Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal paylaşım sitelerinde "üniformanla fotoğraf paylaş" etiketiyle başlatılan akıma karşı harekete geçti. Güvenlik sıkıntısına neden olabilecek paylaşımları yapan personel tek tek tespit edilirken askeri kurallara aykırı paylaşımlarla ilgili yasal işlem başlatıldı.
Bir sosyal paylaşım sitesinde "üniformanla fotoğraf paylaş" etiketiyle başlatılan ve nasıl ortaya çıktığı henüz belli olmayan akımla 24 saat içinde asker ve polisin aralarında bulunduğu çok sayıda paylaşım yapıldığı tespit edildi.
Sosyal medyada yayılan "üniformalı fotoğraf" paylaşma akımına 24 saat içinde asker ve polisin de aralarında olduğu çok sayıda kullanıcının katılmasının ardından Paylaşım yapanların tek tek tespiti için çalışma başlatıldı.
Geçen günlerde bir sosyal paylaşım sitesinde "üniformanla fotoğraf paylaş" etiketiyle başlatılan akıma 24 saat içinde çok sayıda asker ve polis katıldı.
Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı (MSB), güvenlik sıkıntısına neden olabilecek paylaşımları yapan personelin tespit edilerek, askeri kurallara aykırı paylaşımlarla ilgili yasal işlem başlatıldığı açıklamasında bulundu.
Birliklerde konuyla ilgili daha sıkı tedbirlerin alınmasına yönelik çalışma başlatıldığı belirtildi.
Paylaşımların ardından sosyal medyada yorum yapan bazı kişiler, söz konusu fotoğrafların istihbarat açısından zafiyet yaratabileceği iddialarında bulundu.
4 Kasım 2021 Perşembe günü fotoğraf paylaşımıyla ilgili bir haberi alıntılayan savunma sanayi araştırmacısı Burak Yıldırım, şöyle bir iddiada bulundu:
"Teçhizat ve mühimmat çeşitliliğini/durumunu, üs ve kışla bölgelerini/planını afişe etmeye devam edin böyle. Güney Kıbrıs 3 sene önce şu görseller yüzünden ambargoyu deldi, hala ders de önlem de alınmıyor."
Bu iddiasının ardından görüşüne başvurmak üzere Yıldırım'ı aradık.
Yıldırım, Türkiye'yi diplomatik arenada oldukça zor durumda bırakan iki hadisenin 2018-2019 yıllarında Kıbrıs'ta yaşandığını belirterek, birini şöyle anlattı:
"Bahsettiğim dönemde istihbarat zafiyetinin yaşandığı iki kışladan birinde ben de görev yapmaktaydım. Birliğin dışında olan ve aynı kışlayı paylaştığımız bir birliğe oldukça modern ve TSK'nın envanterindeki en etkili silah sistemlerinden birinin konuşlandırıldığı iddiası gündemdeydi. Vatani görevini yapan bir erin izin kağıdını sosyal medyada paylaştığı iddia edilmekteydi. Ailesine ve sevdiklerine yakın zamanda kavuşacak olmasının verdiği mutlulukla oldukça masum görünen bu paylaşım iddiasında kışlaya konuşlandırıldığı iddia edilen silah sisteminin de birliğin adında yer aldığı bilgisi de bulunmaktaydı. Güney Kıbrıs gazeteleri ve haber portalları iddiaya konu görseli olayın kahramanı erin sosyal medya hesabından elde ettiklerini okuyucularına ve takipçilerine duyurmaktaydı. Geçen günlerde kamuoyuna yansıyan görsellerden farklı olarak bir izin kağıdının sadece küçük bir parçası manşetleri süslüyordu. Herhangi bir teçhizat, sistem, mevzi görseli olmayan bu manşetlerde Güney Kıbrıs temsilcileri Türkiye'nin agresif silah sistemlerini adaya sevk ettiğini ve bunun hem ambargo ihlali anlamına geldiğini hem de barış sürecinde samimiyetsizlik oluşturduğunu haftalarca tüm dünya kamuoyuna dile getirmekteydi. Bu hadiseden kısa bir süre sonra da başka bir birlikteki yine vatani görevini yerine getiren başka bir erin Kıbrıs'ta çekildiği iddia edilen başka bir görseli Güney Kıbrıs basınına yansıdı. Bu sefer Türkiye'nin Almanya'dan ithal ettiği başka bir silah sistemi önünde bahse konu erin fotoğrafı bulunmaktaydı ve bu görselin sosyal medyada paylaşıldığı iddia edilmekteydi."
Yıldırım, her iki hadisede de gerekli idari soruşturmanın açıldığını ancak Türkiye'nin bu fotoğraflar sonucu bazı diplomatik sonuçlarla karşılaştığını kaydetti.
Güney Kıbrıs temsilcilerinin iddialara dayanarak Sırbistan'dan NORA kundağı motorlu obüs sistemi satın alabildiği ve geçit törenlerinde sergilemekten çekinmediğini dile getiren Yıldırım, "Güney Kıbrıs, Fransa ile güvenlik iş birliği anlaşması imzaladı. Fransa'nın adada üs kurması gündeme geldi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Almanya'ya ciddi bir diplomatik baskı uyguladı ve Altay tanklarında kullanılması planlanan güç aktarım organlarıyla ilgili vetonun devam etmesini sağladılar. Sadece iki görsel iddiasıyla Türkiye uzun yıllardır devam ettiği projeler ve operasyonlarla ilgili ciddi zarar gördü."
Haklı olan eylem. Milli Savunma Bakanlığı, üniformalı olan bütün personelin bir günde bir sosyal medya mecrasında ifşasını izledi. Bir günde binlerce personel şahsiyetiyle birlikte profiline bağlı çevresinide ifşa etmiş oldu. Bu saçmalığı, başlığı açanıda bunu yayanıda vura vura kevgire çevirmek lazım. Bazı şeyler şakaya gelemez. Tatlı bir yanıda yoktur.
Düzeltme: Entry başlığını değil, sosyal medyada paylaşımın etiket başlığını yani 'üniformalı fotoğrafını paylaş' olanı demek istedim yanlış anlaşılmaya müsaitmiş, pardon.