öncelikle evde yeni bir ses gürültüsüne hazır olması gereken kişilerdir.
1) ne zaman ötecekleri belli olmaz bunların. sadece gece ışıkları kapatınca ötmeyi keserler. mesela siz sabah 06.00 gibi uyurken bunlar ötmeye başlayabilir. sizi uykunuzdan edebilir. yani her an kuşların öterek çıkardıkları gürültüye hazır olmalısınız. bu arada sinirli olduğu zamanlarda caklayarak öter. "ufacık kuş, beni sesiyle ne kadar rahatsız edebilir ya?" demeyin!
2) bunlar hastalanabilir. ne zaman hastalanacakları da belli olmaz. bazen hafif bazen ağır hasta olabilirler. muhabbet kuşu alırken aynı zamanda da hastalık hallerine karşı ilaçlarını almanız lazım. hatta bazen ağır hasta olabiliyor ilaç da fayda vermiyor. veterinere götürmeniz gerekebilir. yok ben veterinere götürmem diyorsanız ağır hastalık durumunda kuşa %50 yaşama şansı vermiş olursunuz. yazık.
3) kafeslerini sürekli batıracaklar ve siz sürekli temizleyeceksiniz. yemlerini, sularını ve çeşitli yan gıdalarını sürekli yenileyeceksiniz. bu kısır döngü bitmeyecek.
4) her gün olmasa da belli zaman aralıklarıyla kafesin kapağını açıp kuşun odada pır pır uçmasını sağlayacaksınız. ee saksı değil o kuş sonuçta orada. doğal fiziksel yapısı gereği uçmak isteyen bir hayvan o. kanatları olan bir can. uçacak. uçmaya doyacak. kafeste kısılıp durmayacak.
ee uçarken sağa sola pisleyebilir aynı zamanda.
5) kuş dışardayken kapıları, pencereleri kontrol et. eğer açık yer bulursa kaçar bu kuş. haberin olsun.
6) bu arada muhabbet kuşları aslında çok farklı hayvanlardır. beslemeyen birisi onları kafeste bön bön oturuyor başka bir şey yapmıyor sanar. aksine, onların o kadar değişik, o kadar garip hareketleri ve huyları vardır ki beslemeye başlayınca gün gün farkedecek ve şaşıracaksınız.
7) ve en önemli madde. beslemeye başladıktan sonra zamanla ona aşırı bir şekilde alışacaksın. bir gün olur da ölürse çok üzülürsün ve ağlarsın.
evet. eyyorlamam bu kadar. asgari olarak bu saydığım 7 maddeyi kabul ettiysen o zaman rahatlıkla bir muhabbet kuşu veya kuşları edinip besleyebilirsin.
edit: az once öldü. size tek bir tavsiyem beslemeyin. cunku olunce ciddi anlamda uzuluyorsunuz.
Köşede dursun oyun yapsın diyorsanız almayın gençler. Eğitmek istiyorsanız yeni yeme düşmüş erkek yavru alın alnında çizgi olmadı ve gaga ucunda siyahlık olmasıyla ayırt edebilirsiniz yavruları cinsiyet ise görselden ayırt edilebilir. Konuşturmak için ve eğitmek için yoğun ilgi lazım sürekli konuşup ilgi gösterin ve en önemlisi onu sevin.
eğer kendinize alıştırmak, ailenin katılımlı bir bireyi haline getirmek istiyorsanız tek bir kuş alın. Çift aldığınız zaman çoğunluk ilgi alaka eşlerinde oluyor.
ilk alıp eve getirdiğinizde hemen "oley, yeni evim işte bu!" gibi naralarla evi turlamasını beklemeyin. Odanın bir köşesine kafesi ile birlikte koyun, yemi ve suyu da tam olduktan sonra hayvana elleşmeyin.
Birkaç gün boyunca odayı ve sizleri analiz edecek, tehlike nerede var vs. gibi noktaları kafasına yazacak ve çıktığında da konacak tünek ve benzeri yerleri arayacaktır.
Çok gürültülü bir ortam oluşturmadığınız sürece gidin onunla konuşun, ilgi gösterin. Aradan birkaç gün geçtikten sonra fark edeceksiniz ki kafeste tünemiş o kuş artık kafeste gezinmeye, oynamaya başlamıştır.
O zaman artık kafesin kapağını açabilirsiniz, ama siz çıkartmayın o kendi isteği ile çıkıp gezsin.
Suyunu mümkün mertebe 2 günde bir yenileyin ve gaga taşı eksik etmeyin.