valla çok güldüm allahım affetsin. memur ve kamu personelinin maaş artışı gene araç sahiplerinden sövüşlendi. yaparsa akp yapar diye boşuna demiyorlar yıllardır. ben arabanın vergisini tek seferde ödemiştim şimdi 3. defa vergi ödeyecem ne mutlu bizlere.
Bunlar hep bir defaya mahsus diye gelir. Seneye de "Gabar'daki petrol çıkana kadar" diye alıştırıp sürekli hale getirirler. Neyse ki ekonomimiz çok iyi. Yoksa ödeyemezdim.
adam gibi tüketici hakları, sivil toplum kuruluşlarımız olsa bu vergilendirmeler yapılamaz.
vergilendirme yasal bir yükümlülük ama bu vergilendirme adil olmalı.
bundan 2129 sene önce doğmuş Marcus Tullius cicero "Milli bütçe dengelenmelidir. Kamu borcu azaltılmalı, yetkililerin kibirliliği hafifletilmeli ve kontrol edilmeli. Yabancı hükümetlere yapılan ödemeler azaltılmalı. Eğer milletin iflas etmesi istenmiyorsa artık kamu yardımıyla geçinmek yerine yeniden çalışmayı öğrenmeli" der.
Bir ülkenin kendini vergilendirerek zenginleşmeye çalışması bir adamın bir kovanın içinde durup kendisini kovanın sapından tutarak yukarı kaldırmaya çalışması gibi imkansız bir durumdur. – Winston Churchill (1903)
yapılan zamları, astronomik fiyat artışlarını depremle açıklayan insanları gördükçe...
neyse, yaşadığımız kriz bir ekonomik kriz değildir.
fazla teknik konulara girmeden örneklemek gerekirse; aylık 40 bin lira kazanıyorsunuz. evinizde yemek yiyeceksiniz alo diyor sipariş verip yemek söylüyorsunuz.
giysi eşya vb yıkanması için alo diyor kuru temizleme ve temizlik hizmetleri istiyorsunuz.
evinize eşya alırken enerji tasarrufu olan klima buzdolabı vb eşyalar almıyorsunuz.
evde olsanız da olmasanız klimalar ışıklar açık.
bonyo duş alma ihtiyacınızı sauna hamam havuzlara gidiyorsunuz.
arabanız yok işe toplu taşıma veya servis ile değil taksi çağırıp gidiyorsunuz.
giyim eşyanızı beğeni, ihtiyaç kapsamında değil de sadece trend olanları tercih ediyorsunuz.
giymediğiniz onlarca ayakkabı var.
her ay 10-15 bin lira kira vereceğime ev alayım düşünmüyorsunuz.
aldığınız 40 bin lira maaş ile geleceği düşünüp hastalık çalışamama kaza bela parası, evlilik ve sorumluluk alacağınızı düşünüp bir birikim yapmıyorsunuz.
tüm uyarılara kulak tıkıyorsunuz.
gerçekleşecek olan durum yaşanıyor. sonunda yaşamınızı kurmak için anne baba akrabaya el açmak, başkalarından borç istemek yardım istemek zorunda kalıyorsunuz.
yaşadığımız durum bu.
deprem vergileri toplandı, ne yapıldı?
Özel iletişim Vergisi tahsilat tutarlarına ilişkin 2004-2005 yıllarına ait veriler Gelir idaresi Başkanlığı’ndan, 2000-2003 ve 2006-2020 verileri Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçe Büyüklükleri ve Bütçe Gerçekleşmeleri sayfasından, 2021-2022 vergi tutarları Hazine ve Maliye Bakanlığı Aralık 2022 bülteninde olan verilere göre; Özel iletişim Vergisi, 1999’un kasım ayında getirildi. 2000-2022 yılları arasında tahsil edilen toplam özel iletişim vergisi miktarının ise 88 milyar 298 milyon TL olduğu görülüyor. ilgili yılların TCMB’den alınan ortalama dolar kuru ile hesaplama yapıldığında, 22 yıl içinde toplanan Özel iletişim Vergisi tutarı 38,4 milyar dolara denk geliyor.
Kaynak: Hazine Maliye Bakanlığı - Aylık Büyçe Bülteni (Aralık 2022), Hazine Maliye Bakanlığı- Bütçe Gelirleri (2000-2003 ve 2006-2020), Gelir idaresi Başkanlığı- KONSOLiDE BÜTÇE GELiRLERi (2004-2005 )
kamu kaynakları ve hazinenin hesapsız plansız gereksiz zamansız harcamaları/yatırımları yanında deprem bölgesinde imar iskan politikaları açısından denetimsizlikler ve siyasi çıkar uğruna göz yumulan yanlış zemin yanlış yapılaşma ve sonra aflarla imar iskan izini verilen tapu dağıtılan bir sistemde hiçbir tedbir hiçbir kanun soruna çare bulamaz. üstelik ortaya çıkacak mali külfeti dünya da karşılayacak hiçbir devletin de gücü yok. bu halk ile ve halkın onayladığı bu sistemle imkansız.
bugün akp yarın chp veya başkası, bugün ali yarın veli kim olursa olsun bu sistemin günahı idarecilerde değil bunu talep eden onaylayan ortaya çıkaran halk bunun sorumlusu.
iktisadın temel kuralıdır.
kalite, arz-talep dengesinin yansımasıdır.