empi 3 denmesine ayar oldugum, ses dosyasi formati, ve oynaticisi. zira ne turkce dir ne de ingilizce. zannimca, ya "me pe 3" denmelidir, ya da "empitri"
alternatifi ogg vorbis kayıpsız (mp3, insan kulağının duyamadığı frekanslardaki sesleri atar) bir seçenek sunarken, neden hala tahtında oturduğunu anlayamadığım format. ben bile vazgeçemiyorum.
şarkıcıların değil, prodüktörlerin para kazanmasını engelleyen müzik formatı. zira albüm gelirlerinden şarkıcılar (veya sanatçı ne derseniz) öyle inanılmaz paralar almazlar. esas parayı kırdıkları yerler ekstralar ve konserlerdir. zaten "mp3 çıktı, mertlik bozuldu kimse albüm almıyo ühühüh" diye ağlayan bir çok kişi aynı zamanda prodüktördür, biraz incelerseniz görürsünüz. ha korsan müzik iyi bir şey midir tabi ki hayır. ama insanlar eskiden de kaset kaydediyordu, radyolardan kayıtlar meşhurdu, arkadaşlarla kaset değişirdik falan. sonuçta bunun da bugün bir çözümü var. çünkü internet olduğu sürece korsanı engelleyemezsiniz, a sitesini kapatırsınız ertesi gün 1000 tane site açılır. interneti toptan yasaklamadan bunu tam anlamıyla engelleyemezsiniz. artık müzik piyasası yeni bir çağa giriyor. insanlar eskisi gibi albüm alma derdinde değiller, tek şarkı satın almak daha cazip dolayısıyla. çünkü ellerimizin altında muhteşem bir veritabanı var, ve kimse sevdiği bir şarkı için 12 - 13 şarkıya para vermek istemiyor dolayısıyla. artık müzisyenlerin ve şarkıcıların da bunu görmesi ve anlaması lazım, bunu anlayanlar yok mu, elbette var. yeni çağa girebilmiş müzisyenler için:
'abi bilgisayarım bozuldu. elinde cd midi ne varsa kap gel, program murogram hepsini getir, birde güzel mp3'ler varsa onları da getir' cümlesinde geçen ifade.
mp3 ün formatının patlama süreci interetin gelişme süreciyle aynı zamana denk gelir. Dial up bağlantı zamanında ivme alan bu süreç adsl ile hızına hız katmıştır.
Biz lise zamanımızda iki kuruş paramızla kaset almaya çalışırdık. Bursa inegöl çarşısındaki toprak müziğin sahibi bestami abimiz babamızın oğlu olmuştu. O zaman cd bile çok gelişmemişti. Senede 95- 2000 arasıydı. Öyle herkeste cd çalar yoktu. Standart bi sony ( yanlış hatırlamıyorsam D 260 ) walkmanimiz vardı. Pili maksimum 2 gün giderdi. Bir aldığımız albümü 1 ay aralıksız dinlerdik. şarkının basını, baterisini, klavyesini, elektrosonu ayrıştırırdık birbirinden. En derindeki ses oyunlarına kadar inerdik. Çünkü para verirdik, emeğe saygı duyardık. Yapmış babalar helal olsun derdik, kasetin kutusu, içindeki kağıdı kaset kadar önemliydi. Birbirimize dinlemek için kaset verirdik. Müzik üzerine bissürü kafa patlatırdık.
Ne zamanki bu mp3 boku çıktı. Mertlik bozuldu. Kaset olayı bitti, şimdide cd olayı bitiyor. insanlar her istediklerine anında ulaşıyor. Buna bende dahil. Kapitalist düzene ayak uydurmak zorunda kalıyosun. 2 dakikada internetten cızz şarkı bilgisayarda. Sonra ne oluyor. 3 kere dinliyor 4 kere dinliyor. Sıkılıyor atıyor. Anlamadan, dinlemeden.
doymayan müzik prodüktörleri ve şarkıcılar için güzel bir eleştiri.
Detective: Britney used to have a Gulfstream IV. Now she's had to sell it and get a Gulfstream III because people like you chose to download her music for free. The Gulfstream III doesn't even have a remote control for its surround-sound DVD system. Still think downloading music for free is no big deal?
Kyle: We... didn't realize what we were doing, eh...
Detective: That is the folly of man. Now look in this window. Here you see the loving family of Master P. Next week is his son's birthday and, all he's ever wanted was an island in French Polynesia.
Detective: I see an island without an owner. If things keep going the way they are, the child will not get his tropical paradise.
Stan: We're sorry! We'll, we'll never download music for free again!
Detective: Man must learn to think of these horrible outcomes before he acts selfishly or else... I fear... recording artists will be forever doomed to a life of only semi-luxury.
bugün yapımcı şirketler tarafından eleştirilen, sektörü baltaladığından dem vurulan müzik formatı.
evet, kimse kaset ya da cd almıyor artık, herkes empiüç dediği şeyden indiriyor. eskiden kartonet diye bir şey vardı, şimdi hiç bir değeri kalmadı. onca emek, onca çabayla hazırlanan albümler beş dakikada download ediliveriyor.
peki, be hey yapımcı sormazlar mı insana teknoloji ne noktaya geldi diye?
eskiden de kutsal kitaplar vardı mesela, çoğaltılması yasaktı. matbaa bulununca bir çok insan matbaayı şeytan icadı atfetti, kutsal kitaplar çoğaltılamadı yıllarca. ama sonra ne oldu, değişime direnebildi mi bağnazlık?
bu format olmasa idi hangimizin müzik zevki bu denli şekillenebilirdi ki? kilometrelerce ötede ihtiyacım olan müziği yapan adamı nasıl keşfedebilirdim ki başka türlü? o adamın albümü gelsin diye aylarca bekledim mi mp3 çıktıktan sonra? sen o albümü satmaz diye türkiye'ye getirmeyip, benim adıma karar verirken, ben albüm çıkar çıkmaz indirmedim mi? aslında sen baltalamadın mı kendi sektörünü, şeytan icadı demedin mi mp3lere?
sonra hala çıkıp yapmayın yanlıştır deme, kendi yanlışını da bi' gör artık. değişime direnme sırf ceplerin dolsun diye. zaten albümü yapana da vermiyorsun hak ettiği parayı, boşuna direnme.
Mp3 dinleyen birinin kaliteli ses sisteminde orj. cd'den müzik dinlemeye başlaması kişinin kulak yeteneğine göre keyif verebilir amma tam tersi tam bir işkence durumudur.Boğuk, içini tırmalayan sesler insanı müzik dinlemekten soğutur.
R.E.M grubunun 5+1 destekli bir albümü vardı indirdim ama çalıştıracak program ve sistem bulamadım. Şimdi düşünüyorum böyle kalitelerden sakınmak gerekir. Mazallah alışkanlık yapar.
eger evinizde internetiniz yoksa buna ulasmak icin her internetcafe ye gittiginizde ya bellek goturmek zorunda kalirsiniz ya da oradaki elemandan indirdiginiz mp3leri bir cdye aktarmasini soylersiniz.ama asil sorun mp3 e ulasmak degil de muzik kesfetmektir.o yuzden de internette cok zaman harcamaniz gerekebilir.bu da internetin cok pahali oldugu ulkenin bazi insanlarini cildirtabilir.