muhafazakarlikla ilkellik arasindaki ince cizgi

entry10 galeri0
    1.
  1. türkiyede laik sistemin başındaki en büyük bela ,
    insanların muhafazakarlıkla ilkellik arasındaki ince çizgiyi tutturamamalarıdır.
    1 ...
  2. 2.
  3. yok oyle bir cizgi. ikisi de aynı şeydir.

    edit: şimdiden o ince cizgide gezen yazarlarımız oyunu kendilerinin ellerine iade ediyorum. (bkz: tabi anlayana)
    1 ...
  4. 3.
  5. her insanın kendini diğerlerinden farklı yapan bir takım değerleri vardır. bunları kaybeden adam kimliğini kaybetmiş olur. herşeyin değiştiği bu dünyada adamın bazı değerlerini korumasını muhafazakarlık olarak değerlendirebilir. japon toplumunun muhafazakarlığı belki buna bir örnek olabilir.

    ilkellik ise, insanın değerlerinin artık çağın gerisinde kalması ve bunu kabul etmemesidir.bizim ülkemizde kimliğimizi kaybedicez korkusu ile muhafazakarlık etmiş olmak için muhafazakarlık eden çağın gerisinde kalmış değerleri ısrarla savunan geniş bir kitle vardır ki bunlar muhafazakar değil ilkel deriz.

    bizde laik sistemin sorunu, vatandaşın muhafazakarlık anlayışının ilkelliğe yakın olmasıdır.
    1 ...
  6. 4.
  7. gelişime kapalı olmayı içinde barındıran muhafazakarlık daha çok kendi iradesiyle ilkellikten uzaklaşabilir. bunun için ise anti tez tarafından acı çektirilmesi gerekiyor maalesef. çünkü yapısı zaten kendini korumak üzerine.
    1 ...
  8. 5.
  9. modernizim ile yüzeysellik arasındaki ince çizginin orjine göre simetriğidir.
    2 ...
  10. 6.
  11. islamda bilimin önemi vardır ama islam aleminde de pozitif bilimlerin önemi yoktur maalesef. pozitif bilimlere derin bir alerji de var ve bilime ianmadıkları için ne teknoloji üretebiliyorlar ne de insan gibi yaşayabiliyorlar.
    modernlik yani herşeyin değişebilir gelişebilir yenilenebilir olması muhafazakar çevrelerde değerlermizi kaybedicez korkusu yaratır. bu yüzden moderniğin din karşıtı olduğu propagandası yapılır.

    modernlik mağarada yaşamamak, apartmanda yaşamak,
    dumanla haberleşmemek e mail atmaktır.
    insan hayatında kuralları hukuk biliminin koyması demektir ki kıyamet burada kopar.
    0 ...
  12. 7.
  13. dindarlık ve yobazlık arasındaki ince çizgiye benzer. çizginin diğer yanına geçmek pek de zor değildir...
    0 ...
  14. 8.
  15. herşeyin gelişebilir, yenilenebilir, değişebilir olması tabi ki din gbi bir yapıyı çok rahatsız eder. dinci bir insandan modern olmasını bekleyemeyiz.

    ama değişen dünya ile iç dünyası arasında sağlıklı bağlar kurabilmiş mantıklı dindar modern olabilir mi? olan vardır heralde.
    0 ...
  16. 9.
  17. ezan hoparlörle ilk okunduğunda din adamlarının hepsi bu insan sesinin yerini tutmaz bu allah vergisi insan sesindeki kudsiyeti ortadan kaldırır, kul yapısı horparlörden ezan okunmaz diye karşı çıkmışlar.

    şimdi ise hoparlörlerin sesi çok fazla açılıyor aşırı sesten rahatsız olanlar var imamlar çıplak sesle okusun ya da sesi biraz daha kısık sesle yayın yapılsın dendiğinde ,siz ezanı susturmak mı istiyorsunuz , hoparlörle okunmalı diye aynı din adamları karşı çıkıyor. bu da bizim işine gelince modern işine gelince tutucu olan çarpık modernlik anlayışımız.
    1 ...
  18. 10.
© 2025 uludağ sözlük