spotify, tidal vb platformlar tarafından sömürge devam etse de, asla tahtından indirilmeyecektir.
çünkü mp3, ulaşılmazlara ulaştıran tek ses formatıdır. ücretsiz ve kolay bir şekilde edinilmesini bir kenara bırakalım, sayısız platform, uygulama tarafından da desteklenir.
ben tidal kullanıyorum mesela. mp3'ü mumla aradım desem, sanırım yanlış olmaz. çünkü bu sıçtığımın tidal'ın da, dinlediğim remixlerin %80'i yok. sadece tidal için geçerli değil bu. spotify, deezer falan da aynı bok. para sömürgeliğine devam etmektedirler. ki tidal haricinde, hemen hemen tüm stream servisleri, mp3'ün üst segmentini çalmaktadılar. yani şuan da bir çok kişi, mp3'e para vermektedir. spotify'ın da 18tl'lik devasa fiyatını da göz önünde bulundurursak, kesinlikle uzak durulmalı, mp3 tercih edilmelidir. ne demiştik en son, mp3 ulaşılmazlara uraştırır demiştik. üstelik mp3 edinme işlemi, çok kolay ve zahmetsiz bir iş.
ayrıca edindikten sonra da, siz silmedikten sonra da asla cihazınızın depolama alanından silinmeyecektir. internet bağlantısı gerektirmez, tak diye de açılır.
sağlam kaynaklardan edinirseniz, mp3'ün en üst segmentini elde etmiş olursunuz. siz gidip de abuk subuk dönüştürücülerden 192kbps mp3 edinirseniz, bunun sonucunda da mp3 boktan bir kaliteye sahip derseniz, sizin becerinizi ve zihniyetinizi s*kmekten asla çekinmeyeceğimi bilmenizi isterim. kaynağınız sağlam olsun, mp3'ten beklediğiniz verimin 2 kat fazlasını alabilirsiniz.
baksanıza lan şuna! asaletini görüyorsunuz değil mi? bu şarkı şuan da, hiç bir s*ktiğimin stream servisinde yok. olmayışından elbette stream servislerini sorumlu tutmuyorum, sonuçta bu iş sanatçıyla alâkalı. ben sadece, mp3 ulaşılmazlara uğraştırır diyorum.
seni çok seviyorum mp3! asla vazgeçmeyeceğim senden.
Gerçekten Güzel Bir icaattır Telefonuna Mp3 'ünü Atarsın Kulaklığını Takarsın işe Giderken Dinleyeceğin Müzikleri Atar Dinlersin Hayata Bakış Açın Değişir.
bu konuda en sevilen ve kaliteli mp3'leri dinleyip ve şarkı sözlerini okuyabileceğiniz, ayrıca sanatçı haberlerini bulabileceğiniz http://www.xmp3x.net/ sitesini şiddetle öneririm.
em-pi-üç olarak okunur genellikle. fakat neden em-pi nin ingilizce okunurken üç ün türkçe okunduğu bilinmez. me-pe-üç şeklinde okuyanları tebrik ediyoruz.
Gerçek bir 320 kbps'lik mpe 20 kHz frekansı civarında spectruma sahiptir. Frekans değerleri önemlidir çünkü mp3'ün gerçek kalitesi orada belli olur. Örneğin 320 kbps bir mp3'ü alır da 128 kbps'ye düşürürseniz frekans düşmesine sebep olursunuz. Bu aynı anda birçok enstrumanın veya vokalin yer aldığı şarkılarda ya da şarkıların bu bölgelerinde kalite düşüklüğüne yol açar ve insan kulağına yansır. Daha sonra 128'den 320'ye geri dönüştürmeye çalıştırırsanız kaliteyi yükseltemezsiniz, sadece şarkının boyutunu şişirmiş olursunuz. Özelliklerinde 320 kbps yazar ama kalitesi 128'dir. Ayrıca her transcode işlemi düşük oranda da olsa biraz daha kalite kaybına sebep olmaktadır.
Peki bunları niye yazdım? Flac'lerin çalışma sistemini anlayacağız o yüzden. çünkü bu konuda gerçek bir bilgiye sahip olmadan atıp tutanları görüyorum. Flac compression sistemi loseless format olarak geçer. gerçek anlamda loseless değildir çünkü live bir sistemden kayıt yaptığınız zaman bile bir kayıp olur. ama bunun önemi yok çünkü önemli olan insan kulağının algılayabileceği noktalardır. her mp3 compression sistemi yüksek değerlerden bir 2 kHz lik kesme uygular. flaclerin frekanslarında ise bu yoktur. spektrumda en yüksek frekans olarak varsayılan 22 kHz'ye ulaşılır flaclerde, kalitesi oradan gelir. gerçek bir 320 cbr ya da 256 cbr lerde bu değer 20 kHz oranına kadar çıkabilir. burası önemli; insan kulağı bu frekanslarda gerçek farkı %99 oranında anlayamaz. yani 320 kbpsli kaliteli bir mp3 ile o çok yücelttiğiniz 800 kbps lik flacler arasında insan kulağının algılayabileceği farklar çok çok çok çok azdır.
peki flacler niye vardır? insanlar bunu niye kullanırlar? bunun gerçek amacı arşivdir. flac bir şarkıdan mp3'e çevirme yani transcode yaptığınız zaman istediğiniz kaliteye ulaşmanız çok daha kolaydır. ayrıca flac cd kalitesini de elinizde tutmanızı sağlar. insanların çok büyük bir bölümünün gerçekten flac şarkıları barındırmasının sebebi budur. bazıları ise elinde 320'lik mp3 ler varken flac dinlerler, hatta mp3 playerlarına bunları atıp çok yüksek yer kaplamalarını aldırmazlar. bu gereksizdir çünkü tekrar dediğimiz gibi insan kulağı 20 ile 22 kHz değerler arasındaki farkı çok çok çok nadir şarkıların bazı bölümleri dışında anlayamaz.
mp3 insan kulağına iyi bir ses kalitesi sunmak amacıyla oluşturulmuştur, bu yüzden başarılıdır. eğer 128 kbps bir mp3 ile bir flac i karşılaştırırsanız tabiki arada fark olduğunu kulağınız hisseder. ama çoğunlukla 20 kHz ye kadar çıkan 320 cbr ya da 256-320 arası vbr bir mp3 ile karşılaştırıp fark var diyorsanız emin olun beyniniz sizi kandırıyor. fark vardır, ama bunu siz algılayamazsınız.
mp3lerin ve flaclerin spectrumlarını gözlemleyebilmek için http://spek-project.org/ adlı sitede yayınlanan programı kullanabilirsiniz. bu program transcodelerin orjinal olup olmadıkları karşılaştırmalarında sık sık kullanılmaktadır.
en kral mp3'ün 320 kbps frekansla ses verdiği düşünülünce flac elbette daha cazip lakin ortalama flac uzantılı bir şarkının da 20 mb olduğunu unutmamak gerek. tabi gün gelip bütün ipod'lar, mp3 player'lar ortalama 50-100 gb olur o zaman tarihe gömülür bu format.