimsenmiştir.
bir ideolojiden çok bir "tavır" ya da "duruş" olarak değerlendirdiğim..
özellikle batıcılık kisvesi altında yoğun biçimde yozlaştırılıp kimliği yok edilmeye çalışılan toplumumda/ülkemde bu duruşa sahip olmak, milli ve toplumsal değerleri tahrip ve asimile etmeyi amaçlayan onca iç ve dış mihrak karşısında muhafazakar bir tavır takınabilmek sergilenecek belki de en radikal tavırdır.
bahsi geçtiğinde neden yalnızca akla "din" olgusunun getirilip çoğu zaman bunun üzerinden tartışıldığını da anlayamadığımdır aynı zamanda. hayatında din olgusu bulundurmayanların, hatta dini yer yer bir tehlike olarak gören kitlenin veyahut insanların çoğu zaman konuyu oraya çekmelerinden dolayı sanırım. fakat dinin muhafazakar görüşte önemli bir yer tutuyor olması ona yalnızca din üzerinden saldırılabileceği anlamına gelmiyor olsa gerek değil mi?
nihayetinde islam peygamberi hz.muhammed putlara inanılan bir topluma "gerçek anlamıyla" gökten inen bir kitap tebliğ ederek, dünyada günümüz itibariyle yaklaşık 1500 yıldır inanılan bir dinden ve kitaptan haber vererek dünya ve insanlık tarihinin görüp göreceği belki de en büyük devrime imza atmamış mıdır? Başka bir deyişle bizzat kendisi ya da inananları tutucu, bağnaz, yeniliğe kapalı diye eleştirilen islam dininin peygamberi Hz.Muhammed belki de insanlık tarihindeki en büyük devrimci değil midir?
Gelgelelim sonra ne olmuştur; aynı Hz.Muhammed insanlığa haberini verdiği Allah ve din inancını koruma ve kollama adına mutlak muhafazakar bir duruş sergilemiştir.
Peki bu neyi gösterir? Demek ki "benim" diyen devrimci, en koyu renkli sol görüşlü insan(lar) dahi gün gelip arzuladıkları devrimi gerçekleştirdiklerinde, mevcut olanı korumak adına muhafazakarlaşabilirler. Başka bir bakış açısıyla; "benim" diyen muhafazakarlar da doğru olduğuna inandıkları dünya görüşü veya siyasi ideolojiyi egemen kılabilme adına günün birinde en idealist devrimciye dönüşebilirler.
Demek ki neymiş: pek çok şeyde olduğu gibi muhafazakarlık konusunda da ölçülü olmak, akla ve mantığa uygun davranmak esas olanmış. "Bütün yobazlar, bütün çakallar, bütün hortumcular onlar bunlar muhafazakarlık maskesiyle yapıyolar bunları, bakın bütün muhafazakar geçinenler aslında bikbik" demek pek inandırıcı olmuyor. Temelde doğru dahi olsa kötü olanı örnek göstermek art niyetten başka bir şey değil. Aynı düşünce paralelinde bir başkası da "bakın toplumumuzun ve özellikle gençlerimizin yıllardır beynini devrim de devrim diye yiyenlerin asıl gayesi şu, onlar aslında şöyle böyle saman altından su yürütüp gençliği masallarla oyalıyorlar" diyebilir. bunca yıllık temeli olan ideolojileri, görüşleri böyle basite indirgeyerek kötü örnekler üzerinden karalamak pek de akıllıca değil.
en nihayetinde muhafazakarlık yeniliği, güncelleşmeyi tamamıyla reddeden bir düşünce sistemi de değil zaten.
belki de zemini sağlam olmayan bir binayı plansızca inşa etmektense, öncelikle zemin etüdü yapıp sağlam bir temel atmaktır muhafazakarlık. durmaksızın yenilenmeyi ve değişimi aşılayan, globalleşip tek tipleşmeyi direten 21.yüzyılın dünyasında toplumsal, ahlaki ve milli değerlerine sahip çıkabilmektir. bu bağlamda vahşi kapitalizm karşısında dik durabilmektir aynı zamanda.
fakat burası akp'nin muhafazakar addedildiği ülke.
(bkz: türkiye) yersen.
para ve "göstermelik" dinden başka* bir şeyi muhafaza etmeyen neyin muhafazakarı allasen?