motosiklet kullanımı türkiye de ne kadar zor olsa da bir o kadar zevklidir.
üzerinde, saatte 280-290 km hızla gitmeyen bir kişinin bu duyguyu anlaması ve anlatması çok zordur. hani derler ya, "anlatılmaz yaşanır" işte tarifi imkansız bir zevk.
kesinlikle yardımcı ekipmanları olmadan kullanılmamalıdır. bunlar; kask, eldiven, özel mont, dizlik vb..
motosiklet'te çoğu zaman zannedildiği gibi fren hayat kurtarmaz. tam aksine çok iyi manevra yapabilecek refleksleriniz olmalı. çünkü; çoğu zaman fren ile duramıyacağınız mesafedeyken önünüze bir şey çıkabilir. burada yapmanız gereken ani manevra ile kaçmaktır.
akla ilk etapta ters gelse de, yüksek süratte giderken viraj'a gireceğinizde "kontra hareketi" denilen hareket ile çok rahat viraj almanız mümkün.
nedir bu kontra hareketi; yüksek süratte viraja girdiğinizde, o virajı güvenli bir şekilde alabilmeniz için motoru virajın eğiminde yatırmanız gerekmektedir. burada yüksek süratten kastımız 150 ve daha üzeri bir sürattir. bu hızla 200 kg.lık bir motoru yatırabilmek bayağı bir efor gerektirir. işte burada kontra hareketi yapılmalıdır. yani sola virajda motorun direksiyonunu sağa, sağa virajda ise sola ittirmek kaydıyla motorunuzu çok rahat yatırabilirsiniz. şimdi hade len dediğinizi duyar gibiyim. ancak bu kesinlikle tecrübe ile sabittir.
sola girilen bir virajda virajı güvenli alabilmeniz için motosikleti sola yatırmanız gerekir. bu durumda direksiyonu sadece sağa ittirin, motorunuzun sola yatıp virajı gayet rahat aldığınızı göreceksiniz.
bunun haricinde kesinlikle viraja kaç ile girerseniz girin, kesinlikle virajın içinde gazı bırakmayın, korkmadan motor'u yatırın. gazı bıraktığınız anda motorun ön tarafı aşağıya düşeceği için kayıp düşme riskiniz artmaktadır. gazladığınız vakit motor'un virajdan çok rahat bir şekilde çıkacağına şahit olacaksınız.
güvenli bir fren sıkma ise kesinlikle debriyaja basarak yapılmalıdır. debriyaja basmadan yapılan frenleme aynı zamanda motor freninini de devreye sokacağından arka tekerin kilitlemesi kolay olacak ve bu durumda düşmeniz kaçınılmaz olacaktır.
motosiklette zincir bakımı çok önemlidir. zincirlerinizi her 500 km.de bir yağlamanız ve 2000 km.de bir de gazyağı ile temizleyip tekrar yağlamanız gerekmektedir.